De drie pijlers van de QLED 8K TV uitgelicht

Samsung België, 13/9/2018

Er komt best wat bij kijken om buitengewone beeldkwaliteit te kunnen realiseren. De technologie van de QLED 8K TV en zijn 8K beeldresolutie berust dan ook op drie pijlers: de Quantum Processor 8K, QHDR 8K en AI Upscaling. We gaan in dit artikel dieper in op deze drie pijlers om te laten zien wat de QLED 8K TV nou echt zo innovatief maakt.

8K beeldresolutie: onvoorstelbare diepte, scherpte en helderheid


Een 8K TV heeft een resolutie van 7.680 x 4.320 pixels, wat betekent dat er ongeveer 8.000 pixels zijn ingepakt in elke horizontale lijn van het scherm. Op dit niveau van pixeldichtheid worden de afzonderlijke pixels waaruit een beeld bestaat, onmerkbaar voor het menselijk oog, zelfs wanneer ze van dichtbij worden bekeken. De QLED 8K TV van Samsung heeft in totaal ruim 33 miljoen pixels, wat er 4x meer zijn dan de huidige standaard in de markt. Dit voegt onvoorstelbare diepte, scherpte en detail toe aan de inhoud die wordt weergegeven op het brede scherm van de TV. Hierdoor zien objecten er veel realistischer uit. "Met conventionele SD-schermen (standaarddefinitie) of HD (high-definition) kunnen beelden van dichtbij bekeken, herkend worden als een cluster van pixels," zegt ontwikkelaar Hyunseung Lee, van Samsung’s Visual Display divisie.

"Met QLED 8K is het oplossingsniveau echter zó hoog dat pixels onzichtbaar worden voor het menselijk oog en is men niet in staat is om afgebeelde objecten te onderscheiden van de realiteit." Lee’s collega Sunghwan Jang voegt daaraan toe dat echter niet alleen de torenhoge resolutie van de QLED 8K TV het mogelijk maakt om dergelijke gestructureerde, realistische afbeeldingen te bieden. “Dankzij de uitzonderlijke piekhelderheid van de TV (maximaal 4000 nits) kan het kleine details met een onberispelijke precisie verlichten”.

Quantum Processor 8K voor optimaal beeld & geluid


Om zoveel mogelijk te kunnen genieten van de 8K kracht van deze televisie beschikt hij ook over Samsung's eigen Quantum Processor 8K. Deze innovatieve toevoeging herkent inhoud - of deze nu wordt uitgezonden via een streamingdienst, set-top box, HDMI, USB of zelfs mobiele mirroring (het scherm van je telefoon overnemen op de TV) en schaalt, in combinatie met de AI Upscaling technologie, geluid en afbeeldingen automatisch op tot bijna 8K kwaliteit, waardoor de best mogelijke beeldkwaliteit van dit moment mogelijk is.
De opschalingstechnologie is compatibel met alle soorten inhoud, inclusief standaarddefinitie, HD, FHD en UHD, maar de optimalisatie ervan is het meest meeslepend wanneer de oorspronkelijke bron een 4K UHD-beeld is. De ingebouwde AI-opschalingsfunctie analyseert de relatie tussen video met een lage en hoge resolutie en gebruikt dit inzicht om miljoenen upscaling-algoritmen toe te passen die details accentueren, scherpte toevoegen aan randen en compressieruis voor gestreamde video's elimineren.

Q HDR 8K zorgt voor haarscherpe weergave van alle kleuren


Omdat contrastverhouding, net als resolutie, van grote invloed kan zijn op het vermogen van een TV om afbeeldingen te produceren die van het scherm af knallen, beschikt de QLED 8K ook over de QHDR 8K-technologie van Samsung die de helderheid optimaliseert. Deze innovatieve technologie maximaliseert de contrastverhouding om beelden duidelijker te laten lijken, waarbij het object (of de objecten) en de achtergrond van een afbeelding worden geanalyseerd om fijne details te accentueren. Het diepte effect is zo intens, dat het haast lijkt alsof je 3D kijkt zonder bril. De Direct Full Array Elite-technologie van de TV verbetert het contrast nog verder en biedt bovendien een nauwkeurige achtergrondverlichting.
De combinatie van perfect kleurvolume en geoptimaliseerd contrast ondersteund door HDR10 +, staan bij QLED 8K garant voor meeslepende, filmische kijkervaringen. De 4000-nits piekhelderheid van de TV komt overeen met de standaard van Blu-ray releases van grote film- en TV-studio's, terwijl de HDR10 + -technologie dynamische metadata gebruikt om het contrast en de kleuren van scène tot scène te optimaliseren, zodat de inhoud wordt weergegeven op de manier waarop filmmakers het bedoeld hebben.

AI Upscaling zet bestaande content om naar superieure kwaliteit


Samsung is de allereerste fabrikant ter wereld die technologie van Artificial Intelligence (AI) implementeert in een QLED TV. Door machine learning toe te voegen aan het repertoire van beeldverbeterende functies van de TV, kunnen gebruikers gemakkelijk genieten van een breed scala aan inhoud in de best mogelijke kwaliteit. De exclusieve machine-learning technologie van Samsung schaalt video's van een lagere resolutie automatisch naar superieure beeldkwaliteit, ongeacht de oorspronkelijke resolutie of verzendmethode van de video. Hier gaan we in een volgend artikel nog dieper op in. Stay tuned!

Meer weten?