Designers on tech: Jonathan Christopher [Q&A]

Door Samsung België 17.12.2015

Designers on tech Jonathan Christopher Q A, Jonathan Christopher, fashion, designer, technologie, innovatie, samsung, discover, samsung galaxy s6 edge+. galaxy, s6 edge+ , galaxy s6 edge+

Elke maand interviewt Discover een designer over zijn visie op nieuwe technologieën in zijn/haar vakgebied. Vandaag trappen we af met Jonathan Christopher. Hij studeerde in 2009 af aan de Willem de Kooning academie en heeft sindsdien met zijn menswear collecties louter successen geboekt. In 2014 won hij de allereerste Global Denim Award en afgelopen jaar was hij de trotse winnaar van de Europese Woolmark Prize.

Jonathan Christopher in het kort:

● 2013: Winner Henri Winkelman young creative entrepreneur award 2013
● 2011: Knack / Le vif Fashion Weekend (Finalist)
● Designer for Tomorrow by Peek & Cloppenburg (Final 5)
● 2010: Fur Innovations Award (Nominee Young Talent)
● 2009: Talent of 2009 (Shortlisted)

JC1

Maak je zelf al gebruik van nieuwe technologieën in jouw ontwerpen?

Jazeker, heel vaak zelfs. Van het laseren van kleding tot aan het maken van pressure sensor schoenen die door druk licht geven. Maar ook nieuwe vormen van prints van photochromatic inkten die van kleur veranderen als ze in aanraking komen met UV-licht. Voor de Global Denim Awards heb ik samen met een label-bedrijf (Dienpi) gebruik gemaakt van NFC chips gekoppeld aan NFC readers in Samsung telefoons. De chips heb ik in de labels verwerkt zodat je kon zien waar en waarvan de kleding gemaakt was, wat de impact ervan is op de natuur etc. Nu waren we bezig met het ontwikkelen van een layer applicatie over de labels heen zodat je een 3D versie van het kledingstuk kunt zien. Zodra je je telefoon in de buurt houdt van het label krijg je als het ware een lookbook te zien. Zo krijgen klanten een beter beeld van hoe een kledingstuk eruitziet als iemand het aan heeft. Helaas duurt het ontwikkelen hiervan erg lang en is het heel kostbaar.

v2

Foto: door met je smartphone het NFC-label te scannen kun je meer informatie over je spijkerbroek krijgen.

Wat vind je zelf van de ontwikkelingen op het gebied van wearable technology? Biedt het jou als ontwerper nieuwe mogelijkheden?

Het is voor mij als ontwerper heel interessant, maar de mogelijkheden tot het commercialiseren zijn gering waardoor het vaak meer een statement stuk wordt dan een gangbaar product wat verkrijgbaar is in de winkels.

Noem eens wat voorbeelden van fashion in combinatie met technologie die je zijn opgevallen of waar je bewondering voor hebt?

Ik vind het 3d printen van producten heel interessant en houd dit zeker in de gaten. Alleen het gebruik en de werkelijke producten zijn voor mijn merk nu niet haalbaar genoeg vanwege de kosten. Virtual reality is iets wat mij heel erg interesseert, maar meer op een manier om de koper van het kledingstuk een kijkje te geven in de werking van een kledingstuk / van het bedrijf. Dus bijvoorbeeld het benoemen van hoe de vezels en stoffen worden gemaakt, tot aan de wasvoorschriften van de producten. Heel veel dingen die nu geprint worden (en op een etiket staan) kunnen vervangen worden door je smartphone.

vid1

Meer informatie over Jonathan Christopher en zijn merk vind je op www.jonathanchristopher.nl

GERELATEERDE PRODUCTEN

Galaxy S6 edge+

Galaxy S6 edge+