Wat je moet weten over Android updates

Door Samsung 01.01.2015

Android updates

Wanneer krijg ik de nieuwste Android update op mijn telefoon?

Als je smartphone je lief is, ben je er vast mee bekend: nadat de nodige geruchten de ronde deden, kondigt Google een nieuwe Android-versie aan. Android is het mobiele besturingssysteem van Google, waar veel Samsung smartphones op draaien. Tijdens de geruchtenstroom vraag je je af wat er gaat verbeteren en vooral: wanneer de update beschikbaar komt voor jouw Samsung Galaxy telefoon …

Vanuit Samsung kunnen we niet altijd de informatie delen over óf en wanneer er een Android update komt naar verschillende Samsung toestellen. Het algemene beleid is dat een Samsung toestel ongeveer 1 tot 3 jaar software support krijgt. Dit houdt in dat Samsung (wanneer technisch mogelijk) binnen die periode Adroid O.S updates zal blijven doen. Het streven is om de update zo snel mogelijk beschikbaar te stellen. In het verleden werden updates wel eens uitgesteld of helemaal niet (meer) beschikbaar gesteld terwijl we dit wel "beloofd" hadden, op basis van informatie van Google of van telecomproviders. Daarom kiezen we er nu voor om geen informatie meer te geven over Android updates en wanneer ze beschikbaar komen, dat doen we vooral om teleurstellingen achteraf te voorkomen.


Stap 1: Eerste Android update in Korea


Wanneer er een nieuwe Android-versie wordt gelanceerd door Google, worden eerst de Nexus toestellen van Google zelf geüpdatet. De software is dan nog niet geoptimaliseerd voor Samsung toestellen. Daarom gaat er een basisversie van de nieuwe software naar het Samsung hoofdkantoor in Korea, waar de nieuwe Android software volledig geschikt gemaakt moet worden voor Samsung apparaten. Er worden op veel vlakken verbeteringen doorgevoerd. Je kan denken aan netwerk instellingen, het standaard in of uitschakelen van functionaliteiten en het toevoegen daarvan. Pas als alle functies op alle geschikte toestellen getest en stabiel zijn stuurt Samsung de aangepaste Android software uit over de wereld naar verschillende landen, waaronder dus ook België.


Stap 2. Android update test in eigen land


Vervolgens wordt in België bij Samsung getest of alle functionaliteiten in de door Korea opgeleverde nieuwe Android-versie ook goed werken op alle beschikbare toestellen voor de Belgische markt. Ook telecomproviders zelf testen de Android update en passen de update aan naar de juiste instellingen.


Stap 3: Laatste update check door Google


Pas als de software helemaal is getest voor de Belgische markt door providers en Samsung, kan en moet Google het aangepaste Androidsysteem definitief goedkeuren. Maar … als er na of tijdens dit goedkeuringsproces door Google toch nog iets wordt veranderd aan de nieuwe software, moet de gehele goedkeuring opnieuw plaatsvinden, ook al is de aanpassing slechts minimaal. Dat kan dus vertraging opleveren; hierdoor wordt ook de verwachte datum waarop de nieuwste Android update voor jou beschikbaar is, een stuk minder goed in te schatten.


Stap 4: Wie krijgt de Android update als eerst?


Nadat de definitieve software dan eindelijk helemaal is goedgekeurd, kan hij in gebruik worden genomen. Helaas kan niet iedereen tegelijkertijd de software downloaden: om te voorkomen dat de update servers overbelast raken, wordt de update gefaseerd aangeboden.


Als bijvoorbeeld de Note 3 meer problemen ondervindt met de huidige software, krijgt dat toestel eerder de update dan de Note 4, wat een recenter toestel is. Samsung monitort (online) de consumentenfeedback voortdurend. Het kan dus zijn dat we moeten afwijken van de vuistregel dat recente toestellen het eerst aan de beurt zijn.


Samsung is hierbij trouwens afhankelijk van de Belgische operators. Het complete traject van ontwikkeling, testen en kwaliteitscontrole wordt eerst door Samsung doorlopen, maar dit gebeurt ook bij bijvoorbeeld Proximus en Base.


Stap 5: Het updateproces


Er zijn verschillende mogelijkheden waarmee je de nieuwe software op jouw toestel kunt installeren. De eerste updatemogelijkheid is meestal Samsung Kies, deze manier van updaten is door het gebruik van een PC en kabel zeer veilig. De tweede optie is FOTA, dit staat voor "Firmware Over The Air". Hierbij download je de update via je draadloze netwerkverbinding en installeer je deze vervolgens op je telefoon. Deze update kun je als gebruiker zelf opvragen, maar hij wordt ook door middel van een pushbericht op je telefoon aangeboden. Ook deze pushberichten worden trouwens gefaseerd verstuurd.


Tips vanuit Samsung:


• Na de installatie van de update raden we altijd eerst een hard reset aan. Dit om een 'clean' installatie te verkrijgen op het toestel.
• Maak eerst altijd een back-up voordat je begint met het installeren van de update. In sommige gevallen treden er tijdens het updateproces fouten op en mogelijk raak je dan alles kwijt.
• Je kan het beste de update downloaden via een snelle Wi-Fi verbinding. Updates kunnen namelijk erg groot zijn, en via Wi-Fi gaat dit niet van je data bundel af.

Foto: Rob Bulmahn

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy Note8

Samsung Galaxy Note8

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6