Da li ste se nekada razočarali kada ste otkrili da su fotografije ili video zapisi koje ste snimili tokom putovanja zamućeni zbog podrhtavanja ruku? Funkcije stabilizacije fotoaparata i kamkordera su osmišljene da tehnički smanje ove neželjene efekte.

Smanjivanja efekta podrhtavanja ruku

Ranije je jedini način da se smanji efekat podrhtavanja ruku bio korišćenje optičke stabilizacije ugrađene u objektiv. Zahvaljujući napredovanju tehnologije, slika se može elektronski i digitalno stabilizovati. Mnogima od nas ovi termini mogu izgledati slično i konfuzno. Zbog toga želim da popričamo o stabilizaciji, odnosno smanjivanju efekta podrhtavanja ruke.

Smanjivanja efekta podrhtavanja ruku

Kako možemo da ih stabilizujemo?

Senzor prikačen na objektiv fotoaparata ili uređaj za snimanje (CCD, CMOS) detektuje pokrete ruke i pomera se u suprotnom pravcu kako bi se taj efekat poništio. Ovo je veoma praktičan metod kada snimate pri slabom osvetljenju.

Koje vrste stabilizacije postoje?

Postoje dva metoda stabilizacije za smanjivanje efekata podrhtavanja ruke: optička stabilizacija i elektronska stabilizacija. Kompanija Samsung koristi oba metoda stabilizacije (optičku i elektronsku) koji su integrisani u digitalnim fotoaparatima i kamkorderima u skladu sa karakteristikama proizvoda.

Smanjivanja efekta podrhtavanja ruku

Optička stabilizacija slike (O.I.S)

Senzor unutar objektiva detektuje pokrete ruke i pomera objektiv u suprotnom smeru kako bi se poništio ovaj efekat. Sve do sada, optički metod stabilizacijeje bio bolji od elektronskog. Međutim, za razliku od kamkordera, optička stabilizacija za fotoaparate je efikasna samo ako fotoaparat poseduje objektiv protiv podrhtavanja.

Naziv funkcije za optičku stabilizaciju slike svake kompanije.

Samsung - optička stabilizacija slike (O.I.S), SMART O.I.S,
Canon - stabilizator slike (IS)
Nikon – smanjivanje vibracije (VR)
Panasonic- MEGA O.I.S.
Sony- SteadyShot, Active Steady Shot

Smanjivanja efekta podrhtavanja ruku

Elektronska stabilizacija slike

Elektronska stabilizacija slike funkcioniše slično na kamkorderima i fotoaparatima. Kod fotoaparata, ona smanjuje efekat podrhtavanja ruke poboljšavanjem osetljivosti i povećavanjem brzine zatvarača ili pomeranjem CMOS senzora u suprotnom smeru u odnosu na detektovani pokret.
Kod kamkordera, ona smanjuje efekat podrhtavanja ruke koristeći slobodan prostor na CMOS senzoru tokom snimanja. Grubo rečeno, ovo se može smatrati jedinom razlikom u karakteristikama između slika i video zapisa.

Naziv funkcije za elektronsku stabilizaciju slike za svaku kompaniju.

Samsung stabilizacija digitalne slike, Hyper Digital Image Stabilization (DIS, HDIS)
Sony - Super Steady Shot (SSS)
Konica Minolta - Anti Shake
Pentax - Shake Reduction (SR)

Koji metod je bolji?

Kada se prvi put pojavila elektronska stabilizacija, optička stabilizacija slike je imala bolju primenu. I pored toga što optička stabilizacija slikei danas funkcioniše bolje, razlika između ova dva metoda drastično je smanjena usled brzog napretka tehnologije elektronske kontrole. Takođe, pošto je elektronska stabilizacija raznovrsnija i može se koristiti u većem broju aplikacija u odnosu na optičku stabilizaciju, postoji mišljenje da će elektronska stabilizacija preovladati u budućnosti.

Smanjivanja efekta podrhtavanja ruku

Noviji napredniji modeli najčešće koriste oba metoda, elektronsku i optičku stabilizaciju, za poboljšanje svojih performansi. Na primer, serije kamkordera Samsung's latest HMX-S16 koristi Dual IS metod, koji objedinjuje optičku i elektronsku stabilizaciju. Nadam se da vam je ovo pomoglo da bolje shvatite šta je to stabilizacija slike ili smanjivanje efekata podrhtavanja ruke. Mada, jednu stvar treba da zapamtite: da biste smanjili podrhtavanje ruke, najbolje je da koristite stativ ili da obezbedite stabilan položaj tokom fotografisanja ili snimanja video zapisa, nego da se u potpunosti oslonite na funkcije stabilizacije!

youtube

Kompresija video zapisa kada je funkcija Samsung Smart O.I.S uključena i isključena