Others

Echoscopisten krijgen ergonomische hulp van de Hera W10

May 02. 2019
Hera W10 in Hospital setting

Wie werkt met echografische toestellen, klaagt regelmatig over musculoskeletale aandoeningen, die pijn veroorzaken in gewrichten, spieren en pezen. Zo gaan veel echografisten* gebukt onder nek-, rug- en schouderklachten. Alleen met een verbeterde ergonomie houden ze hun werk vol. Die ergonomie zit ingebouwd in de Hera W10.


Echografisten maken tijdens hun job vaak dezelfde beweging: ze besturen bijvoorbeeld het controlepaneel met links, terwijl ze scannen met rechts.
Ze nemen zo al snel een verkeerde lichaamshouding aan. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben.
Uit een studie van het ‘Journal of Diagnostic Medical Sonography’ bij 3243 echografisten blijkt:

• 65,8 procent kampt met nekklachten.
• 74,6 procent klaagt over aanhoudende schouderpijn.
• 48 procent worstel met een musculoskeletale aandoening.

Doctor making an ultrasound with Samsung Hera W10

Ideale lichaamshouding voor iedere echograaf


Een regelmatige pauze brengt al wat soelaas. Maar ook de echoapparatuur moet een handje toesteken. Zo helpt het al wanneer je de hoogte van het toestel kan verstellen: minder last in spieren, ledematen en gewrichten, meer focus op de echo en de patiënt. Met het Freeform-design van de Hera W10 wordt dat realiteit.

Echografisten kunnen het controlepaneel van de Hera W10 naar zich toe schuiven – tot 300 mm. Zo creëren ze onder het paneel meteen extra ruimte voor hun knieën.
Ze draaien het paneel ook vlot tot 550 mm zijwaarts, bijvoorbeeld wanneer ze dichter bij de patiënt gaan zitten.

Het paneel is bovendien met 195 mm in de hoogte verstelbaar. En je kunt het touchscreen kantelen met een hoek tussen 35° en 65°.
Het FreeForm-design voorkomt zo dat echografisten vaak moeten verhuizen tussen de patiënt en hun werkstation en maakt een ideale lichaamshouding mogelijk.

Ook ogen verdienen beter


Ergonomie kan ook oogklachten tegengaan. Uit enquêtes blijkt dat echografisten elke dag tot 6 uur naar de display van hun echografietoestel kijken. Dat kan leiden tot:

sneller vermoeide ogen, waardoor data verkeerd geïnterpreteerd wordt
pijnlijke ogen en Computer Vision Syndrome, bij te lange blootstelling aan een sterke lichtbron

De Hera W10 zorgt ervoor dat echografisten hun ogen niet halftoe moeten knijpen om hun beelden te interpreteren. Zo filtert de ClearVision -functionaliteit de ruis van 2D-beelden zodat weefsels zich beter aftekenen. Bij 3D- en 4D-beelden zorgt HDVI 2.0 dan weer voor scherpe details, bijvoorbeeld op de ruggengraat van de foetus.

Met Touch Customization passen echografisten hun werkstation eenvoudig aan hun voorkeuren aan. Met een tap op het aanraakscherm zetten ze hun schermweergave op widescreen en schakelen ze ClearVision in of uit. Ze stemmen ook vlot de helderheid van het scherm af op wat voor hen comfortabel aanvoelt.

Sonographer looking at scan on Hera W10

Hera W10: dé ergonomische oplossing


De Hera W10 schikt zichzelf volledig naar de wensen van iedere echografist. Met resultaat. Zo laat Control Panel Moving Mechanism gebruikers toe om het paneel in een beweging naar zich toe te trekken en de hoek ervan aan te passen. Dat spaart de spieren en de gewrichten.

Een interne studie van Samsung wees uit dat het Control Panel Moving Mechanism de druk op de schouders met een derde vermindert – vergeleken met de voorganger van de Hera W10.
Reken daar nog de gestroomlijnde user experience , intuïtieve interface en uiteraard de kristalheldere beeldvorming bij. En je hebt een echografietoestel waarmee echografisten met plezier – en zonder klachten – aan de slag gaan.

Ontdek alle innovatieve functionaliteiten van de Hera W10.

*Dit artikel is van toepassing op echografisten en artsen.