Kies jouw locatie en taal.
Others

Wat je moet weten over AI

Communicatie en de workforce van morgen

nov. 18. 2019

86 procent van de communicatiestudenten aan de Ugent is geïnteresseerd in artificial intelligence. En de jongeren hebben ook de ideeën om technologie in te zetten voor een betere maatschappij. Dat is gebleken tijdens Digital Economy Day 2019. Diezelfde jongeren veroveren binnenkort de arbeidsmarkt. Een verhaal van impact creëren en anders denken dan je ouders.

Digital Economy Day is halfweg wanneer innovatieprofessor Lieven De Marez uitpakt met enkele opmerkelijke cijfers:

• Voor het event wist 49 procent eigenlijk niet precies wat AI was
• 6 op de 10 studenten zijn bezorgd over de mogelijke onvoorziene gevolgen van AI
• Vandaag weet 75 procent van de studenten technieken als Natural Language Processing (NLP) thuis te brengen onder AI

AI weekt dus wat los bij de studenten. Zo goed als iedereen in de zaal (95 procent) is er bijvoorbeeld van overtuigd dat technologie de sociale cohesie kan verbeteren.
Tijd dus om kennis te maken met de aanstormende generatie die straks jouw nieuwe werknemer wordt.

Op zoek naar onzekerheidsmanagers

“Ik zie het als mijn missie om communicatie en AI met elkaar in verband te brengen”, zegt Professor De Marez. Innovatie en haar impact op mens en maatschappij, dat is zijn specialiteit.
“Innovatie is iets nieuws. Dat schrikt veel mensen af. Ook binnen bedrijven. ‘Dat is toch niets voor ons’, hoor je management weleens zeggen.

Ondertussen geldt ook aan de marktzijde: onbekend is onbemind. Mensen kampen met onzekerheid. En onzekerheidsmanagement is communicatiemanagement. Daarom spelen masters in de sociale wetenschappen straks een cruciale rol in de ontwikkeling van AI.”

Haal diamantslijpers aan boord

In haar keynote wijst Mieke De Ketelaere, programmadirecteur AI bij imec, op het belang van AI-vertalers. Professor De Marez voegt daar zijn beeld van de diamantslijper aan toe:

“AI is een ruwe steen. Het wordt pas een diamant wanneer die aan elke kant goed geslepen is. Met aandacht voor user-centricity, duurzame businessmodellen, maatschappelijke impact en ethische haalbaarheid. Daarvoor heb je dus diamantslijpers nodig: communicatiespecialisten met een brede kennis, die weten wat er onder motorkop van AI zit.”

Aan bedrijven wil hij meegeven: “Sta dicht bij de studenten. En investeer mee in hun onderwijs.
Want hun praktische digitale skills en denkvermogen over AI worden onmisbaar in de digitale economie.”

Wat oudere generaties niet interesseert

Die digitale economie? Dat is een economie waarin creativiteit centraal staat, vertelt Pieter Buteneers van Chatlayer tijdens zijn sessie over de risico’s van artificial intelligence.
“Repetitieve jobs in de accounting en banking, vuilophaling en packaging zullen verdwijnen. Er zullen dus ook bedrijven verdwijnen. Maar er komen ook nieuwe jobs bij. Jobs waar je zelf moet zoeken naar antwoorden en bronnen zult moeten samenvoegen om nieuwe dingen te creëren.” Cijfers van Agoria bevestigen dat: tegen 2030 zorgen digitalisering en AI voor 860.000 nieuwe jobs.

Ondertussen evolueren we naar een waardegedreven economie. Pieter raadt studenten aan om daar oog voor te hebben: “Wat interesseert jullie dat jullie ouders helemaal niet boeide? De natuur, dieren- en mensenrechten, automatisering, gezondheid, plezier, voorspelling, … Op die domeinen maak je het verschil in de digitale economie.”
En daar horen natuurlijk vernieuwende businessmodellen bij.

“Ik wil een job met impact”

En de jongvolwassenen zelf? Die hebben sterke ideeën. Dat is gebleken uit de pitchwedstrijd Solve for Tomorrow op Digital Economy Day. Zeven studenten hebben er hun techidee voor meer sociale cohesie voorgesteld. De winnaar, dat is spring-in-‘t-veld Yens Van Overloop met zijn Train of Knowledge.

Zijn prikkelende vraag: wat als de treinconducteur nu eigenlijk een quizmaster was? Zijn concept: neem plaats in een vierzit van de quizwagon en vorm een team met drie onbekenden.
“Zo wordt de trein weer de sociale plaats die het vroeger was. En de treinrit wordt opnieuw een belevenis,” vertelt Yens. Hij mag zijn idee binnen enkele maanden voorstellen op de wereldexpo in Dubai. “Ik vind technologie belangrijk. Mijn masterproef gaat bijvoorbeeld over AI in de medische sector.
Kunnen systemen ooit echt het vertrouwen winnen van de patiënt?”

Maar belangrijker dan technologie voor Yens, is iets teweegbrengen in de samenleving: “Ik ben mezelf ervan bewust: je moet jezelf verkopen en eruit springen.
Je moet kansen grijpen. Impact creëren. En dan het liefst creatief en met humor.”

Klaar in de startblokken

De Samsung-jury is onder de indruk van de kwaliteit van de pitches. Net als professor Lieven De Marez: “Om AI te leren redeneren, moeten we in eerste instantie veel experten met elkaar laten communiceren. De inzendingen stellen me gerust: onze studenten hebben de juiste blik om artificial intelligence mee te doen slagen.”

Nog meer inspiratie om jouw onderneming te laten bloeien in de digitale economie?
Ontdek 9 levensbelangrijke lessen over artificial intelligence.

Hoe ontwikkelt Samsung technologie met AI?
Ontdek de hoofdlijnen van de Samsung Developer Conference (SDC19)

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.