Whitepaper

Thunderbolt™ 3 tilt USB-C naar hoger niveau

Jan 17. 2019

Razendsnelle data-overdracht, optimale video-uitvoer en oplader in één: dat is Thunderbolt™ 3. Nu de technologie gebruikmaakt van de wijdverspreide USB-C-standaard, kun je met bijna al je apparaten van z’n voordelen genieten. Hoog tijd om te kijken hoe de vork exact in de steel zit.

Voor we het over Thunderbolt™ 3 hebben, eerst die USB-C. Dit type USB is sinds 2014 op de markt en wordt stilaan dé nieuwe universele connectorstandaard.

Niet meer zoeken naar de juiste kabel voor elk apparaat bij je thuis of op kantoor. Maar één USB-kabel of –aansluiting waarmee je data-, audio-, video- én stroomsignalen overzet.
Dat wil zeggen: één kabel voor ál je apparaten:

• laptops
• printers
• harde schijven
• smartphones
• muis
• toetsenbord
• koptelefoon
• beeldschermen

Wat nu de link is met Thunderbolt™ 3? USB-C is een connectortype. Geen technologie. Afhankelijk van welke onderliggende kabeltechnologie je gebruikt, zoals USB 2.0 of USB 3.1, werkt je aansluiting trager of sneller. En wat is dan de technologie die pieksnelheden garandeert? Je raadt het al: Thunderbolt™ 3.

Thunderbolt™ 3: uitzonderlijk snel

Thunderbolt™ 3 moet je dus zien als een geavanceerde kabeltechnologie die gebruikmaakt van connectortype USB-C. Met dezelfde voordelen, en daarbovenop een eigen touch.
Zoals zijn uitzonderlijke snelheid. Die loopt op tot wel 40 Gb/s: acht keer sneller dan een standaard USB 3.0.
Daarbovenop gaat Thunderbolt™ 3 verder op vlak van video-uitvoer. Je verbindt je laptop moeiteloos met maar liefst twee 4K-schermen, of met één 5K-display.

En die oplaadfunctionaliteit? Ook die krijgt een upgrade. Want met Thunderbolt™ 3 weet je zeker dat zelfs je laptop probleemloos zal opladen terwijl hij verbonden is.

Thunderbolt™ 3-proof

Let wel: wil je genieten van de allerhoogste snelheid, dan moeten je accessoire – bijvoorbeeld een harde schijf – én je ontvangende toestel over een Thunderbolt™ 3-aansluiting beschikken.
(Je herkent ze als een USB-C-poort met een bliksempje.)

Vandaag zijn nog niet alle apparaten uitgerust met zo’n Thunderbolt™ 3-aansluiting. Hou daarom dit in je achterhoofd:

USB-C-toestellen die je in een Thunderbolt™ 3-poort plugt, werken normaal. De snelheid blijft dan beperkt tot de snelheid die je accessoire ondersteunt.
Thunderbolt™ 3-accessoires die je in een gewone USB-C-poort plugt, werken niet. Een externe harde schijf met Thunderbolt™ 3-technologie heeft bijvoorbeeld steeds een computer met een Thunderbolt™ 3-aansluiting nodig.

Kies je een nieuw toestel waarop je accessoires gaat aansluiten? Dan is een Thunderbolt™ 3-aansluiting dus altijd een goede keuze. Wil je een accessoire met ultieme snelheid?
Kies dan pas voor iets met Thunderbolt™ 3-technologie áls je er de aansluiting voor hebt.

Productiever door je harde schijf

Je harde schijf is het device bij uitstek waarbij een uitzonderlijke overdrachtssnelheid belangrijk is. En Thunderbolt™ 3-aansluitingen dus goed van pas komen. Een voorbeeld is de Samsung Portable SSD X5.

Deze harde schijf heeft lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 2800 en 2300 MB/s. Concreet: een 4K-video van 20 GB overzetten van je pc naar de X5 doe je in een luttele 12 seconden. Of je speelt ze gewoon rechtstreeks af van je harde schijf, natuurlijk.

Dankzij die snelheid schiet je productiviteit de hoogte in. Wat je ook wil doen: dankzij een minimale wachttijd kun je altijd meteen aan de slag.

Of kies voor een Thunderbolt™ 3-proof beeldscherm. Zoals de C34J79-displays . Zij genieten van een bliksemsnelle connectie en zorgen ervoor dat je één kabel gebruikt voor data, audio, video en stroom.

Klaar om de Portable SSD X5 of de C34J79 in huis te halen? En zo te genieten van geavanceerde Thunderbolt™ 3-technologie? Bestel ze online of ga langs bij een winkel in jouw buurt .