Odaberite svoju lokaciju i jezik.
Lokalne novosti

Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro

Nova serija Galaxy Watch5 opremljena je pametnim mogućnostima praćenja spavanja, personalizovanim dizajnom i poboljšanom izdržljivošću koja oblikuje svakodnevne navike zdravlja i dobrobiti

12/08/2022
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro

Sarajevo, 10. avgust, 2022 – Kompanija Samsung Electronics Co., d.o.o. najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju navike zdravlja i dobrobiti sa intuitivnim uvidima, naprednim karakteristikama i još snažnijim mogućnostima. Galaxy Watch5 poboljšava performanse na koje se potrošači oslanjaju svaki dan, dok je Galaxy Watch5 Pro – najnoviji dodatak Galaxy Watch liniji – najizdržljiviji i najkompletniji Samsung sat dosad. Ovi novi uređaji omogućavaju korisnicima da ispune svoje ciljeve, a Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro tu su da im pomognu.

 

"Posvećeni smo tome da našoj Galaxy Watch zajednici damo alate, podatke i resurse koji su potrebni ne samo da bolje razumiju njihovo cjelokupno zdravlje i dobrobit, već i da ih podučavamo na njihovom putu. Sa revolucionarnim Samsung BioActive senzorom, osnažujemo korisnike cjelovitom slikom njihovih uvida u zdravlje dosad", rekao je TM Roh, predsjednik i rukovodilac odjeljenja za mobilno iskustvo (MX) u kompaniji Samsung Electronics.

 

Vrhunska tehnologija senzora za bolje razumijevanje

Sa rastućom željom za boljim razumijevanjem i djelovanjem u skladu sa individualnim zdravstvenim ciljevima, kompanija Samsung krenula je u pružanje dubinskog praćenja i praktičnih podataka koji korisnicima nude informacije koje su im potrebne i mogu da im pomognu na njihovom putu prema zdravlju i dobrobiti. Galaxy Watch5 opremljen je jedinstvenim Samsung BioActive senzorom koji pokreće sljedeću eru digitalnog praćenja zdravlja. Prvi put predstavljen na Galaxy Watch4 seriji, BioActive Sensor koristi jedinstveni čip koji kombinuje tri snažna zdravstvena senzora – optičku brzinu otkucaja srca, električni signal srca i analizu bioelektrične impedanse – za isporuku obimnog očitavanja koja uključuju otkucaje srca, nivo kisika u krvi, kao i nivo stresa[1].

 

Sa povećanom površinom i direktnijim kontaktom sa vašim zglobom, Galaxy Watch5 prati zdravstvene metrike sada sa još većom preciznošću od Galaxy Watch4 modela. Osim toga, njegov moćni 3-u-1 BioActive senzor radi u kombinaciji sa drugim senzorima serije Galaxy Watch5, uključujući novouvedeni temperaturni senzor[2], kako bi korisnicima pružio dubinsko razumijevanje njihovog zdravlja. Senzor temperature koristi infracrvenu tehnologiju za tačnija očitavanja, čak i ako se temperatura vašeg okruženja promijeni. Ovo otvara nove mogućnosti razvojnim programerima da prošire svoje zdravstvene i wellness opcije, a korisnicima da iskoriste potpuno nova iskustva.

 

Holistički zdravstveni uvidi za poboljšanje wellness putovanja

Dizajniran za svakodnevne pobjede, Galaxy Watch5 nudi sveobuhvatno end-to-end iskustvo koje nadilazi fitness aktivnosti i uključuje procese nakon vježbanja, odmora i oporavka. Alat za mjerenje sastava tijela[3] pruža potpuni snimak cjelokupnog zdravlja korisnika, pružajući mu prilagođeni pristup za postavljanje ciljeva, vođenje kroz personalizovane vježbe i praćenje napretka. A kada je vrijeme za odmor, Galaxy Watch5 korisnicima daje podatke o oporavku, uključujući otkucaje srca nakon intenzivnog vežbanja[4] i prilagođene preporuke o potrošnji vode na temelju gubitka znojenjem[5].

 

Dobar noćni odmor važan je za dobrobit i zato pomažemo korisnicima da imaju bolji san[6]. Proučite obrasce spavanja putem Sleep Scores koji prate faze spavanja, zajedno sa otkrivanjem hrkanja[7]  i nivoom kisika u krvi. Postignite poboljšane navike spavanja sa naprednim Sleep Coachingom[8] koji daje prilagođeni mjesečni vođeni program. Putem SmartThings integracije, Galaxy Watch5 automatski postavlja povezana svjetla, AC jedinice i TV na unaprijed određene postavke koje čine idealno okruženje za spavanje[9]. Korisnici mogu spavati sigurno i zdravo znajući da poboljšana detekcija pada osigurava da će hitni kontakt biti obaviješten ako se Vi ili Vaša voljena osoba spotaknete kod kuće ili padnete s kreveta[10].

 

Ne morate se brinuti da će sat ostati bez struje ili se oštetiti na neravnom terenu; Galaxy Watch5 dolazi sa 13% većom baterijom[11] i omogućuje osam sati praćenja sna uz samo osam minuta punjenja, što je 30% brže od Galaxy Watch4. Dodatni sloj izdržljivosti štiti Galaxy Watch5, a ove godine Samsung je uključio prvi ekran pametnog sata sa ekranom od Sapphire Crystal, koji nudi 60% tvrđi vanjski sloj[12], tako da sat ostaje pouzdan u svakodnevnoj upotrebi. Preslušajte svoju omiljenu pjesmu na Spotifyju samo svojim glasom pomoću Google pomoćnika, a uskoro, pronađite i svoj put koristeći Google Maps sa svog ručnog zgloba[13] bez veze[14] sa pametnim telefonom. Ljubitelji muzike i zvuka cijenit će ažuriranja koja uključuju nove aplikacije kao što su SoundCloud i Deezer[15]. Osim toga, One UI Watch4.5 nudi potpunije iskustvo kuckanja, lakši način upućivanja poziva i mnoštvo novih performansi pristupačnosti koje Galaxy Watch čine intuitivnijim.

 

Galaxy Watch 5 Pro, više karakteristika i veća izdržljivost za entuzijaste na otvorenom

 

Stvoren za one koji vole boravak na otvorenom, Galaxy Watch5 Pro je najnoviji dodatak Galaxy Watch portfoliju. Od planinarenja do vožnje biciklom i dalje, Watch5 Pro je spreman za izazov zahvaljujući vrhunskim materijalima. Sadrži poboljšani safirni kristal koji je otporniji na habanje i izdržljivo kućište od titana koje štiti ekran sa izbočenim okvirom. Galaxy Watch5 Pro također dolazi sa potpuno novim sportskim kaišem D-Buckle[16] koji nudi izdržljivost sa elegantnim dizajnom.

 

Snažan i napravljen da traje, Galaxy Watch5 Pro ima najveću bateriju u Galaxy Watch-u. On je 60% veći od Galaxy Watch4, što je ključno za držanje koraka sa vama dok osvajate novu rutu. Iskoristite GPX, koji je prvi put dostupan na Galaxy Watchu. Krenite na planinarenje i snimite, te podijelite to sa kolegama u aplikaciji Samsung Health uz Route Workout. Također, možete preuzeti pješačke i biciklističke rute dok vježbate za svoju sljedeću trku ili želite promijeniti svoju rutinu. Dok planinarite ili vozite bicikl, držite pogled na stazi, a ne na karti, sa intuitivnim uputama skretanje po skretanje[17]. Kada budete spremni da krenute kući, Galaxy Watch5 Pro će vas lako tamo odvesti uz pomoć karakteristike Track back koja vas vraća na put kojim ste došli[18].

 

Cijene i dostupnost[19]

Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro dostupni su u pretprodaji na odabranim tržištima počevši od 10. avgusta, sa dostupnošću u maloprodaji od 26. avgusta.

 

Galaxy Watch5 nudi moderan i minimalistički dizajn, kao i performanse koje vam pomažu postići više svaki dan. Dolazi sa potpuno novim, neutralnim opcijama boja koje privlače pažnju, sa velikom opcijom od 44 mm, a dostupan je u grafitnoj, safirno plavoj i srebrnoj boji, te manjom opcijom od 40 mm dostupnom u grafitnoj, ružičasto zlatnoj i srebrnoj koja ima ljubičasti okvir koji savršeno pristaje sa Galaxy Z Flip4. Galaxy Watch5 će biti dostupan po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 549 KM za Bluetooth verziju.

 

Za one koji traže avanturu, izdržljivost, performanse i stil, Galaxy Watch5 Pro je za vas. Bit će dostupan u titanij crnoj i titanij sivoj boji, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 849 KM za Bluetooth verziju.

 

Ukoliko u periodu od 10.8. do 25.8. kupite Galaxy Watch5 ili Watch5 Pro, na poklon dobijate Galaxy Buds Live u vrijednosti poklona od 369 KM.

 

Za više informacija o Galaxy Watch 5 i Galaxy Watch 5 Pro posjetite: https://www.samsung.com/ba/offer/preorder-galaxy-watch5

 

  Galaxy Watch5 & Galaxy Watch5 Pro Specifikacije proizvoda [20] [21]

 

 

Galaxy Watch5

Galaxy Watch5 Pro

Materijal i boja

Armor Aluminum futrola sa Sport Band

- 44mm: Graphite, Sapphire, Sliver

- 40mm: Graphite, Pink Gold, Sliver

Titanium futrola sa D-Buckle Sport kaišem

- Black Titanium, Gray Titanium

Dimenzije[22]
i težina[23]

- 44mm: 43.3 x 44.4 x 9.8 mm, 33.5g

- 40mm: 39.3 x 40.4 x 9.8 mm, 28.7g

45.4 x  45.4 x 10.5 mm, 46.5g

Ekran

Sapphire Crystal

- 44mm: 1.4" (34.6mm) 450x450 Super AMOLED, Full Color Always On Display

- 40mm: 1.2" (30.4mm) 396x396 Super AMOLED, Full Color Always On Display

Sapphire Crystal

- 1.4" (34.6mm) 450x450 Super AMOLED, Full Color Always On Display

Sapphire Crystal

- 44mm: 1.4" (34.6mm) 450x450 Super AMOLED, Full Color Always On Display

- 40mm: 1.2" (30.4mm) 396x396 Super AMOLED, Full Color Always On Display

Sapphire Crystal

- 1.4" (34.6mm) 450x450 Super AMOLED, Full Color Always On Display

       

 

Procesor

Exynos W920 Dual-Core 1.18GHz

Memorija

1.5GB RAM + 16GB interne memorije

Baterija (tipična)[24]

- 44mm: 410mAh

- 40mm: 284mAh

590mAh

Punjenje

Brže punjenje (WPC-bazirano bežično punjenje)

OS

Wear OS Samsung (Wear OS 3.5)[25]

Korisnički interfejs

One UI Watch4.5

Senzori

Samsung BioActive Sensor (Optical Heart Rate + Electrical Heart Signal + Bioelectrical Impedance Analysis), Temperature Sensor, Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Light Sensor

Povezivost

LTE[26], Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2.4+5GHz, NFC, GPS/Glonass/Beidou/Galileo

Izdržljivost

5ATM + IP68 / MIL-STD-810H

Kompatibilnost

Android 8.0 ili noviji i sa više od 1,5 GB RAM-a [27]

                             

 

###

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose transformaciju. Kompanija redefiniše svjetove televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rješenja. Za najnovije vijesti posjetite Samsung http://news.samsung.com.

 

[1] Ove performanse su namijenjene samo za opšte zdravstveno stanje i fitness. Nisu namijenjene za otkrivanje, dijagnozu ili liječenje bilo kojeg zdravstvenog stanja ili bolesti. Dostupnost ovih karakteristika može se razlikovati zavisno od tržišta ili uređaja. Zahtijeva Galaxy pametni telefon sa Androidom 8.0 ili novijim, 1,5 GB RAM-a ili više i najnoviju verziju aplikacije Samsung Health (verzija 6.22 ili novija).

[2]Dostupnost senzora može se razlikovati zavisno od tržišta.

[3] Namijenjen samo za opšte wellness i fitness svrhe. Nije namijenjeno za otkrivanje, dijagnozu, liječenje, praćenje ili upravljanje bilo kojim medicinskim stanjem ili bolešću. Sve zdravstvene informacije kojima se pristupa putem uređaja i/ili aplikacije ne smiju se smatrati medicinskim savjetom. Korisnici bi trebali zatražiti bilo kakav medicinski savjet od ljekara. Nemojte mjeriti sastav tijela ako imate ugrađeni srčani stimulator ili druge ugrađene medicinske uređaje. Nemojte mjeriti sastav tijela ako ste trudni. Rezultati mjerenja možda neće biti tačni ako ste mlađi od 20 godina.

[4] Za mjerenje odaberite svoju vježbu prije nego što počnete vježbati.

[5] Za mjerenje odaberite "Trčanje" na satu i trčite najmanje 5 km/h na minimalnoj udaljenosti od 2,5 km. Samo za korištenje pri trčanju na otvorenom.

[6] Performanse spavanja namijenjene su samo za opštu dobrobit i fitness svrhe. Nije namijenjeno za otkrivanje, dijagnozu, liječenje bilo kojeg zdravstvenog stanja ili poremećaja spavanja. Mjerenja su samo za vašu ličnu referencu. Obratite se medicinskom stručnjaku za savjet.

[7] Kako biste snimili svoje hrkanje, nosite sat dok spavate i stavite telefon na stabilnu površinu blizu glave, poput noćnog ormarića, tako da je donji dio telefona usmjeren prema vama.

[8] Za rezultate uzorka spavanja, korisnik mora nositi sat dok spava najmanje 7 noći i ispuniti anketu.

[9] Zahtijeva najnovije verzije mobilne aplikacije Samsung Clock (v. 12.1.10.5 ili novije), mobilne aplikacije Samsung SmartThings (v. 1.7.59.23 ili novije) i mobilne aplikacije SmartThings Framework (v1.4.1 ili novije). Dostupno na pametnim uređajima koji su registrovani na SmartThings.

[10] Za obavještavanje kontakta za hitne slučajeve potrebna je mrežna veza. Na tačnost GPS-a mogu utjecati prepreke satelitskog signala, poput zgrada.

[11] U poređenju sa Galaxy Watch4

[12] U poređenju sa Galaxy Watch4. Na temelju Vickersove tvrdoće izmjerene uz konstantno opterećenje od 200 gf.

[13] Potrebna je mrežna veza.

[14] Dostupnost aplikacije može se razlikovati zavisno od tržišta, operatera ili uređaja. Za neke aplikacije mogu se primenjivati naknade za pretplatu.

[15] Dostupnost aplikacije može se razlikovati zavisno od tržišta, operatera ili uređaja. Za neke aplikacije mogu se primenjivati naknade za pretplatu.

[16] Nemojte ostavljati svoj uređaj i kaiš u blizini magnetnih polja. Kartice sa magnetnom trakom, uključujući kreditne kartice, telefonske kartice, knjižice i karte za ukrcavanje, mogu se oštetiti u blizini magnetnih polja.

[17] Pruža se kada se datoteka rute u formatu GPX uveze za planinarenje i biciklizam, a ruta je postavljena kao cilj u postavkama Samsung Health.

[18] Ova performansa mora biti omogućena za planinarenje ili vožnju biciklom u postavkama Samsung Health.

[19] Dostupnost se može razlikovati zavisni od tržišta ili operatera. Podržani modeli, boje, veličine i trake mogu se razlikovati zavisno od tržišta ili operatera.

[20] Dostupnost može varirati zavisno od tržišta, modela i uparenog pametnog telefona.

[21] Sve funkcije, karakteristike, specifikacije i druge informacije o proizvodu navedene u ovom dokumentu, uključujući, ali ne ograničavajući se na prednosti, dizajn, cijene, komponente, performanse, dostupnost i mogućnosti proizvoda, podložne su promjenama bez prethodnog obavještenja.

[22] Mjereno bez senzora zdravlja.

[23] Mjereno bez kaiša.

[24] Stvarno trajanje baterije može varirati zavisno od mrežnog okruženja, obrazaca korištenja i drugih faktora.

[25] Wear OS Powered by Samsung radi sa telefonima koji koriste najnoviju verziju Androida (isključujući Go izdanje i telefone bez Google Play Store). Podržane specifikacije mogu se razlikovati od platforme do tržišta, a kompatibilnost je podložna promjenama.

[26] LTE povezivost dostupna samo u LTE modelima.

[27] Aktivacija uređaja dostupna je samo nakon spajanja na pametni telefon koji podržava Google Mobile Services. Kompatibilni uređaji mogu se razlikovati zavisno od tržišta, operatera ili marke uređaja.