Kada odlučujete koji vam tip fotoaparata najviše odgovara, više ne morate da razmišljate o tome koji je fotoaparat „dobar“. Napredna optička tehnologija omogućava da svi digitalni fotoparati snimaju u najmanju ruku sjajne fotografije.

U potrazi za savršenom slikom

Razmislite o tome šta ćete snimati (na primer, porodicu ili sportske događaje), šta nameravate da uradite sa fotografijama (da ih objavite na Internetu ili odštampate) i slično. Zatim se zapitajte šta najviše odgovara vašem životnom stilu i koliko kreativni želite da budete? Mogu li da nosim sa sobom veliki fotoaparat sa objektivom ili želim nešto jednostavnije? Da ću poželeti da ručno podesim ekspoziciju?

Kompaktni fotoaparati: svestrani, laki za korišćenje, staju u džep

Ako vam je jednostavnost korišćenja na prvom mestu, kompaktni fotoaparati su pravi izbor za vas. Kompaktni fotoaparati su idealan izbor za potpune početnike ili za amatera koji želi da zabeleži opuštene momente sa žurki. Dobar kompaktni fotoaparat biće opremljen pristojnim zumom za snimanje izbliza i imaće slične mogućnosti kao fotoaparat sa mogućnošću zamene objektiva—kao što su ručne komande za određene postavke koje utiču na kvalitet slike. Ako želite brzo da snimite kvalitetne fotografije, ovi fotoaparati biće vam sasvim dovoljni.

Kompaktan fotoaparat ili mogućnost zamene objektiva?

S druge strane, kompaktni fotoaparati mogu biti pogodni i za stručnjake—za one koji vole da zabeleže „presudni momenat.“ Kompaktni fotoaparati se lako i brzo koriste, malih su dimenzija i ne zahtevaju složena tehnička podešavanja i dodatnu opremu, pa čak ih čak i fotografi svetske klase uvek imaju pri ruci za situacije kada im je potreban ogoljen i neposredan fotografski pristup.

Kompaktni fotoaparati: dvostruki LCD ekran

Inovativni DualView Camera predviđen je za snimanje autoportreta i zajedničkih portreta. Uz ovaj fotoaparat, više nećete biti stalno iza objektiva, već ćete se i sami naći na slici. Ovaj fotoaparat ima dva ekrana koji vam pomažu da kadrirate snimak—prednji LCD ekran od 1,5" za autoportrete i zadnji LCD ekran osetljiv na dodir za lak pristup vašoj galeriji fotografija.

Osim što ima dva ekrana, DualView ST600 ima i širokougaoni objektiv od 27 mm. Optički zum od 5x omogućava veći opseg snimanja sa manje razdaljine kako biste uhvatili što veći deo objekta i imali veću fleksibilnost u odnosu na većinu fotoaparata sa ugrađenim zumom.

Kompaktan fotoaparat ili mogućnost zamene objektiva?

Kompaktni fotoaparati: Bežična

Model SH100 sa svojim velikim senzorom od 14,2 megapiksela poseduje Wi-Fi funkciju, tako da slike možete da šaljete putem e-pošte i da ih objavljujete sa Wi-Fi pristupnih tačaka. Jednim dodirom otpremite slike direktno na lokacije Facebook, Picasa i YouTube i odmah podelite dragocene trenutke sa svojim prijateljima i porodicom. Takođe, obezbedite jednostavan pristup pametnom telefonu pomoću funkcije daljinskog tražila na fotoaparatu SH100 da biste daljinski mogli da pregledate slike i podešavate zum, blic, rezoluciju i druge postavke.

Kompaktni fotoaparati: veliki opseg zuma

Fotoaparati sa velikim opsegom optičkog zuma omogućavaju vam da se precizno fokusirate na objekat fotografije, uz maksimalan broj piksela. Ako koristite zum manjeg dometa, bićete primorani da isecate fotografiju nakon snimanja, što oduzima vreme i smanjuje broj dragocenih piksela.

Mogućnost zamene objektiva

NX sistem dizajniran je tako da podseća na tradicionalni DSLR tj. da omogućava zamenu objektiva, ali je napravljen da bude kompaktan zahvaljujući eliminaciji standardnog optičkog tražila i kutije sa ogledalom.

Veliki otvor blende

Kvalitetan objektiv bi trebalo da podržava snimanje sa većim otvorom blende kako bi u objektiv ušlo dovoljno svetlosti za zamrzavanje scene bez izobličenja. Ako često snimate pri slabom osvetljenju ili vam je potrebna oštrina od ivice do ivice, pogledajte objektiv sa velikim otvorom blende(Fstop vrednost) kao što je 30mm NX Pancake Lens. Objektivi ovog tipa koji u optičkom dizajnu sadrže asferični element, poboljšavaju oštrinu i daju minimum izobličenja.

Telefoto zum

Snimate sportska dešavanja napolju i potrebno vam je da budete blizu radnje? Objektiv sa telefoto zumom, kao što je T50200IB 50-200 mm odlikuje se svestranošću koja mu omogućava udaljavanje prilikom snimanja slika kao što su portreti, ali i zumiranje terena kako biste uhvatili akciju. Ovaj objektiv u optičkom dizajnu takođe sadrži ED staklo koje svodi na minimum izobličenja boje, česta kod telefoto objektiva.

Osim toga, režimi snimanja koji omogućavaju ručni izbor brzine zatvarača (Shutter Priority AE) ili otvora blende (Aperture Priority AE) oslobađaju vašu kreativnost jer imate mogućnost da odlučite kako će biti zabeleženo kretanje, kao i opseg fokusa u okviru scene. Međutim, ako želite jednostavno korišćenje, možete snimati i u automatskom režimu, kao kod kompaktnih fotoaparata.

Memorija i deljenje

Kada kupujete fotoaparate, vodite računa da fotoaparat koristi memorijsku karticu standardne veličine, kao što su SD ili MicroSD kartica (kao SD kartica, ali manja). Neki fotoaparati koriste specifične formate memorijskih kartica koje se teže nalaze i skuplje su za kupovinu. Postoji više načina za brisanje memorije i prebacivanje fotografija: premeštanje SD kartice iz fotoaparata u računar ili štampač, direktno povezivanje fotoaparata sa računarom pomoću kabla ili, idealno, korišćenje Wi-Fi veze za slanje slika na računar ili direktno slanje e-porukom prijateljima i porodici.

Puno sreće u kupovini!