Tillaga snabba och hälsosamma rätter i mikrovågsugnen

17 oct, 2011

Snabbt, hälsosamt och läckert: Nu kan du få allt tack vare senaste generations mikrovågsugnar. Ibland är tiden knapp för att man ska hinna med en hälsosam måltid: denna köksmaskin gör det enklare än någonsin att laga en läcker måltid för vänner och familj.

Avfrostning på rätt sätt

Fryst kyckling och fisk är standardvaror hos de flesta, men upptiningen kan göra råvaran smaklös, formlös och näringslös. Tänk på det här när du tinar upp:

• • Olika matvaror ska tinas upp olika snabbt. Mer avancerade mikrovågsugnar har program för upptining av olika matvaror: kött, fågel, fisk och bröd. När du har valt rätt matvara ska du uppskatta vikten och trycka på startknappen: Ugnen gör jobbet åt dig och tinar maten till en lämplig tillagningstemperatur och bevarar smaken, texturen och vitaminerna.
  • • Och om du inte kan uppskatta vikten på det som ska tinas? Vissa mikrovågsugnar som Samsung Trio har en inbyggd våg så att du inte behöver gissa vikten. Med denna funktion blir det rätt varje gång.

Ångkokning på det enkla sättet

Ångkokning är det hälsosammaste sättet att tillaga grönsaker utan matfett – men det måste göras rätt. Annars får du överkokt broccoli eller torr brysselkål. Nyckeln är att skilja vattnet från maten, liksom i en traditionell ångkokare. Detta förhindrar att grönsakerna blir vattendränkta. Grönsakernas smak och krispighet bevaras och du slipper spill vid överkokning. Mikrovågsugnar som Samsung OGUN-serien har en särskild ångkokningsskål – och OGUN-skålen är tillräckligt stor för att mätta hela familjen.

En mikrovågsugn med inbyggd ångkokningsskål är dessutom den enklaste lösningen för tillagning av nyttiga och enkla basvaror som t.ex. råris. Blanda ris och vatten för att få perfekt tillagat ris på några minuter! Täck över skålen för att förhindra spill medan riset kokar.

Värme när det behövs

Mikrovågsugnens huvuduppgift är att tillaga och värma upp mat, men den är även idealisk när du vill hålla maten varm och fräsch – exempelvis om middagsgästerna är försenade eller om du vill preparera en rätt eller två i förväg medan förrätten avnjuts i lugn och ro. Prova mikrovågsugnens varmhållningsläge som finns på Samsung Trio. Funktionen håller maten vid rätt serveringstemperatur i upp till 30 minuter. Funktionen är också perfekt för uppvärmning av bröd och även tallrikar: En varm rätt på en kall tallrik blir helt enkelt mindre tilltalande.

Enkel rengöring med ånga

Matlagning medför alltid lite rengöring efteråt. Men en kompetent mikrovågsugn sköter även rengöringen själv! Vissa mikrovågsugnar som Samsung Chic har en inbyggd ångrengöringstank som förenklar rengöringen. Fyll på vatten, låt ugnen gå några minuter och låt ångan rengöra mikrovågsugnen invändigt. När programmet är klart torkar du rent insidan. Mikrovågsugnens antibakteriella beläggning håller ytorna fria från bakterier.