Odaberite svoju lokaciju i jezik.
Lokalne novosti

Novi Samsung Galaxy A52 i A72 – vrhunska tehnologija po pristupačnoj cijeni

18/03/2021

Sarajevo, 17. mart 2021. godine – Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd danas je predstavila najnoviju Galaxy A seriju telefona, odnosno modele A52 i A72, čineći moćne inovacije dostupne svima. Ova serija korisnicima omogućava da komuniciraju i da se izražavaju uz pomoć vrhunske kamere, da se prepuste besprijekornom iskustvu koje nudi moćni display i da imaju više mira zahvaljujući otpornosti uređaja na vodu i dugotrajnoj bateriji. Također, A serija će još više proširiti mobilno iskustvo, omogućavajući korisnicima da se povežu i sa drugim Galaxy uređajima, poput Galaxy Buds Pro, Galaxy SmartTag, i Galaxy Tab[1].

 

„Samsung želi da svojim korisnicima uvijek pruži ono što im je najviše potrebno i za čim žude – i zato je naša misija da Galaxy A serija učini vrhunske inovacije dostupne svima. Modeli telefona A52 i A72 objedinjuju sve najbolje funkcije, inovacije i karakteristike Galaxy porodice, i to po pristupačnim cijenama“, izjavio je Dr. TM Roh, predsjednik i direktor odjeljenja za mobilne komunikacije u kompaniji Samsung Electronics.

 

Vrhunska kamera u službi kreativnosti, komunikacije i samoizražavanja

 

Samsung je postavio visoke standarde kada su u pitanju kamere pametnih telefona, a u tome ne zaostaju ni modeli Galaxy A52 i A72.

 

·        Svestrana kamera – Korisnici sada mogu da prave kristalno jasne fotografije i video snimke, pomoću svestrane četvorostruke kamere od 64MP. Omiljene trenutke iz 4K videa korisnici mogu za samo nekoliko sekundi da pretvore u fotografije visoke rezolucije od 8MP, zahvaljujući 4K Video Snap opciji. Uz to, Scene Optimizer koristi vještačku inteligenciju da bi postigao najbolji kvalitet fotografija, uz pomoć optimalnih podešavanja za čak 30 kategorija fotografija i pozadina, poput hrane, pejzaža i kućnih ljubimaca.

 

·        Stabilna slika i danju i noću – Bilo da korisnici snimaju najnoviji plesni izazov ili trik sa skatebordom, OIS (optička stabilizacija slike) zadužen je da fotografije i video snimci budu izoštreni i stabilni. Nema potebe za izbjegavanjem snimanja pri slaboj svjetlosti jer Night mode koristi multi-frame procesuiranje slike, tako da je krajnji rezultat odličan čak i u mraku.

 

·        Zabavni dodaci – Korisnici sada mogu da učine svoje snimke još zabavnijim, uz pomoć AR Emoji i My Filter opcija. Dodatno, mogu da primjenjuju i AR Lenses opcije sa društvene mreže Snapchat, koristeći Fun Mode[2].

Vidite i budite viđeni uz telefona sa vrhunskim displayem i sofisticiranim dizajnom

 

Samsung  unapređuje iskustvo i stil vrhunskim displayem i sofisticiranim dizajnom, koji se savršeno uklapa i oslikava životni stil korisnika.    

 

·        Još brže i svjetlije –  Uz stopu osvježavanja Super AMOLED displaya od 90Hz, korisnici mogu da uživaju u omiljenim sadržajima i skroluju po društvenim mrežama, čak i kada su na otvorenom, zahvaljujući osvjetljenju ekrana jačine 800 nita.               

 

  • Prijatno gledalačko iskustvo  – Display posjeduje ‘Eye Care’ certifikat[1] i automatski usklađuje toplinu boja na osnovu obrazaca korištenja telefona pomoću ‘Eye Comfort Shield[2] tehnologije, kako bi smanjio zamaranje očiju.
  • Sofisticirani dizajn – Nova Galaxy A serija donosi osvježeni izgled koji je istovremeno jednostavan i elegantan, sa zaobljenim ivicama i minimalističkim kućištem kamere.  

 

Proširite iskustva zahvaljujući snazi Galaxy ekosistema

 

Nova Galaxy A serija donosi unaprijeđeno iskustvo neometanog povezivanja sa drugim uređajima u Samsung Galaxy ekosistemu.     

        

·        Organizacija i povezanost – SmartThings na Galaxy A seriji povezuje i upravlja hiljadama uređaja u pametnim domovima, uključujući nosive uređaje, tablete, računare i televizore. Dodatno, SmartThings Find sa lakoćom može da locira povezane uređaje dok Galaxy SmartTag[3] Bluetooth lokator može da pronađe čak i uređaje koji nisu umreženi, tako što se lokator prikači na one predmete koji su korisnicima najbitniji.

                 

·        Neometano uživanje u muzici  –   Bilo da učestvuju u zajedničkom treningu kod kuće ili slušaju najnoviji podcast sa prijateljima, korisnici mogu da se jednostavno povežu i da slušaju muziku zajedno. Music Share sa lakoćom povezuje telefon korisnika sa uređajem prijatelja, kako bi slušali isti sadržaj. Također, spajanje telefona sa dva para Galaxy Buds slušalica omogućeno je funkcijom Buds Together.

 

·        Jednostavno dijeljenje sadržaja – Quick Share omogućava korisnicima da sa lakoćom šalju fotografije i video snimke  bez ograničenja veličine Galaxy uređajima u okruženju. Uz to, u slučaju da se u međuvremenu predomislite, Private Share[4] opcija omogućava poništavanje poslatih sadržaja, samo jednim dodirom.  

Očekujte više i dobijte više od Galaxy porodice uređaja

 

Nova Galaxy A serija dolazi sa esencijalnim Galaxy karakteristikama koje svaki korisnik zaslužuje da ima.

 

·        Bez brige o uređaju  – Galaxy A52 i A72 otporni su na vodu i prašinu[1] uz ocjenu  IP67. Pored toga, Samsung Care+[2] pruža trenutnu podršku i zagarantovano pokriće u neočekivanim situacijama poput oštećenja, kvarova, krađe ili gubitka telefona. Na kraju, Samsung Knox[3] je tu da se brine o bezbijednosti ličnih informacija korisnika u realnom vremenu.

 

·        Dvodnevna baterija – Korisnici mogu da snimaju, stvaraju i konzumiraju sadržaje bez brige, zahvaljujući moćnoj bateriji koja traju dva dana[4]. Baterija na A52 modelu ima kapacitet od 4,500mAh, dok ona na A72 ima kapacitet od 5,000mAh[5].

 

·        Uživanje u premium karakteristikama – Galaxy A52 i A72 dolaze sa važnim karakteristikama Galaxy ekosistema, poput stereo zvučnika unaprijeđenih Dolby Atmos tehnologijom eksterne memorije kapaciteta do 1TB[6]. Također, redizajnirani One UI 3[7] donosi intuitivno korisničko iskustvo sa unaprijeđenom brzinom i naglašavanjem važnih informacija.

                    

  • Podrška održivosti – Samsung redovno evaluira proizvode i pakovanja kako bi otkrio nove načine za promovisanje održivosti. Prilikom pakovanja Galaxy A52  i A72 telefona, koriste se posebni kalupi za pulpu i papir, uz cilju smanjenja neiskorištenog prostora.[8]
 
  • Softverska ažuriranja – Samsung uvijek teži da korisnicima pruži najnovije mobilno ažuriranje operativnog sistema. Tako je i sa novom Galaxy A serijom - A52 i A72 podržavaju tri generacije ažuriranja operativnog sistema i redovna bezbjednosna ažuriranja u trajanju od minimum četiri godine[9].

 

Dostupnost

 

Na domaćem tržištu biće dostupni modeli u fenomenalno ljubičastoj, plavoj, crnoj i bijeloj[10] boji po preporučenim cijenama:

 

·        A52 LTE (8+256GB) - 799 KM

 

·        A52 LTE (6+128GB) - 699 KM

 

·        A72 LTE (8+256GB) - 989 KM

 

·        A72 LTE (6+128GB) - 879 KM

Specifikacije

Specifikacije

Galaxy A52

 

Galaxy A72

Display

6.5” FHD+ Super AMOLED

Infinity-O Display (1080 x 2400),
407 ppi

90 Hz osvježavanje ekrana

 

6.7” FHD+ Super AMOLED
Infinity-O Display (1080 x 2400), 394 ppi 

90 Hz osvježavanje ekrana

* Infinity-O Display: skoro bez ivice, ful frontalni ekran.

* Ekran je mjeren kao pun pravougaonik bez zaobljenih ivica. Povšina za gledanje je manja zbog zaobljenih ivica i rupe za kameru. 

Dimenzije i težina

75.1 x 159.9 x 8.4mm

189g

 

77.4 x 165.0 x 8.4mm

203g

Kamera

 

[Prednja]

32MP FF (F2.2, 0.8µm)

 

[Prednja]

32MP FF (F2.2, 0.8µm)

[Zadnja]

Glavna: 64MP OIS AF (F1.8, 0.8µm)

Ultra Široka: 12MP FF (F2.2, 1.12µm)

Makro: 5MP FF (F2.4, 1.12µm)

Dubinska: 5MP FF (F2.4, 1.12µm)

 

*Zoom

Digital Zoom do 10X

 

[Zadnja]

Glavn: 64MP OIS AF (F1.8, 0.8µm)

Ultra Široka: 12MP FF (F2.2, 1.12µm)

Makro: 5MP FF (F2.4, 1.12µm)

Tele(3x): 8MP OIS AF (F2.4, 1.0µm)

 

*Zoom

Digital Zoom do 30X

Optical Zoom do 3X

AP

Octa-Core (2x2.3 ㎓ + 6x1.8 ㎓)

 

Octa-Core (2x2.3 ㎓ + 6x1.8 ㎓)

Memorija

RAM: 6/8GB 

ROM: 128/256GB 

 

RAM: 6/8GB 

ROM: 128/256GB 

* Može zavisiti od modela, boje, tržišta i operatora.
*Memorija može zavisiti od preinstaliranih aplikacija.

Proširiva memorija i SIM kartica

2 slota (SIM 1 + Hybrid)

Micro SD: do 1TB

* MicroSD se prodaje odvojeno. Dostupnost može varirati u zavisnosti od tržišta.

* SIM kartica se prodaje odvojeno. Dostupnost može varirati u zavisnosti od tržišta.

* Korištenje eSIM na Galaxy uređaju može biti omogućeno softverskim ažuriranjem ili onemogućeno na nekim tržištima. Dostupnost  eSIM može varirati u zavisnosti od operatora.

Baterija

4,500 mAh (tipično)

 

5,000 mAh (tipično)

* Tipične vrijednosti testirane u laboratorijskim uslovima. Tipična vrijednost je procijenjeni prosjek uzimajući u obzir devijaciju kapaciteta baterije kod testnih modela po IEC 61960 standardu. Ocijenjeni minimalni kapacitet je 4,370mAh za Galaxy A52, A52 5G i 4,860mAh za A72.

Punjenje

25W brzo punjenje

* Kablovsko punjenje kompatibilno sa QC2.0 i AFC.

OS

Android 11

Mreža

LTE

 

LTE

* Brzina može varirati u zavisnosti od operatora i mreže. 

Konektivnost

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4G+5GHz)

Bluetooth® v 5.0

USB Type 2.0-C

Lokacija (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo) 

* Galileo i BeiDou dostupnost zavisi od tržišta. 

Plaćanje

NFC

MST (A52 5G KOR Only)

* Dostupno na odabranim tržištima.

Senzori

Akcelerometar, senzor otiska prsta, Žiro senzor, Geomagnetski senzor, Hal senzor, Svjetlosni senzor, Virtual Proximity sensor

Autentifikacija

Zaključavanje: šablon, PIN, lozinka

Biometričko zaključavanje: Prepoznavanje lica, Prepoznavanje otiska prsta.

Zvuk

[AKG stereo zvučnici]

Okružujući Dolby Atmos zvuk.

 

[Ultra high quality audio playback]

UHQ 24-bit

PCM: Up to 24 bits

 

[Audio playback format]

MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA

[Bluetooth]

Dual Audio: Mogućnost povezivanja dva audio uređaja sa Galaxy A52, A52 5G, i A72 kako bi se reprodukovao zvuk na dva uređaja istovremeno.

 

Scalable Codec: Enhanced Bluetooth connection under ambient radio frequency interference.

* Povezani uređaji mogu reprodukovati malo različit zvuk. 

* Dostupno samo na određenim aksesoarima kompanija Samsung i AKG.

Video

[Video playback format]

MP4, M4V, 3GP, 3G2, AVI, FLV, MKV, WEBM 

 

[TV connection]

Wireless: Smart View (screen mirroring 1080p at 30fps)

Vodootpornost

IP67

* IP67 ocjenu na osnovu potapanja uređaja u testnom okruženju  u vodu dubine jedan metar do 30 minuta trajanja


####

 

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

 

Svojim idejama i tehnologijom Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost. Kompanija postavlja standarde u oblasti TV aparata, smartphonea, nosivih uređaja, tableta i digitalnih kućnih uređaja, mrežnih i LSI sistema, memorije i LED tehnologija. Za dodatne informacije i vijesti, posjetite news.samsung.com.

 


[1] Galaxy Buds Pro, Galaxy SmartTag i Galaxy Tab prodaju se odvojeno.

 

[2] Dostupnost može zavisiti od tržišta i operatora.

 

[3] SGS, vodeća svjetska kompanije za certifikovanje nagradila je display Galaxy A serije sa Eye Care certifikatom na osnovu sposobnosti displaya da smanji jačinu plavog svjetla. Ovaj certifikat je dostupan na www.sgs.com.

 

[4] Eye Comfort Shield je isključen na fabričkom podešavanju i mora da se uključi u postavkama telefona.

 

[5] Galaxy SmartTag se prodaje odvojeno.

 

[6] Private Share omogućava privatno dijeljenje pomoću enkripcije na bazi blockchain-tehnologije koja radi između Galaxy pametnih telefona sa Android P ili novijim operativnim sistemom. Potrebno je da korisnik ima ovu aplikaciju na telefonu da bi mogao da šalje/prima Private Share link.

 

[7] Galaxy A72 i Galaxy A52 imaju IP67 ocjenu na osnovu potapanja uređaja u testnom okruženju u vodu dubine jedan metar do 30 minuta trajanja. Ne preporučuje se za plažu, bazen ili vodu sa sapunicom. Ukoliko prospete tečnost koja sadrži šećer po telefonu, preporučuje se pranje čistom vodom uz pritiskanje tastera. Telefoni su bezbijedni od niskog vodenog pritiska. Jači vodeni pritisak poput vode sa česme može oštetiti telefon. 

             

[8] Samsung Care+ dostupan je u 34 države. Dostupnost može varirati u zavisnosti od tržišta.

 

[9] Dostupnost zavisi od uređaja.

 

[10] Procijenjeno na osnovu prosječne upotrebe od strane Strategy Analytics u perodu 20.01- 31.01.2021. u Velikoj Britaniji na verzijama prije lansiranja uređaja SM-A725, SM-A525, SM-A526, SM-A325, SM-A326 sa fabričkim podešavanjima LTE i 5G Sub6 mreža (nije testirano na  5G mmWave mreži). Trajanje baterije može varirati u zavisnosti od aktivnosti I navika.

 

[11] Galaxy A52 LTE i A52 5G imaju bateriju od 4,500mAh, Galaxy A72 ima bateriju od 5,000mAh.

 

[12] SD kartica se prodaje odvojeno.

 

[13] One UI 3.1

 

[14] Materijali imaju PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), SFI (Sustainable Forestry Initiative) i FSC (Forest Stewardship Council) certifikate.

[16] Dostupne boje mogu varirati u zavisnosti od tržišta.