Utforska möjligheterna med vår 3D-guide

12 oct, 2011

Lanseringen av den första 3D-TV:n under våren 2010 blev en historisk milstolpe för utvecklingen av TV-teknik. Om du funderar på att skaffa en ny TV ska du läsa vidare för mer information om hur 3D-TV fungerar och se vad du behöver för att börja titta samt få svar på vanliga frågor

Vad är 3D?

3D är en funktion på en vanlig HDTV som har förmågan att visa tredimensionella bilder från 3D-innehåll. Just nu, parallellt med ett växande utbud av 3D-filmer, finns det även 3D-sändningar tillgängliga på kabel-TV och pay-per-view. Det kommer även en stadig ström med nya 3D-filmer och TV-program. Nya 3D-kabelkanaler är också under utveckling.

Du kan visa 2D på en 3D-TV

En 3D-TV kan visa vanliga program precis en vanlig TV. Många 3D-TV-apparater kan även konvertera 2D till 3D. Om du har en 3D-TV från Samsung behöver du bara trycka på ”3D”-knappen på fjärrkontrollen, ta på dig dina aktiva 3D-glasögon och njuta av innehållet som konverteras från 2D.

Så fungerar det

Så fungerar 3D

1. Linserna i ett par s.k. ”active-shutter” glasögon växlar mellan slutet läge (svart) och öppet läge (transparent): först blockeras det vänstra ögat, sedan det högra ögat, sedan åter vänster o.s.v.

2. Detta sker synkroniserat med TV:n, som i sin tur växlar mellan den högra och vänstra bilden i svagt skilda vinklar.

3. Detta sker så pass snabbt att hjärnan uppfattar bilderna samtidigt och återger intrycket av 3D.

Aktiv 3D och passiv 3D

De två vanligaste typerna av 3D-teknik som används för hemmabruk är aktiv 3D och passiv 3D. Även om det finns många skillnader mellan aktiv 3D och passiv 3D är 3D-bildens kvalitet den största skillnaden. Passiv 3D-teknik använder glasögon som halverar 1080p-upplösningen till 540p för varje öga. Samsungs aktiva 3D-glasögon levererar Full 1080p HD till båda ögonen.

Aktiv 3D och passiv 3D

När man tittar på 3D-innehåll på en passiv 3D-TV, är det inte ovanligt att svaga svarta horisontella linjer syns tvärs över bilden eller att 3D-bildkvaliteten försämras vid relativt små vertikala vinklar. Detta händer inte med Samsungs aktiva 3D-teknik. Samsungs aktiva 3D-teknik visar en stabil bild i 1080p HD för båda ögonen och levererar en högklassig 3D-bild – även i vinklar på upp till 178 grader.

Aktiv 3D och passiv 3D

Det du behöver

Det du behöver

1. En 3D-TV eller 3D-projektor. 3D-funktioner finns på vissa avancerade LCD-, LED- och plasma-HDTV-apparater. Många 3D-TV-apparater är exklusiva modeller som visar imponerande djup, upplösning, fylliga färger – oavsett du tittar på 3D eller 2D.

2. En Blu-ray-spelare, HD-kabelbox eller HD-satellitbox med 3D-funktionalitet. Om du vill spela Blu-ray-skivor med 3D-innehåll behöver du en Blu-ray-spelare med 3D-funktioner och en HDMI-kabel för att ansluta den till 3D-TV:n. Vad gäller kabel- eller satellitbox kanske den redan är kompatibel. I annat fall får du fråga leverantören om eventuella uppgraderingar.

3. 3D-innehåll. Just nu, parallellt med ett växande utbud av 3D-filmer, finns det även 3D-sändningar tillgängliga på kabel-TV och pay-per-view. Nytt 3D-innehåll produceras kontinuerligt och allt fler filmer och program spelas in och sänds i 3D. Dessutom är nya 3D-kabelnät under utveckling.

4. 3D-glasögon. Det går inte att titta på 3D utan 3D-glasögon. De två vanligaste typerna av 3D-glasögon som finns för hemmabruk är aktiv 3D och passiv 3D. Se till att skaffa glasögon av samma märke som TV:n. Alla tillverkare har egna varianter av 3D-teknik vilket innebär att glasögon från en annan fabrikant inte kanske inte fungerar. Läs mer om aktiva och passiva 3D-glasögon.

Vanliga frågor

Kan jag titta på vanlig TV på min 3D-TV?

Ja. En 3D-TV kan visa vanliga program precis som en vanlig TV. Den är också utrustad med funktioner som ger en unik upplevelse av 3D.

Behöver jag alltid använda 3D-glasögon när jag tittar på TV?

Ja. Det går inte att titta på 3D utan 3D-glasögon. De två vanligaste typerna av 3D-glasögon som finns för hemmabruk är aktiv 3D och passiv 3D.

Vad betyder ”3D-ready”?

Definitionen av ”3D-ready” varierar från tillverkare till tillverkare men betyder i regel att TV:n kan visa 3D-innehåll. Det enklaste sättet att ta reda på om din TV kan visa 3D-innehåll är att kontrollera tillverkarens webbplats eller produktblad.

Ett enkelt sätt att ta reda på om din TV är 3D-ready är att leta efter ett ”3D Sync Out”-uttag på baksidan av TV:n.

Vad är skillnaden mellan äkta 3D (native 3D) och virtuell 3D?

Äkta 3D är material som filmats med 3D-kameror. Virtuell 3D är innehåll som spelats in i 2D och konverterats till 3D av din HDTV. Konverterat 2D-innehåll har inte fullt lika hög kvalitet som ”äkta” 3D.

Hur ska 3D-glasögonen rengöras?

Linserna på glasögonen ska rengöras på en sida åt gången. 3D-glasögon har två skärmar inuti varje lins och om du rengör båda sidorna samtidigt pressas linserna samman. De kan beröra varandra och förvränga 3D-bilden. Rengör en sida av linsen åt gången med en mikrofiberduk.

Använd inga kemikalier som innehåller alkohol, lösningsmedel eller ytaktiva ämnen eller kemikalier som vax, bensen, thinner eller smörjmedel. Dessa kemikalier kan missfärga eller orsaka sprickor på linsernas ytor. Du bör inte heller spreja rengöringsvätska direkt på glasögonen – spreja direkt på rengöringsduken i stället.