Kompanija Samsung otvorila Digitalni institut na Učiteljskom fakultetu u Beogradu

24/12/2015

Rad u Institutu studentima će omogućiti praćenje, merenje i vrednovanje njihovog rada sa ciljem podizanja kvaliteta nastave, postizanje višeg nivoa funkcionalnog znanja, kao i bolje razumevanje sadržaja.

Kompanija Samsung otvorila Digitalni institut na Učiteljskom fakultetu u Beogradu
  • Kompanija Samsung otvorila Digitalni institut na Učiteljskom fakultetu u Beogradu
  • Kompanija Samsung otvorila Digitalni institut na Učiteljskom fakultetu u Beogradu

Beograd, 23. decembar 2015. – Digitalni institut, u koji je kompanija Samsung uložila devet miliona dinara, otvoren je danas na Učiteljskom fakultetu u Beogradu. Institut je osmišljen kao centar u kome će budući nastavnici usvajati nova digitalna znanja i veštine, kako bi savremene informacione tehnologije kasnije primenili u izvođenju nastavnog procesa.

Otvaranju Instituta prisustvovali su Snežana Marković, pomoćnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu i Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung za Adriatik regiju.

“Edukacija je proces konstantnog učenja i usavršavanja, alat za postizanje uspeha. Generacije i generacije dece koje dolaze biće informatički sve pismenije, te će nova digitalna znanja i veštine biti potrebne svakom učitelju u izvođenju nastave. Verujemo da će se u Institutu, na najbolji naćin, upoznati sa prednostima modernih tehnologija koje omogućavaju efikasnije i brže učenje i praćenje nastave, ali i veću produktivnost u radu”, kaže Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung za Adriatik regiju.

Rad u Digitalnom institutu studentima će omogućiti dinamičniju nastavu, praćenje, merenje i vrednovanje njihovog rada sa ciljem podizanja kvaliteta nastave, postizanje višeg nivoa funkcionalnog znanja, kao i bolje razumevanje sadržaja.

„Očekujemo da će na ovaj način studenti biti znatno aktivniji na nastavi, da će se kroz diskusiju podsticati razvoj kritičkog mišljenja i kreativnih potencijala. Ovo je za nas jedna od najznačajnijih donacija i uvereni smo da ćemo saradnju sa Samsungom nastaviti u obostranom interesu i popularisati novu koncepciju nastave. U narednom periodu planiramo istraživanja kojima ćemo utvrditi uticaj novih tehnologija na motivaciju studenata, kvalitet znanja i razvoj drugih sposobnosti, na promenu položaja nastavnika koji bi trebalo da bude manje opterećen rutinskim poslovima memorisanja činjenica, izlaganja i ocenjivanja, a da više postane organizator, strateg i programer“ – rekao je Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Digitalni institut, koji se sastoji od dve učionice, opremljen je sa 50 Samsung Galaxy Tab A tableta i dve pametne table. Sve je povezano sa centralnim serverom koji poseduje bazu svih podataka i multimedijalnih materijala za nastavu.

Kompanija Samsung posvećena je unapređenju obrazovanja u Srbiji i regionu, nastojeći da kroz različite projekte mladima omogući sticanje digitalnih znanja i veština, kako bi kroz nove tehnologije unapredili procese učenja ili stekli neophodna praktična iskustva. Otvaranje ovakvog instituta je upravo još jedan korak napred u ostvarenju ideje o modernizaciji procesa učenja. Korak koji će omogućiti da nove generacije nastavnika u Srbiji budu spremne za digitalno doba i usvoje znanja koja će im pomoći da savremene informacione tehnologije primene u praksi, u svakodnevnoj nastavi.