Samsung’s C-LAB lanceert drie nieuwe spin-off projecten

Samsung België, 28 juni 2018

Bij Samsung’s in-house Creative Lab worden steeds vaker zulke veelbelovende concepten ontwikkelt, dat er sinds 2015 al 34 alumni-projecten zijn uitgegroeid tot volwaardige start-ups. Onlangs lanceerde Samsung drie nieuwe spin-offs waarvan een smart oplossing voor thuis tuinieren, een draagbare doelgerichte speaker en een op AI gebaseerd platform voor gebruikersonderzoek.

We lichten de drie nieuwe spin-off projecten graag voor je toe:

Thuis tuinieren


AGWART creëerde 'PLANTBOX', een indoor smart garden-oplossing waarmee gebruikers thuis eenvoudig groenten en kruiden kunnen verbouwen. PLANTBOX bestaat uit een slimme broeikas -vergelijkbaar met een kleine koelkast- zaadcapsules en een app. Gebruikers hoeven alleen de zaadcapsule naar keuze in te voegen en PLANTBOX detecteert automatisch het soort zaad en optimaliseert de interne omgeving, inclusief verlichting, temperatuur, vochtigheidsgraad, luchtkwaliteit en voedingsstoffen. Gebruikers kunnen ook via de app de omgeving monitoren en besturen.

Draagbaar en doelgericht


CATCH FLOW ontwikkelde 'S-Ray', een draagbare doelgerichte speaker. In tegenstelling tot gebruikelijke speakers die geluid in alle richtingen spreiden, stuurt S-Ray het geluid rechtstreeks naar voren, zodat alleen de mensen in de juiste richting het kunnen horen. Door technische problemen uit eerdere onderzoeken te overwinnen, kon CATCH FLOW een kleiner en lichter apparaat bouwen: slechts een tiende van de grootte van een gebruikelijke doelgerichte luidspreker. In vergelijking met eerdere uitvoeringen, werkt S-Ray ook op een lager vermogen zonder het volume of de geluidskwaliteit te beïnvloeden.

De kracht van het algoritme


FOR MAKERS bouwde 'AppBee', een onderzoeksplatform dat klanten en gebruikers verbindt op basis van patronen voor mobiel gebruik. Op basis van AI-gebaseerde algoritmen, voorspelt AppBee (na opt-in van gebruikers) de specifieke kenmerken van gebruikers door hun mobiele gebruiksgewoonten te analyseren. Vervolgens worden de gebruikers automatisch gekoppeld aan geschikte klanten. FOR MAKERS hoopt betrouwbaardere onderzoeksresultaten tegen lagere kosten te verkrijgen in vergelijking met de gebruikelijke, algemene onderzoeken, zodat ‘makers’ - startups en grote bedrijven – hun producten beter kunnen finetunen op basis van gebruikersfeedback.

Succesvolle spin-offs


Per 31 mei hebben de drie nieuwe startups het Samsung C-Lab officieel verlaten en zich de afgelopen drie maanden beziggehouden met business consulting- en mentorprogramma's met praktijkspecialisten om zakelijke kennis te vergaren.

Meerdere C-Lab startups hebben zich al succesvol bewezen, zoals Monit uit 2017 wat zijn eerste commerciële product lanceert: een sensor voor babyluiers in samenwerking met Huggies. Uitbreiding zal snel volgen met oplossingen voor incontentie bij ouderen, welke ingezet kunnen worden in zieken-, verzorgingstehuizen en ouderencentra.
De draagbare camera’s van LinkFlow -een C-Lab spin-off uit 2016- doen het goed in de (wereldwijde) beveiligingssector. De startup zag haar waarde in twintigvoud vermeerderen.

"In de afgelopen drie jaar zijn 34 start-ups met 130 medewerkers uit C-Lab ontstaan en zijn er 170 extra mensen buiten Samsung ingehuurd", aldus Jaiil Lee, Vicepresident en Hoofd van Creativity & Innovation Center bij Samsung Research. "We zullen onze werknemers kansen blijven bieden om hun innovatieve ideeën als ondernemer te realiseren met behulp van Samsung’s versnelde startup-programma."