AI Upscaling: je mooiste momenten in de best mogelijke beeldkwaliteit

Samsung België 25.10.2018

Een van de features van de QLED 8K TV is ‘AI Upscaling’. Dit is een technologie die door Samsung is ontwikkeld om reeds bestaande films en video’s door middel van kunstmatige intelligentie te optimaliseren naar superieure beeldkwaliteit. We leggen je in onderstaand artikel uit hoe dit tot stand komt.

Trend: onze TV’s worden steeds groter

Uit onderzoek van GfK (augustus 2018) is gebleken dat we op steeds grotere schermen TV kijken. Waar we ten tijde van de oude beeldbuis TV’s vrijwel allemaal naar een 28 inch scherm keken, kijken we nu al naar schermen die de 75 inch aan tikken. Maar: hoe groter je scherm, des te hoger de resolutie van je TV moet zijn. Denk aan een foto in de krant: hoe dichterbij je komt, des te beter je ziet dat die foto uit stipjes bestaat. Dit noemen we pixels. En hoe meer pixels, des te gedetailleerder de foto is. Maar ook: hoe meer pixels een foto bevat, des te groter je deze foto kunt afbeelden zonder dat deze korrelig wordt. Bij TV’s geldt precies hetzelfde: hoe meer pixels een TV bevat, des te meer detail kan er worden weergegeven en des te minder pixels er zichtbaar zijn. Dit speelt met name een rol bij grotere televisies vanaf 65 inch: daar biedt QLED 8K de oplossing door 4x meer pixels aan te bieden dan 4K televisies.

Beeldkwaliteit van onze favoriete films en programma’s

Wil je een prachtige 65 inch TV? Dan moet je ervoor zorgen dat de films, series en programma’s die je kijkt ook in de juiste resolutie uitgezonden worden. Helaas heb jij dat als kijker niet in de hand. Vandaar dat we AI Upscaling ontwikkeld hebben. Hiermee kun je ongeacht de resolutie of uitzendmethode van je TV genieten van de best mogelijke resolutie. Laten we het even uitleggen aan de hand van een oud filmpje wat ooit door je ouders met zo’n camcorder is gemaakt. Fijn dat er überhaupt bewegend beeld van jou bewaard is gebleven, terwijl je als peuter over je blokken struikelt (doet het altijd goed bij huwelijksspeeches). Maar zo’n oud filmpje, wil je natuurlijk het liefst bekijken in de beeldkwaliteit van nu. Gelukkig is de technologie met ons meegegroeid en kunnen die onscherpe, rommelige beelden van vroeger door AI Upscaling worden omgezet naar betere beelden.

Hoe werkt AI Upscaling?

Hoe kan de QLED 8K TV dat oude filmpje nu zo scherp weergeven? Samsung heeft in een server ontelbare 8K beelden geplaatst. Vervolgens zijn die foto’s naar lagere resoluties (SD, HD, FHD en UHD) omgezet. Wanneer je je peuterfilmpje op de QLED 8K TV afspeelt, herkent deze niet alleen de elementen in dat beeld (gezichten, je blokken, de vloer, de muren), maar ook de kwaliteit van het beeld (SD, HD, FHD of UHD). Vervolgens zet de QLED 8K TV de beelden om naar de best mogelijke kwaliteit. En dat alles in een split second, zonder dat je daar als kijker ook maar iets van merkt.

Aanwezig zijn in het moment

De AI opschalingstechnologie is compatibel met alle soorten inhoud, inclusief standaarddefinitie, HD, FHD en UHD. Maar de optimalisatie ervan is het meest effectief wanneer de oorspronkelijke bron een 4K UHD-beeld is. "We willen dat onze consumenten zich kunnen onderdompelen in hun favoriete TV-content of foto's en video's uit hun dagelijks leven kunnen bekijken op een detailniveau dat hen het gevoel geeft dat ze aanwezig zijn in het moment of de scène”, aldus Beomkyun Rha van Samsung’s Visual Display Divisie. Met de QLED 8K TV en de ingebouwde AI Upscaling technologie zorg je ervoor dat je je mooiste momenten op de beste mogelijke manier kunt bekijken.