Ecologische voetafdruk verkleinen dankzij Belgische app

Door Samsung België 20.06.2017

Ecologische voetafdruk

België mag dan wel een klein landje zijn, zijn ecologische voetafdruk is dat veel minder. Kan je je inbeelden dat wij de op 4 na grootste ecologische voetafdruk ter wereld hebben? Hier kunnen we met zijn allen wel verandering in brengen, en de app For Good kan hier bij helpen.

België scoort slecht op ecologische voetafdruk

Lokaal voedsel aankopen, steeds vaker voor een zachte mobiliteit kiezen, proberen te zorgen voor minder verpakking… het is tegenwoordig wel hip om met het milieu en de klimaatverandering bezig te zijn. En toch moet er, zeker in België, nog veel veranderen. Wist je dat als iedereen zoals wij leefde, we niet 1 maar wel 4,3 aardbollen nodig zouden hebben om in onze behoeften te voorzien? Dat is best schrikken! Het goede nieuws is dat 75% van onze ecologische voetafdruk wordt bepaald door drie zaken waar we perfect aan kunnen werken, namelijk hoe we bewegen, wonen en eten.

Iedereen moet zijn steentje bijdragen

Met hun app For Good wilden oprichters Koen Jaspers en Maarten Desmet het thema duurzaamheid laagdrempeliger maken. De twee Belgen willen zoveel mogelijk mensen aansporen om duurzamer te gaan leven en zodoende onze globale impact op het milieu te verkleinen. “ De meeste mensen willen goed doen voor onze planeet maar weten niet waar te beginnen. Daarom hebben wij de For Good app ontwikkeld" klinkt het bij Maarten Desmet. For Good is de eerste app die ons voeding-, woon-, en mobiliteitsgedrag aan elkaar koppelt en op een duidelijke en eenvoudige manier onze persoonlijke ecologische voetafdruk in kaart brengt. Aan de hand van jouw impactprofiel krijg je dan een concreet inzicht in je gedrag en welke impact het op het milieu zou hebben als iedereen diezelfde gewoonten zou delen. Best wel confronterend! Want zeg nu eens eerlijk: wie heeft nog nooit onverantwoord gedrag goed gepraat met het excuus dat de buurman het slechter doet of het geen kwaad kan als enkel jij het doet?

Ecologische levensstijl op maat

Duurzaam leven kan heel leuk en eenvoudig zijn, en kan er voor iedereen anders uitzien. Alles is een kwestie van keuzes en balans. En precies dat willen Koen Jaspers en Maarten Desmet aantonen met For Good. De app zet aan tot nadenken over dingen waar je misschien nog niet bij stil stond. Zo kan je bijvoorbeeld meer bereiken door één keer in de week vegetarisch te eten dan door je auto te verkopen. De overconsumptie van dierlijke voeding is immers één van de grote oorzaken van de klimaatverandering, zoveel werd al duidelijk uit de Dagen Zonder Vlees campagne. Ook door files te vermijden en even te vergaderen via Skype maak je een bewuste ecologische keuze, eentje die ook nog eens goed is voor je work-life balance. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld of lastig te zijn als we soms denken.

Ecologische voetafdruk

Bewuste keuzes maken

De app helpt je te zien wat nu wel en niet duurzaam is, zonder je vrijheid te beperken. For Good geeft je toegang tot een bron van informatie, waarmee je heel bewust gezonder, duurzamer en ook goedkoper kan gaan leven. Op basis van je persoonlijke mobiliteit en energieverbruik gaat de app een profiel bepalen. Zo registreert de app bijvoorbeeld automatisch hoe je je verplaatst en welke routes je neemt. Voor energie berekent de app de impact van je jaarverbruik maar kan je ook meterstanden ingeven zo vaak je maar wil om een gedetailleerder beeld te bekomen. Ook je consumptie wordt geanalyseerd. Binnenkort kan je door enkele gerichte vraagjes te beantwoorden de ecologische voetafdruk van je voeding te weten komen. Zo kan je eenvoudig zien wat de impact is van jouw dagelijks leven op het milieu. De app bezorgt je bovendien slimme tips om die impact te verkleinen. De historiek van For Good laat je dan later zien hoe het volgen van deze tips je persoonlijke voetafdruk beïnvloedt en hoe die is geëvolueerd.

Samen voor meer impact

Om meer mensen te motiveren om een duurzamere levensstijl op te bouwen, heeft de start-up een Challenge ontwikkeld, een duurzaamheidsgame. Daarmee kunnen teams tegen elkaar strijden om de laagst mogelijke voetafdruk. De deelnemers maken daarbij gebruik van de app en krijgen hun eigen Challenge website. Met de Challenges wil For Good hun Community uitbreiden en hun ecologische impact vergroten. Ze richten zich daarbij niet enkel op bedrijven maar ook op organisaties, scholen, festivals, noem maar op.

Meer tech inspiratie?

Discover brengt je de laatste tech nieuwtjes op het gebied van o.a. food, travel, lifestyle en culture. Wil je de Discover updates gemakkelijk direct in je inbox ontvangen? Geef je dan op voor onze gratis nieuwsbrief.

Speciaal voor jou geselecteerd:

• Hoe jouw foto’ s een goed doel kunnen helpen!
• 360 graden video voor Internationale Dag Rechten van het Kind
• Traditie & moderne technologie in de Himalaya [ video ]