Ta ett oförglömligt gruppfoto

11 jul, 2012

Gruppfoton tas ofta när det händer något stort i livet: stora familjefester, sportmästerskap, studenten. Varför är de då bland de tråkigaste bilderna i fotoalbumet? Med några enkla tips och rätt kamera blir dina gruppfoton oförglömliga istället för ointressanta.

Ett gruppfoto ska inte se ut som en uppställning hos polisen. Det kan (och bör!) visa gruppens personlighet: närheten i en familj, kamratskapet i ett lag eller kemin i ett rockband. Välj en kamera som hjälper dig att ta det perfekta fotot, oavsett förutsättningarna. Samsungs NX-kameror till exempel är en lätt och kompakt kamera med alla de funktioner som finns i en enögd spegelreflexkamera, du kan till och med byta objektiv. Det kan självklart också vara en Smart Camera, systemkamera eller annan digitalkamera.

Fokusera

Gruppfoton kan vara svåra för en amatörfotograf helt enkelt för att det finns så många att fokusera på. Använd NX-kamerans ansiktsigenkänningsläge för att få perfekt fokus och exponera upp till 10 ansikten i ett enda foto.

Glöm inte att ha kul

Du får alltid bättre resultat om du kan få en grupp människor att le än om du måste säga åt dem att le. Gör någon rolig rekvisita som finns till hands för att få folk att slappna av: roliga hattar, fjäderboor, lösmustascher. Och lova barnen om de uppför sig att du tar du några "galna" foton efteråt där de kan göra roliga miner eller hoppa upp i luften. Man vet aldrig - någon av de bilderna blir kanske nåt att spara!

Engagera dig

Ibland—särskilt på familjefoton—har även fotografen en plats i bilden. Vissa NX-modeller (t.ex. NX200) har en programmerbar självutlösare som kan ställas och utlöser slutaren efter allt mellan 2-30 sekunder, vilket ger större flexibilitet än med kameror som bara har några få förinställda alternativ. Bestäm i förväg var du ska stå så du inte kastar dig in i gruppuppställningen.

Planera fotograferingen

Välj mellan olika motivlägen och välj det som bäst överensstämmer med din omgivning. Välj t.ex. Strand för att mildra effekterna av starkt solljus som reflekteras av sand, vilket annars kan orsaka underexponering. Fundera också på att lägga till ett polariseringsfilter för att öka färgmättnaden och ta bort reflektioner från glansiga ytor som vatten.

Använd ljuset

Om du kan välja, fota på morgonen eller sent på eftermiddagen när solljuset är mjukare och inte lika direkt. Om du måste fotografera mitt på dagen, prova att ta några bilder med blixten på, även om du är utomhus, då den kan hjälpa till att tona ner skarpa skuggor och öka färgmättnaden.

Avsluta Smart

Använd Smart-filter för att använda kreativa effekter efter fotograferingen. Förvandla fotot till en skiss, lägg till stämningsbelysing eller ge det en fisköge-effekt. Det finns dessutom en rad andra funktioner på din Smart Camera.

Gruppfotogräl

Försöker du fotografera en grupp stirriga ungar? Använd kamerans läge för bildsekvens och ta upp till 30 foton per sekund - oddsen är att minst ett av fotona fångar hela gänget när de är som bäst.

Kreativa arrangemang

När du placerar dina objekt, rada inte bara upp dem. Arrangera dem i olika nivåer och höjder. Använd ett träd eller en stenvägg om du är utomhus, eller baksidan på en soffa eller trappan om du är hemma. Till och med något så enkelt som olika sitthöjd kan hjälpa. Använd en blandning av låga stolar, barstolar och stående.

Se det lite grann från ovan

Om det finns ett säkert ställe där du kommer upp en bit (en stege, ett djungelgym, flaket på en traktor), en utsiktspunkt från vilken du kan titta ner på de som ska fotograferas kan det skapa en intressant vinkel, särskilt när det gäller större grupper—mer ansikten, färre kroppar.

Fota när ingen märker något

Ta hemliga bilder. Du kan till och med spela in HD-filmer med NX:s videofunktion medan gruppen samlas, ställer upp sig och sen splittras. Särskilt barn kan vara som mest charmiga när de tror att kameran inte är riktad mot dem.

Missa inte att fånga ett unikt gruppfoto för att du inte har några idéer eller bristfälliga kamerafunktioner. Med lite inspiration och rätt utrustning är det enkelt att skapa minnen som ingen i gruppen någonsin kommer att glömma.