Gear IconX: draadloze oordopjes voor de bewegende mens

Door Samsung België 29.09.2016

Gear IconX

Of je nu aan het sporten bent of om een andere reden je handen vrij wilt hebben als je muziek wilt luisteren en/of wilt bellen; oordopjes met een snoertje zijn dan simpelweg niet handig. Daar moest een oplossing voor komen. Samsung introduceert de Gear IconX draadloze oordopjes. En Discover mocht de designers van deze uitvinding uithoren.

Met de uitvinding van de walkman, konden we opeens overal muziek luisteren. De discman, en later de MP3 speler, volgden snel. Niet heel veel later kon je ook op je smartphone muziek luisteren. Het digitale formaat en de steeds groter wordende opslagcapaciteit gaven ons steeds meer muzikale vrijheid. Maar er was nog één strohalm die ons van de ultieme vrijheid weerhield: de bedrading van de oordopjes. Deze beperkte ons vooral in onze bewegingsvrijheid. Funest voor iedereen die naar goeie muziek luistert. Immers, headbangen, gabberen en / of andersoortige manieren om uit je dak te gaan, terwijl je je oordopjes in had, leidde naderhand steevast tot 'ingewikkelde' situaties. Maar ook aan die periode is nu, met de komst van de Gear IconX, een einde gekomen.

Niet zomaar draadloos

gear iconx sport

Met de Gear IconX in je oren hoef je zelfs je smartphone niet bij de hand te hebben. Eén van de unieke features is de ingebouwde 4GB opslagcapaciteit die stand-alone gebruik mogelijk maakt. Je kunt met gemak met je eigen muziek op gaan hardlopen of de sportschool in duiken. Want er zijn ook een snelheid- en hartslagsensor (HRM) in de oordoppen verwerkt. Is dat niet lastig in zo'n klein device ? We vroegen het aan Sunghan Park, de ingenieur die bij het designproces betrokken was: "De hartslagsensor steekt iets uit omdat we erachter kwamen dat het beter werkt als deze zich dichter bij de huid bevindt. Het vinden van de optimale hoek en de mate waarin de sensor uitsteekt vereiste meerdere pogingen."

Optimale pasvorm

Ervaring leert dat oordoppen in het oor soms onprettig kunnen aanvoelen. Hoe heeft het designteam de optimale pasvorm kunnen bereiken? "We hebben de oren van een groot aantal mensen gemeten. Natuurlijk waren die allemaal verschillend in grootte en vorm. Dus hebben we ons gericht op het instellen van een reikwijdte en het vinden van een veilige balans tussen de binnenranden van het oor en de vleugels van de oordoppen. Er was geen andere manier om de pasvorm te testen dan ze één voor één uit te proberen." vertelt senior designer Seounghyun Son.

Collega Park vult hem aan: "Er zijn een heleboel factoren in overweging genomen gezien het kleine formaat van een draagbaar apparaat zoals de Gear IconX. Voor de vleugels van de oordoppen was het moeilijk om de drie standaard maten te kiezen, en we hebben ook veel energie gestoken in het slijpen van de vorm en het kiezen van het ideale materiaal. Om de pasvorm te laten voldoen aan duurzaamheideisen kregen de uiteinden van de oordoppen verschillende intensiteiten, zodat het deel dat direct het oor raakt, zacht en veilig aanvoelt. Het was ook belangrijk om het product op zo'n manier te ontwikkelen dat het bij gebruik zijn oorspronkelijke vorm zou behouden."

Stabiliteit

Oordopjes

Omdat de Gear IconX oordoppen voornamelijk worden gebruikt als men in beweging is, was het noodzakelijk een stabiel product te ontwikkelen. Hoe ging dat in zijn werk? Sunghan Park legt uit: "De uitdaging was om een structuur te vinden die verschillende functies kan vervullen met behoud van het kleine profiel. Structureel zijn de oordopjes verdeeld in bovenste en onderste delen, maar deze kunnen van elkaar worden gescheiden wanneer ze worden blootgesteld aan externe schokken, omdat stevige verbindingen over het algemeen moeilijker te realiseren zijn in kleine producten. We hebben er dan ook veel energie in gestoken om ervoor te zorgen dat het product stabiel is, en in staat om valpartijen te weerstaan."

Design IconX

Ze vallen er ook niet zomaar uit tijdens een intensieve workout: de binnenste oordopjes van de Gear IconX werden zo gegoten om in de interne akoestische kanalen van je oor te passen, terwijl de buitenste vleugelranden zorgen voor een veilige grip, zelfs tijdens een zware training.

Klein formaat, groots effect

De oordoppen zijn tevens uitgerust met een ingebouwde bediening. Dit werkt eveneens via de HRM-sensoren. De sensoren detecteren wanneer je ze draagt en schakelen dan automatisch in. Verder wordt het intuïtieve ontwerp ondersteund door gesproken instructies die het mogelijk maken om het volume en muziek- functies zoals afspelen, pauzeren en tracks overslaan te beheren, en telefoongesprekken aan te nemen. Overige functies kan men bedienen door op het aanraakgevoelige oppervlak van de oordoppen te tikken, te vegen of door ze ingedrukt te houden.

Geluidskwaliteit

Last but not least is de geluidskwaliteit van een oordop doorgaans minder goed dan een koptelefoon. Hoe heeft het designteam daarop ingespeeld? Seounghyun Son: "Gewoonlijk wordt geluidskwaliteit verbeterd door middel van grotere drivers . Echter, hebben we een nieuwe, kleinere driver in de Gear IconX weten te verwerken die de hoogste geluidskwaliteit in een klein frame vergemakkelijkt."

Omdat het in staat is om muziek direct in de oren van de gebruikers af te spelen, heeft de luisterervaring niet te lijden onder verlies van geluidskwaliteit als gevolg van compressie, wat juist weer typisch is bij het gebruik van een traditionele draadloze koptelefoon.

Gear IconX Kleuren

Kortom, de Gear IconX levert de geluidskwaliteit die men mag verwachten van een koptelefoon mét bedrading, maar dan in de vorm van oordoppen én draadloos. Meer weten? Check dan de speciale Gear IconX pagina .

INTERESSANT VOOR JOU

image s health fitness galaxy s7

S Health, trouwe partner bij gezond(er) leven

GERELATEERDE PRODUCTEN

gear iconx

Gear IconX