Savjeti

4 ekološka tehnološka savjeta za smanjenje
vašeg ugljičnog otiska

Od ponovnog korištenja starih uređaja u druge svrhe do rjeđeg punjenja, evo nekoliko lakih načina da napravite razliku.

Borba protiv klimatskih promjena će zahtijevati velike, hrabre poteze. Ali i male odluke koje svakodnevno donosite mogu vam pomoći. Smanjivanjem svog ugljičnog otiska - mjere koliko ugljičnog dioksida i stakleničkih plinova generišete - pravite mali, dosljedni uticaj i promjena vaših održivih tehnoloških navika je sjajno mjesto za početak. Evo kako.

Galaxy “Ponovna upotreba kod kuće”
Pretvorite stare Galaxy uređaje² u pametne kućne senzore.
1

Nađite novu svrhu za stare uređaje

kada govorimo o uspostavljanju energetski prihvatljivog doma, ne morate početi ispočetka. Ako imate stare telefone koji skupljaju prašinu u ladici, lako im možete pružiti novi život pomoću programa Galaxy “Ponovna upotreba kod kuće¹”.

4
2

Automatizujte svoj dom da bi uštedili energiju

Pola izazova smanjenja potrošnje energije je samo prisjećanje da se nešto uradi, bilo da se radi o gašenju svjetla u praznim sobama ili gašenju klima uređaja kada nije potreban. Srećom, kućna automatizacija to čini tako da ne morate pamtiti. Povezivanjem uređaja Galaxy S21 sa SmartThings uređajima možete stvoriti jednostavnu Bixby Rutinu koja automatski uključuje ili isključuje pametna svjetla⁴ i upravlja njihovom potrošnjom energije. Dobro za planet. Dobro za vaš račun za struju.

3

Neka vaše punjenje traje duže

Što rjeđe punite uređaj, uštedite više energije - i postoji mnoštvo funkcija osmišljenih da pomognu vašoj bateriji da traje duže. Na uređaju Galaxy S21, možete uključiti postavke kao što su Optimizacija baterije ili Mračni način rada i isključiti funkcije koje troše puno energije i ne trebaju biti uključene cijelo vrijeme (na primjer, funkcije “Uvijek na ekranu” i “Lokacija”). Telefon čak može prilagoditi svoju potrošnju energije vašim ličnim navikama s načinom rada “Prilagodljiva ušteda energije”.

Global Goals
Samsung i Ujedinjeni Narodi se udružuju da vam pomognu promijeniti svijet.
4

Krećite se po ekranu zbog dobrog djela

Podrška borbi protiv klimatskih promjena može biti laka poput opuštenog tapkanja na par oglasa. Na vašem uređaju Galaxy S21 postoji aplikacija pod nazivom Global Goals koju su napravili Samsung i Ujedinjeni narodi. U aplikaciji svaki oglas s kojim komunicirate donira prihod jednom od globalnih ciljeva, koji uključuje zaštitu klime i odgovornu potrošnju i proizvodnju energije. Jedva da trebate prstom mrdnuti. OK, samo onaj da dodirnete oglas.

¹ Beta verzija usluge Galaxy “Ponovno korištenje kod kuće” dostupna je u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Koreji. Dostupnost može zavisiti od operatera.
² Galaxy usluga “Ponovno korištenje kod kuće” dostupna je na svim S, Note, i Z serijama koje su izašle nakon 2018. (S9, Note9 ili kasniji) i rade pod sistemom Android 9 i novijim. U budućnosti će biti podržano više uređaja.
³ Ažuriranje softvera se može obaviti u SmartThings Labs, funkcija unutar aplikacije SmartThings .
⁴ Potrebno je da se prijavite u Samsung Account i da se povežete na mrežu (putem Wi-Fi mreže ili mobilnih podataka). Za kontrolu ostalih uređaja s Bixbyjem, svi uređaji moraju biti registrovani na SmartThings. Posjetite https://www.samsung.com/smartthings za više informacija.

Smanjite svoj otisak. Povećajte svoj uticaj.

Galaxy S21 može biti temelj vaših tehnoloških navika za štednju energije.

Pročitajte ove priče sljedeće