Danie Bles en de stijlevolutie van de mobiele telefoon

Door Samsung Belgie 18.02.2016

Danie Bles

Ruim twintig jaar geleden werd de mobiele telefoon gemeengoed (de eerste 'mobiel' verscheen alweer veertig jaar geleden), waarmee het als gebruiksvoorwerp evolueerde van 'apparaat om mee te bellen' tot dynamische zakcomputer. Ook op het gebied van design moest het met z'n tijd meegaan. Dus gingen we van lompe bakbeesten naar gestroomlijnde toestellen. Maar is het design van een telefoon gaandeweg ook aangepast aan de stijlgrillen van de consument?

Vandaag verscheen een 90 seconden film waarin Samsung de evolutie van de smartphone mooi weergeeft. Bekijk deze hieronder. In het kader hiervan vroegen we aan styliste Danie Bles hoe zij de stijlevolutie van de mobiele telefoon tot nu toe heeft ervaren. Ze visualiseerde aan de hand van drie Samsung-toestellen, in chronologische volgorde, een bijpassende look.

Brand video

Samsung T500: 'Girl's night out met glitter & glam'

Samsung T500: ‘Girl's night out met glitter & glam’.

De eerste look is samengesteld met een rode Samsung T500 Ladyphone uit 2003. Eigenlijk best een leuk toestel om mee uit te gaan; compact, klapt open, en er zitten fonkelende strass-stenen op die het partygevoel versterken. De ultieme party phone ! Dat is dan ook precies de setting die Danie in haar hoofd had bij dit toestel: Girl's night out met glitter & glam .

Samsung Galaxy S1: 'Young, wild & free!'

Samsung Galaxy S1: ‘Young, wild & free!’

Look twee is afgestemd op de Samsung Galaxy S1 uit 2010. Dit was al meer dan een mobiele telefoon, namelijk Samsung's eerste touchscreen smartphone. Je kon er al zoveel meer mee. Young, wild & free! Je voelde je een stoere urban chick: cool en avontuurlijk. In die sfeer koos Danie items met statement teksten, t-shirts, boyfriend denims, sweatpants, veel kleur en navajo-prints.

Samsung Galaxy S6 edge: Frisheid en minimalisme

Samsung Galaxy S6 edge: Frisheid en minimalisme

Samsung's Galaxy S6 edge uit 2015 speelt de hoofdrol in de derde look die geheel geïnspireerd is op de bloggers-stijl. In dit digitale tijdperk kunnen we niet meer om bloggers heen en hun cleane stijl inspireert menigeen. Kenmerkend voor deze look is de frisheid, het minimalistische. Het refereert heel erg naar de lifestyle van bloggers; het vele reizen, de digitale gear, stijlvolle en cleane kleding.

De stijlevolutie van de mobiele telefoon volgens Danie

Na afloop van de shoot stelden we Danie nog een aantal persoonlijke vragen met betrekking tot de smartphone.

Weet je nog hoe jouw eerste mobiele telefoon eruitzag?

Ik begon met de Motorola Beeper en daarna kwam de Sony popup...ze waren allemaal 10 kg en 5 meter...Jammer dat er toen nog geen Samsung telefoons waren.

Welke kleur hadden ze?

Allemaal zwart. Zelfs de Kermit, al doet de naam anders vermoeden.

Hoe belangrijk is het design van een telefoon voor je als je er een aanschaft?

Voor mij is het leading dat ie héél handig en snel in het gebruik is. Je zou verwachten dat ik zou zeggen: primair is het de look & feel . Maar, het is een samenspel van look & feel , en dat de functionaliteit heel hoog moet zijn. Ik vind het belangrijk dat het design clean is, strak. En ik vind het leuk als ik zelf kan bepalen door middel van een hoesje of een sticker in welke periode ik zit (nu zijn dat speelse hashtag-stickers die we voor een event met Samsung hebben gemaakt). Wat ik fijn vind aan Samsung is dat het beeld supergoed is. En aangezien ik in beeld denk - en werk - is dat voor mij een hele belangrijke feature.

Zou je kunnen zeggen dat de smartphone binnen jouw vakgebied -styling- een belangrijk accessoire is geworden?

In het gebruik voor mijn werk is mijn telefoon onmisbaar. Ik check ongeveer om de 10 seconden waar hij ligt, en met het team appen we elkaar de hele dag door foto's om te overleggen. Het heeft ons werk er makkelijker op gemaakt. Als je het hebt over een telefoon in een 'look'; ik betrapte mezelf er pasgeleden op dat ik er op let met het kopen van een avondtas dat mijn telefoon erin moet passen. Onbewust pas ik toch mijn aankoop erop aan.

Waar moet je met styling zoal rekening mee houden m.b.t. het design van een smartphone?

Als we iemand stylen beginnen we natuurlijk altijd met de kleding. Maar ik weet dat als m'n klant een rodeloper-event heeft, er altijd een tasje of clutch bij moet waar minstens huissleutels, lipgloss en een mobiele telefoon in moeten passen.

Ik vind ook dat de mobiele telefoon dezelfde stijlontwikkeling doormaakt als kleding; ieder seizoen is er ruimte voor een nieuwe telefoon. Het hele straatbeeld verandert constant...en je ziet steeds meer mensen met hun telefoon in de hand lopen. Je kunt de mobiele telefoon bijna vergelijken met een paar blue jeans : het is een basic maar toch wil je 'm ieder seizoen 'verversen'.

Waar moet volgens jou het design van een smartphone minimaal aan voldoen?

Ik houd heel erg van spiegelend en metallics; zilver, goud...ik zou nooit kiezen voor een hele matte telefoon.

Daarentegen ben ik ook heel gek op panterprintjes of een kusjes-motief in een hoes. Wat mij betreft mag het meer gepersonaliseerd worden. Ik geloof in 'uniqueness' . Het ultieme streven in mijn beroep als stylist is mensen op zo'n manier te kunnen bedienen dat je ze een eigen stijl meegeeft. Een eigen stijl creëren doe je a) door goed te weten wie je bent, en b) doordat je een mix draagt van diverse stijlen. Nu is dat lastig met een telefoon want het aanbod is niet zo eindeloos als met kleding, maar het zou wel te gek zijn als er een soort telefoon-bar komt waar je 'm kunt pimpen. Ik houd in mijn styling absoluut niet van praktisch dus ik zou ook nooit een telefoonhoes kopen 'omdat ie dan niet kapot gaat'. Als je kijkt naar de accessoires zijn ze nog iets te praktisch maar ze mogen er ook zijn om de telefoon leuker en mooier te maken.

Heb jij zelf weleens een outfit / look aangepast aan het design van een smartphone?

Nou...onlangs in Parijs. Ik had net dit (goudkleurige) hoesje gekocht bij Colette (bekende concept-store -red) in Parijs. Ik droeg schoenen van Saint-Laurent van goud, zilver en glitter metallic, een jumpsuit met steentjes en een vest met lurex en panterprint -klinkt fouter dan het eruitzag haha!- en dan vind ik zo'n telefoon in je hand er helemaal bij kloppen. Men vroeg daar ook meerdere malen over de telefoonhoes: 'wow, where did you get it.' Maar verder niet hoor, ik sta niet 's ochtends op met het idee van 'welk hoesje zal ik vandaag eens om mijn telefoon doen?'. Dat zou een beetje hysterisch zijn.

Lifestyle inspiratie: gewoon in je inbox!

Wil je de Discover updates netjes in je inbox ontvangen? Geef je dan gratis op voor onze newsletter. Dan sturen we je één keer per maand je favoriete Discover artikelen toe.

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy Note8

Samsung Galaxy Note8

Galaxy S7 edge

Galaxy S7 edge

INTERESSANT VOOR JOU

Designers on tech Jonathan Christopher Q A, Jonathan Christopher, fashion, designer, technologie, innovatie, samsung, discover, samsung galaxy s6 edge+. galaxy, s6 edge+ , galaxy s6 edge+

Designers on tech: Jonathan Christopher [Q&A]