Postoje stotine kulinarskih kreacija koje možete napraviti u mikrotalasnoj pećnici. Međutim, budimo realni, većini nas mikrotalasna uglavnom služi za podgrevanje. Ipak, pošto ste probali drvenu picu, okamenjene krompire i gnjecave kroasane, znate da postoji velika razlika između pukog podgrevanja ostataka i njihovog oživljavanja.

Objavljeno: 16.09.2010.

Ključ je u zadržavanju vlage

Mada postoji mnogo kulinarskih kreacija koje možete napraviti u mikrotalasnoj pećnici, većini nas mikrotalasna pećnica služi samo za podgrevanje. Tajna oživljavanja hrane u mikrotalasnoj pećnici jeste vlaga. Vlažan papirni ubrus je lak način da hrana zadrži vodu. Stavite ga preko starog kroasana, zemičke ili lepinje, i iznenadićete se koliko će hrana biti ukusnija.

Osvežavanje pice i sendviča

Naravno, načini podgrevanja zavise od vrste jela. Za picu, probajte da na koru pustite vodu iz česme, ili u posudi pogodnoj za mikrotalasnu pećnicu stavite picu na nekoliko papirnih ubrusa. Hoće li parče pice biti hrskavo? Verovatno neće, ali neće ni imati ukus kartona. Ovaj metod u stvari može da koristi i sendvičima. Ako isprskate zemičku ili krišku hleba s nekoliko kapi vode biće vazdušasti a ne gnjecavi.

Oporavak rezanaca i pirinča

Kineska ili meksička hrana ume da bude nezgodna. Jedan savet je da odvojeno zagrejete pirinač i dodate malo vode pre nego što ćete ga zagrejeti u mikrotalasnoj pećnici . Što se jela s piletinom tiče—na primer kung pao piletine ili Arroz con Pollo—moraćete da ih držite na oku i mešate svakih minut ili dva.

Čak i kafa može da se osveži u mikrotalasnoj pećnici pomoću vode. Ako je neko vreme provela na sobnoj temperaturi, verovatno je gorka. Dodajte malo vode da ublažite gorčinu i ubacite je u mikrotalasnu—samo pazite da ne provri.

Zgodno pravilo koje će pomoći da prekuvate ostatke je pravilo „pola-pola“: pola snage i pola vremena. Podešavajte temperaturu za pola, a na pola kuvanja okrenite, promešajte ili promenite raspored hrane, tako da se ravnomernije skuva.

I posuda je važna

To što je hrana u njoj stigla, ne znači da može da ide u mikrotalasnu pećnicu. Ne podgrevajte u metalu ili u aluminijumskoj foliji, a nova zdravstvena istraživanja savetuju da ne podgrevate ni u plastičnim posudama ili u celofanu. Stakleni tanjir je međutim uvek siguran.

Isprobajte ove savete i trikove i iznenadićete se koliko će ukusnija biti vaša hrana — ili kafa.