Design Galaxy S8: magazine Wallpaper* in gesprek met de Galaxy S8 designers

Door Samsung België 13.04.2017

Galaxy S8

Hoe ga je te werk als je een mobiel device ontwerpt? Waar begin je als je een nieuw design van een nieuwe smartphone gaat bedenken? Waar laat je je door inspireren? Design magazine Wallpaper* vloog naar Seoul en sprak daar met het team dat verantwoordelijk was voor het design van de Galaxy S8. Lees er in dit artikel meer over.

Het Engelse stijlmagazine Wallpaper* is pionier op het gebied van design, kunst, cultuur en architectuur. Voor Samsung maakten ze een inspirerend design book over het design van de Samsung Galaxy S8. Redacteur Simon Mills vloog naar Seoul en sprak daar met Minhyouk Lee, hoofd van het team achter het design van de Galaxy S8 , over het ontwerp van deze nieuwe smartphone.

Uitgangspunt ontwerp Galaxy S8

Want tja, waar te beginnen als je een device gaat ontwerpen zoals de Samsung Galaxy S8? Lee legt uit dat het team de gebruikers als uitgangspunt neemt. Dat is altijd het startpunt van een ontwerp. Er wordt in kaart gebracht hoe de gebruikers over soortgelijke producten denken, wat hun feedback was en wat ze nodig hebben. De ontwerpen worden gecreëerd, bijgeschaafd en verfijnd naar aanleiding van feedback en ideeën van gebruikers die het product testen.

Neutraal design

Neutraliteit is een belangrijke waarde gedurende het ontwerpproces, want het team wil steeds opnieuw een new generation device creëren. Het streven is dat de gebruiker een prestatie van hoge kwaliteit ervaart omringt door een neutraal geavanceerd design dat op een natuurlijke manier samengaat met zijn hele omgeving. Het designteam van de Samsung Galaxy S8 wil dat het device moeiteloos integreert in het leven van de gebruiker, ongeacht leeftijd, sekse of locatie. Vandaar een neutraal design, het gaat de ontwerpers vooral om de gehele beleving: voelen, vasthouden en interactie. Bij de Galaxy S8 hebben de ontwerpers daarnaast vooral gekeken naar comfort en gebruiksvriendelijkheid.

galaxy s8

Foto: de eerste schetsen van de Galaxy S8

Ontwerpers en techneuten werken samen

In het eerste stadium van het project was het designteam van de Galaxy S8 bezig met het ontwikkelen van een prototype. Hierbij wordt de richting bepaald met behulp van onderzoeken naar trends die intern gedaan worden en er worden trips gemaakt om gerichte inspiratie op te doen. Hierbij houdt het team zich veel bezig met design, kleur, materiaal en afwerking. Vervolgens volgt er een fase waarbij er nauw wordt samengewerkt met de ingenieurs. In deze fase moet het design van de smartphone en geavanceerde technologie samenkomen. Harmonie is hierbij altijd het doel van Samsung, de Galaxy S8 brengt vorm, functioneren en beleving in balans. Het design van de Galaxy S8 is dus niet belangrijker dan het functioneren of andersom.

Liquid Shade Colours?

De kleuren van de Galaxy S8 zijn erg bijzonder: liquid shade colours in Black Sky Orchid, Grey en Arctic Silver. De inspiratie van het designteam van de Galaxy S8 hiervoor waren druppels water in het zonlicht. De druppel wordt dan als een prisma en verandert steeds van kleur. Dat effect hebben de ontwerpers nagebootst bij de afwerking van de smartphone, als een prisma waarbij de kleuren subtiel veranderen bijvoorbeeld in het zonlicht.

galaxy s8

Geïnspireerd op de S8, selecteerde Wallpaper* een aantal handgemaakte glas en metaalobjecten.
Foto: Leandro Farina

Fysiek en digitaal samenbrengen

De Galaxy S8 heeft een innovatief design met een extra groot Infinity Display. Aan het begin van het ontwerpproces was het voor het designteam belangrijk om het ‘ gat te dichten ’ tussen het fysieke en het digitale. Dit hebben ze bijvoorbeeld gedaan door het verwijderen van de fysieke Home button aan de voorkant van het toestel. Deze is vervangen door een digitale versie in het display. Hierbij is rekening gehouden met de interactie tussen gebruiker en het toestel en welke handelingen intuïtief het makkelijkste gaan.

Perfectie

Lee legt tot slot uit dat het de bedoeling was om een brug te slaan tussen dat wat de gebruiker nodig hebben en het werkelijke design van de Samsung Galaxy S8 . Het is de bedoeling dat gebruikers zich kunnen focussen op dat wat zij belangrijk vinden bij het gebruik van een smartphone. Perfectie bestaat hierin niet, zo stelt Lee, mede door de complexiteit van de relatie tussen gebruiker en het device. Maar mede door de feedback van de gebruikers komt het designteam steeds dichterbij.

galaxy s8

Het Samsung design team dat aan de Galaxy S8 werkte. Vlnr: Junho Yang, Minhyouk Lee, Hyoungshin Park, Hyoksu Choi en Hyeijn Bang in het Leeum Samsung Museum of art.

Speciaal voor jou: het complete Wallpaper* design book

Wil je het complete (Engelstalige) Wallpaper* design book digitaal ontvangen? Word dan lid van de Discover nieuwsbrief . Na je inschrijving sturen we je direct een downloadlink naar het 100 pagina ’ s tellende design book toe.

INTERESSANT VOOR JOU

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8: nieuwe mijlpaal in de smartphone geschiedenis

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8