Informatieve illustratie

10 DeX-features die je desktop overbodig maken

Oct 30. 2017

Écht werk verzetten met je smartphone, het wordt almaar gemakkelijker. Aangepaste businessapps zoals Office 365 en G Suite bieden een gebruiksvriendelijke mobiele interface. Dankzij cloudopslag zoals OneDrive, Google Drive en Dropbox heb je overal toegang tot je bestanden. En last but not least: de Samsung Galaxy S8 overklast met zijn 10nm AP-processor menige pc in rekenkracht. Plaats hem in zijn DeX-docking station en je werkt ook nog eens comfortabel op het grote scherm. Dus waarom zou je binnenkort nog investeren in een desktop?

Uitgebreide aansluitmogelijkheden
Hij weegt maar 230 gram en past moeiteloos in je hand. Toch is de Samsung DeX een volledig uitgerust docking station voor je smartphone. Je plaatst je S8 rechtop in de USB Type-C-poort – die meteen ook je telefoon oplaadt. Verder beschik je over:

2 USB 2.0-poorten
Ethernet-poort
HDMI-poort

Tip: kies als gedroomde partner voor je S8 een Samsung-monitor uit de SH850-reeks met haarfijne QHD-resolutie. Die beschikt net als de Samsung DeX over een USB-C-poort voor de transmissie van beelden, data én energie. Dankzij de ultradunne rand geniet je van een maximaal schermoppervlak en met de in hoogte verstelbare HAS-standaard werk je extra ergonomisch. Bovendien schakel je gemakkelijk verschillende monitoren aan elkaar met één DisplayPort-kabel – bijvoorbeeld voor een mini-videowall.
En natuurlijk zijn de Wi-Fi en Bluetooth van je smartphone ook nog beschikbaar. Kortom: je sluit probleemloos alle apparaten aan die je nodig hebt om prettig te werken.

Vertrouwde interface
Bekijk je voor het eerst de apps en bestanden op je S8 via het grote scherm? Dan kijk je misschien raar op. En toch voel je je meteen thuis. Want Samsung DeX biedt je een typische desktopinterface – een echt bureaublad, dus. Dat je via drag-and-drop organiseert zoals jij het wilt.

Aangepaste apps
Klik nu eens je Word, Gmail of Skype open. Opnieuw verrast? Je ziet namelijk geen blow-up van je smartphone-app, maar een volledig geoptimaliseerde desktopversie met een speciaal menu en aanpasbare venstergrootte. Almaar meer smartphone-apps beschikken over zo’n speciale DeX-modus: OneDrive, Adobe Photoshop Lightroom, Google Photos, …

Multitasking
Ja, je kunt werken op je smartphone, maar het is niet altijd de meest comfortabele of productieve oplossing. Een voorbeeld: stukjes tekst uit een Word-bestand kopiëren om in een Excel-tabel te plakken. Op een smartphone is dat vervelend en tijdrovend, omdat je voortdurend moet wisselen tussen apps. Maar in je DeX-desktopomgeving zet je gewoon de twee vensters naast elkaar open en klaar je die klus in een handomdraai.

Shortcuts
You don’t know what you’ve got till it’s gone. Bijvoorbeeld als je op je smartphone je vertrouwde toetsenbordcombinaties moet missen. Gelukkig zijn die helemaal terug als je werkt met Samsung DeX. Schakelen tussen apps, kopiëren en plakken, commando’s ongedaan maken, … Je hebt het opnieuw helemaal ‘in de vingers’.

De rechtermuisknop
Nog zo’n handigheidje waar je zelden bij stilstaat: de rechtermuisknop. Die reageert in de DeX-omgeving net zoals je dat verwacht: met een lijstje van aangepaste commando’s.

Remote desktop
DeX ondersteunt VDI-oplossingen zoals Citrix Reveiver, VMware Horizon Client en Amazon WorkSpaces. Log op afstand in op je virtuele machine en het lijkt alsof je echt voor een Windows-pc zit.

Hoog beveiligingsniveau
Is je Samsung DeX-oplossing net zo veilig als een desktop? Veiliger! Want je S8 is uitgerust met Samsung Knox . Dat betekent dat hij nooit zijn geheimen prijsgeeft als hij in verkeerde handen valt. En dat je bedrijfs- en privégegevens waterdicht kunt scheiden.

Alle bestanden bij de hand
Ook cloudoplossingen zoals OneDrive of Google Drive draaien in een aangepaste Samsung DeX-interface. Toch heb je die vaak zelfs niet nodig. Je kunt immers overal aan de slag met de bestanden die lokaal op je device staan. Zo vermijd je dubbele bestanden en onnodige uploads.

Centrale telefoonbediening
Wat als je een telefoonoproep of sms krijgt terwijl je S8 in het DeX-docking station zit? Dan krijg je een melding in je taakbalk. Beantwoord sms-berichten rechtstreeks in je DeX-omgeving. En begin met één muisklik je handenvrije telefoongesprek. Zodat je je werk geen minuut hoeft te onderbreken.

Maak verder kennis met Samsung DeX