EK voetbal biedt inkijkje in toekomst van tv kijken

Door Samsung België 28.06.2016

Ek voetbal België tv kijken

Tijdens grote sportevenementen wordt er alles aan gedaan om alle wedstrijden zo goed mogelijk in beeld te brengen. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op en nieuwe technieken komen steeds scherper onze huiskamers binnen. Het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk kent enkele primeurs op dat gebied. Met dank aan nieuwe technologieën kunnen we deze zomer voor het eerst voetbalwedstrijden in Ultra HD (UHD) en HDR bekijken.

De technologische ontwikkelingen staan nooit stil. TV-fabrikanten experimenteren veel met nieuwe technieken en streven naar een steeds intensere beleving van de kijkers. En tijdens EURO 2016 wordt in dat opzicht dus weer een stap gezet. Een aantal wedstrijden wordt in Ultra HD – ook wel 4K genoemd ­– getoond. Zo'n term als UHD is snel genoemd en klinkt wellicht indrukwekkend, maar waar staat dat nu precies voor?

Scherper beeld

Het staat voor een resolutie van 3840 x 2160 pixels, gelijk aan vier full hd-tv's bij elkaar. De hogere pixeldichtheid (pixels per inch scherm) betekent een scherper beeld. Samsung biedt bovendien UHD-televisies met een gebogen scherm aan. Op de zogenaamde Curved tv's kijk je op een geheel andere manier naar televisie. Je bekijkt sportevenementen, films of series vanuit een andere hoek. Het scherm staat namelijk gebogen en kan zo zorgen voor een nieuwe ervaring als je tv kijkt.

Voor het eerst zal dit EK in UHD te zien zijn. In Nederland kunnen we helaas nog geen voetbalwedstrijden in UHD kijken, maar in andere landen worden er wel duels met deze techniek uitgezonden. RTP, de landelijke publieke televisie- en radiozender van Portugal, heeft een UHD-kanaal gelanceerd in de aanloop naar EURO 2016. De openingswedstrijd, kwartfinales, halve finales en de finale worden in UHD uitgezonden via diverse distributeurs in Portugal. Ook in Italië kunnen fans in totaal zeven wedstrijden van het EK in UHD-kwaliteit kijken. De UEFA gebruikt hiervoor twaalf speciale camera's tijdens de live-registratie.

HDR

Een andere nieuwe beeldtechnologie is HDR. HDR, High Dynamic Range, zorgt voor superheldere en contrastrijke beelden. Dankzij HDR schitteren niet alleen de helderste delen van het beeld meer dan ooit, maar zie je ook elk kleinste detail in de donkerste schaduwen. Het hogere contrast en de betere zwartweergave maken veel meer details zichtbaar in donkere scènes. Dat kan in de nabije toekomst zeker op voetbaltoernooien een revolutie betekenen. Tijdens wedstrijden in de middagzon is het deel van het veld dat in de schaduw ligt, niet langer slecht zichtbaar, maar net zo helder als het zonovergoten deel. HDR 1000 biedt in alle omstandigheden een helder beeld. Alle 2016 Samsung tv's zijn nu al standaard voorzien van deze nieuwe techniek. Ook de werking van HDR wordt in een korte video nader verklaard.

Omdat de technologieën zich razendsnel ontwikkelen, kunnen we in steeds betere kwaliteit tv kijken. Met de komst van Virtual Reality kunnen we zelfs sportevenementen beleven alsof we zelf in het stadion aanwezig zijn. Tijdens het Europees kampioenschap voetbal zijn de nieuwe technieken nog maar in een beperkt aantal landen en voor een klein aantal mensen beschikbaar, maar het duurt niet lang meer voordat iedereen met een VR-bril naar haarscherpe beelden kan kijken.

INTERESSANT VOOR JOU

rode duivels suhd tv

EK voetbal 2000 vs 2016: De opmars van de Rode Duivels én de TV’s waarop we ze bekeken

Het Connected Stadium een revolutie in sportbeleving, connected home, sport, samsung, discover, galaxy s6 edge+, galaxy, samsung galaxy

Het Connected Stadium: een revolutie in sportbeleving