Odaberite svoju lokaciju i jezik.
Lokalne novosti

Grijanje i hlađenje bez strujanja vazduha: Samsung Wind-Free™ Deluxe

04/08/2020

Sarajevo, 27. juli 2020. godine – Kompanija Samsung Electronics Air Conditioner Europe B.V. (SEACE) zvanično je predstavila novi model zidnih klima uređaja Wind-Free™ Deluxe, sa jedinstvenom tehnologijom hlađenja i funkcijama za pametno upravljanje. Kada se radi o VRF sistemima (sistemi promjenljivih fluida), Samsung proširuje svoju liniju zidnih jedinica na srednje i velike privredne objekte, poput hotela i poslovnih zgrada, dokWind-Free™ Deluxe tehnologija u EHS toplotnim pumpama (system ekonomičnog grijanja) omogućuje uspostavljanje sveobuhvatnog rješenja zagrijavanja i hlađenje stambenih prostora. 

 

„Predstavljanjem nove linije Samsung klima uređaja ranije ove godine, ojačali smo svoju ulogu predvodnika na tržištu inovativnih proizvoda za hlađenje i grijanje. Međutim, naš cilj oduvijek je bio da Wind-Free™ tehnologiju učinimo dostupnom široj javnosti, a uz najnoviji Deluxe model u mogućnosti smo da tako nešto i ostvarimo“, istakao je Xavier Feys, potpredsjednik sektora pretprodaje, razvoja poslovanja i korisničkih usluga u SEACE.

 

Inovativna tehnologija hlađenja

 

Wind-Free™ Deluxe je, slično zidnim modelima za stambene primjene, opremljen jedinstvenom tehnologijom koja dom čini znatno prijatnijim i udobnijim, uz pomoć više hiljada mikroskopski sitnih otvora za ujednačenu distribuciju svježeg vazduha. Pri korištenju Wind-Free™ režima, vazduh se tiho i lagano distribuira, čime se stvara  „okruženje bez strujanja vazduha“*.

 

Pametan rad

 

Upravljanje Wind-Free™ Deluxe tehnologijom odvija se preko žičanih ili bežičnih jedinica, opremljenih unaprijeđenim funkcijama za regulaciju unutrašnjeg vazduha. Također, moguće je i daljinsko rukovanje jedinicom i njen nadzor putem aplikacije SmartThings, kao i Bixby** glasovnih komandi, što korisnicima omogućuje da uključuju i isključuju klima uređaj, biraju željeni režim hlađenja, zakazuju izvršavanje radnji  i nadgledaju potrošnju struje.

 

*ASHRAE  (Američko udruženje inžinjera za rashladne, sisteme za grijanje te  sisteme za klimatizaciju)  definiše „okruženje  bez  strujanja vazduha” kao okruženje u kome je brzina vazdušne struje bez prisustva hladnog istrujavanja niža od 0,15 m/s. **Neophodna je Wi-Fi veza i nalog u aplikaciji Samsung  SmartThings.  Wi-Fi  oprema  naručuje  se  zasebno.  Neophodan je iOS 10.0 ili noviji, odnosno Android 5.0 ili noviji. Mogu biti potrebni dodatni uslovi radi korištenja aplikacije SmartThings u srednjim i većim poslovnim zgradama. Dostupnost opisanih funkcija može zavisiti od izvedbe sistema. Glasovne komande Bixby podržavaju engleski  (US, UK, indijski),  kineski, korejski, francuski, njemački,  italijanski, portugalski i španski jezik.

 

Jednostavna  montaža 

 

Uz nosač sa točkićima, za koji su potrebna samo dva šarafa, nova Wind-Free™Deluxe jedinica konstruisana je tako da montaža i servisiranje budu još lakši i brži u odnosu na uobičajene zidne modele. Rezultat je čak 45 posto kraće vrijeme montaže nego kod konvencionalnih modela***. Osim toga, zahvaljujući vazdušnim filterima postavljenim sa vanjske strane, servisiranje se može obaviti bez otvaranja jedinice. 

 

TDM Plus

 

U sklopu asortimana EHS moguće je kombinovati Wind-Free™ Deluxe sa sistemom TDM Plus, koji kombinuje sisteme vazduh-voda (A2W) i vazduh-vazduh (A2A), pružajući sveobuhvatno rješenje za klimatizaciju doma. Mogu se koristiti tokom čitave godine za hlađenje, kao i podno i radijatorsko grijanje.  Također, moguće je maksimalno iskoristiti potencijal sistema povezivanjem na pametnu mrežu ili solarne panele. 

 

Paleta proizvoda

 

Modeli Wind-Free™ Deluxe kompanije Samsung dostupni su u varijantama VRF (promjenjivi protok fluida) i kao sistem ekonomičnog grijanja EHS. 

 

  • Kapacitet jedinica VRF dostupan je u rasponu od 1,5 do 8,2 kW i može se nabaviti sa kompletnim elektronskim ekspanzionim ventilom (EEV) ili bez njega. 

     

  • Kapacitet jedinica EHS dostupan je u rasponu od 1,5 do 8,2 kW i može se nabaviti samo sa kompletnim elektronskim ekspanzionim ventilom (EEV). 

     

  • Raspoloživost paleta proizvoda može se razlikovati na lokalnim tržištima.

     

***

 

O kompaniji Samsung Electronics Air Conditioner Europe B.V. (SEACE)
Od predstavljanja prvog klima uređaja 1974. godine, Samsung Electronics  ubrzo je proširio globalno poslovanje u oblasti klimatizacije i 2005. ušao na evropsko tržište komercijalne klimatizacije.  Zbog brzog rasta, zahvaljujući dugoročnom angažmanu na evropskom tržištu,  Samsung Electronics osnovao je Samsung Electronics Air Conditioner Europe B.V. (SEACE) početkom 2017. u Amsterdamu u Holandiji. Cilj centrale u Evropi jeste da učvrsti i usaglasi aktivnosti u više od 30 evropskih zemalja.  SEACE nudi tekuću tehničku obuku za rješenja za klimatizaciju i pametne zgrade, zatim poslijeprodajnu i stručnu podršku svojim partnerima, iza kojih stoje kvalitet kompanije Samsung i stalne inovacije, uključujući rješenja za digitalno povezivanje. SEACE svojim rješenjima za hlađenje, grijanje, pripremu tople vode u domaćinstvu i pametne zgrade nastoji da zadovolji potrebe evropskog tržišta, uslužujući između ostalog maloprodajni segment, hotele, poslovne i stambene zgrade.

 

 

 

*ASHRAE  (Američko udruženje inžinjera za rashladne, sisteme za grijanje te  sisteme za klimatizaciju)  definiše „okruženje  bez  strujanja vazduha” kao okruženje u kome je brzina vazdušne struje bez prisustva hladnog istrujavanja niža od 0,15 m/s.

 

**Neophodna je Wi-Fi veza i nalog u aplikaciji Samsung  SmartThings.  Wi-Fi  oprema  naručuje  se  zasebno.  Neophodan je iOS 10.0 ili noviji, odnosno Android 5.0 ili noviji. Mogu biti potrebni dodatni uslovi radi korištenja aplikacije SmartThings u srednjim i većim poslovnim zgradama. Dostupnost opisanih funkcija može zavisiti od izvedbe sistema. Glasovne komande Bixby podržavaju engleski  (US, UK, indijski),  kineski, korejski, francuski, njemački,  italijanski, portugalski i španski jezik.

 

***Testirano upoređivanjem modela  AM022TNVDKHEU  sa konvencionalnim  modelom Samsung  AM022JNVDKHEU pod specifičnim uslovima. U zavisnosti od specifičnih uslova i upotrebe moguća su odstupanja.