Miloš Nadaždin je uspešno prešao put od mlade nade srpske scene do etabliranog fotografa čije ime je jasna asocijacija na kvalitet. Do sada je sarađivao sa svim domaćim modnim magazinima, stalni je saradnik časopisa Elle, čije naslovne strane često potpisuje. Skoro sve ličnosti sa javne scene stale su pred Milošev objektiv, a njegove fotografije nam ulepšavaju život kroz raznovrsne komercijalne kampanje. Ipak, Nadaždin ne zapostavlja ni svoju umetnički stranu. Pri poslednjem boravku u Njujorku snimio je seriju fotografija "Stay", koje premijerno prikazuje beogradskoj publici na izložbi u prostoru Mikser House. Popričali smo sa Milošem o inspiraciji, stilu i lepoti fotografije.

Kada si shvatio da želiš da fotografija bude tvoj životni poziv? Da li možeš da se setiš tačnog momenta?

Kada si shvatio da želiš da fotografija bude tvoj životni poziv? Da li možeš da se setiš tačnog momenta?

Moja želja i ideja da fotografija postane moj poziv, postojala je veoma dugo... Prelomni trenutak bio je kada sam se zaposlio u jednom od tada najboljih studija - to je bio momenat kada mi se deo želje ostvario i kada sam shvatio da fotografija definitivno treba da postane moj životni poziv. I dalje sam zahvalan na pruženoj šansi i taj trenutak odlaska tamo i prelistavanja mog prvog portfolija, nikada neću zaboraviti.

Šta si pomislio kada si video svoje prve objavljene radove?

Bio sam vrlo ponosan. I srećan.... Nažalost, ili na sreću, imam tu urođenu falinku da nikada nisam zadovoljan u potpunosti. Sklon sam da mislim da je to moglo za nijansu bolje. Tako je i tada bilo, gledao sam svoje objavljene radove i mislio kako bi bilo, kada bi bilo. A posle te faze sledila je sledeća, čista sreća!

Da li postoje fotografi čiji si rad voleo dok si bio mlađi? Na koji način su te oni inspirisali?

Oh da! Moj favorit za sva vremena bi bio Herb Ritts - takav talenat! Naravno tu je i Sante D'orazio, pa Helmut Newton, kao i Richard Avedon. Oni su snažno uticali na moju slobodu fotografisanja.

Kako bi opisao svoj stil?

To mi je teško da definišem. Najviše zato sto sebe uvek doživljavam malo drugačije od drugih, a ponekad se iznenadim kada čujem komentare o svom radu. Valjda zato što se moj svet tek razvija u mojoj glavi, ali to samo ja vidim i znam. Ono u čemu se svet i ja slažemo jeste da je vrlo prisutna estetika lepog i time se i dalje vodim. Ali, sada, uz pomoć mojih dragih saradnika, razvijam sebe i u pravcima u kojima nisam ni mislio da cu otići, i to mi zaista prija. Konstantno se razvijam i istražujem sebe, svoj rad i inspiraciju. Lični utisci i životna dešavanja neverovatno utiču na moj razvoj kao umetnika.

Da li misliš da se tvoje viđenje sveta promenilo u poslednjih 10 godina i da li si nešto promenio u svom radu?

Promenilo se drastično. Ili opet samo ja to tako vidim. Pre svega, promenio sam se ja i menjam se iz dana u dan. Takođe, u svom radu sam promenio dosta toga, od tehnike kojom radim, do same obrade fotografije. Najvažnije, pristup fotografiji i objektima fotografisanja se dosta promenio. Pristup je dosta profesionalniji, ali i konkretniji u željama i mogućnostima, mada je i dalje moja stvarnost pomerena.

Reci nam nešto o izložbi koju ćeš prirediti u Mikser House-u? Njujork kao inspiracija, zašto? Šta je to što ovaj grad za tebe odvaja od svih ostalih?

Meni je uvek čudno kada čujem da se nekom nije svideo Njujork, ali to je valjda prirodna selekcija. Taj grad je na mene ostavio izrazito jak utisak. Taj osećaj slobode, mogućnosti i pripadanja nigde drugde nisam doživeo i ostao je jako urezan u moju svest. Radio sam sa ljudima koji žive tamo, čiji se snovi nisu do kraja ostvarili, koji još tragaju za sobom i svojim srećnom zvezdom. Put je težak, ali i podnošljiv. Vidi se uvek neko svetlo na kraju tunela, pa makar ono bilo i lažno, svetlo grada koji nikada ne spava...

Kakvu poruku želiš svetu da preneseš kroz svoje fotografije?

Želim da im olakšam bilo koju teskobu koju možda nose u sebi, da im ulijem toplotu i nadu, pozitivnu energiju. Poruka bi bila: lepota će spasiti svet!

U poslednjoj deceniji foto aparati su postali sve moćniji. Imao si priliku da isprobaš i poslednji Samsung model NX300. Kakvi su tvoji utisci?

Fantastični! Prosto neverovatno koliko je tehnika za tako karatko vreme postala moćna! A Samsung NX300 je upravo to, moćan aparat! Ovaj aparat ima tako jake performanse, da meni, koji se već dugo bavim ovim poslom i pratim nove tehnike, to izgleda nestvarno. Oduševljen sam shutter speed-om, i sada mi fotografisanje ljudi u pokretu ne predstvalja apsolutno nikakav problem!

Koliko sve te inovacije pomažu vama fotografima?

Pomažu dosta. Ali najviše pomažu ljudima koji se ne bave fotografijom u meri u kojoj se ja bavim. Sam razvoj tehnike čini fotografiju dostupnom svima, a to je plemenita stvar.

Naravno, ne nosiš svuda sa sobom profesionalnu foto opremu. Ipak, vidimo da si redovan na društvenim mrežama, pre svega na Instagramu. Koji foto aparat je tvoj izbor za slobodno vreme?

Moje srce je osvojila Samsung Galaxy Camera. Iz razloga što je bazirana na android platformi i što su mi sve društvene mreže dostupne na samom fotoaparatu. Sam fotoaparat je fantastičnih mogućnosti i ima odličan zoom, koji je pravi zoom, ne krnji fotografiju! Tako da je ta kamera moj verni saputnik vec duže vreme.

Fotografija je mnogima najdraži hobi. Šta bi savetovao amaterima kada je u pitanju fotografisanje? Šta to čini dobru fotografiju? I na šta bi sve trebalo da obrate pažnju?

To se ne može lako objasniti. Dobru fotografiju zapravo čini ono što autora čini srećnim. Jer, ne vredi imati dobru fotografiju koja vama ne znači apsolutno ništa. Kada biste vi znali koje su meni najdraže fotografije, ne biste verovali. Najbitnije je da vi sami budete zadovoljni sa uslikanim motivom...