Het Connected Stadium: een revolutie in sportbeleving

Door Samsung België 17.12.2015

Het Connected Stadium een revolutie in sportbeleving, connected home, sport, samsung, discover, galaxy s6 edge+, galaxy, samsung galaxy

Een nieuw fenomeen doet meer en meer zijn intrede in de sportwereld: het connected stadium. Stadions waar overal goede, mobiele internetverbinding mogelijk is zodat zo goed mogelijk tegemoet kan worden gekomen aan de behoeften van de jonge stadionbezoeker van deze tijd. Wat is er allemaal mogelijk in dat stadion van de toekomst?

Het 'nieuwe' stadionbezoek

In de toekomst moet een stadionbezoek met de mobiele telefoon in de hand een nieuwe, onvergelijkbare ervaring worden waarbij live sport op het veld en digitale mogelijkheden elkaar versterken. Bij binnenkomst krijg je op je smartphone een bericht met de mogelijkheid om voor een meerprijs een betere plaats in het stadion te bemachtigen dan waar je oorspronkelijk een kaart voor had. Eenmaal op je plaats krijg je op je telefoon te zien welke snacks in de aanbieding zijn die jij eerder in hetzelfde stadion kocht en bestel je een hamburger en cola die bij jouw stoel worden bezorgd. Natuurlijk reken je digitaal af via dezelfde app. En dan moet de wedstrijd nog beginnen.

Regisseer je eigen wedstrijd

Na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter bekijk je een voetbalwedstrijd zoals je er nog nooit een zag. Als er wordt gescoord, selecteer je via de app van jouw club de herhaling van het doelpunt vanuit het camerastandpunt van jouw voorkeur, via een live feed die alleen in het stadion beschikbaar is. Ben je toe aan een toiletbezoek en kun je het niet ophouden tot de rust? Op je telefoon zoek je via de app de dichtstbijzijnde toiletten op en krijg je real-time door hoe lang de rijen op de verschillende locaties zijn. In de tweede helft, als de wedstrijd wordt beslist, kies je een speler uit die je via de app van dichterbij live wil volgen, bekijk je beelden van de concurrent uit een ander stadion en deel je je mooiste foto's razendsnel via social media.

De toekomst is nu

Is dit allemaal toekomstmuziek? Nee, verspreid over verschillende nieuwe stadions worden deze elementen al getest en soms zelfs gebruikt, waarbij de Verenigde Staten behoorlijk voorlopen op de rest van de wereld. Het in 2012 verrezen Barclays Center in New York, thuishaven van basketbalformatie Brooklyn Nets, wordt wereldwijd gezien als een van de meest 'connected' stadions ter wereld. Het stadion was zelfs de absolute nummer één tot de sport- en concerttempel vorig jaar voorbijgestreefd werd door het nieuwe Levi's Stadium, waar NFL-team San Francisco 49ers zijn wedstrijden speelt. Daar werd bij het ontwerp en de bouw nadrukkelijk rekening gehouden met optimale connectiviteit voor de toeschouwers. Resultaat: een stadion waar internetsnelheden van maar liefst 10 Gigabit per seconde kunnen worden gehaald.

Wembley's Connected Stadium Summit

Het is geen toeval dat juist Amerika grote stappen maakt in de connectiviteit van hun stadions. De overkoepelende organisaties van de MLB, NBA, NFL en NHL zijn verwikkeld in een harde strijd met de grote tv-stations om de jongere kijker terug te krijgen in het stadion. Die kijker zag de laatste jaren steeds minder voordeel in een plekje op de tribune en verkoos in toenemende mate de eigen bank voor de tv. Bovendien ligt het voor de hand dat de nieuwe mogelijkheden voor elk groot stadion kansen bieden op gebied van marketing en sponsoring. Niet voor niks staat er eind november in Wembley Stadium een heuse 'Connected Stadium Summit' op het programma. Wembley heeft het plan om in samenwerking met netwerkprovider EE de officieuze titel 'most connected stadium' ter wereld te bemachtigen. Weer meer internetsnelheid en weer nieuwe mogelijkheden voor de fans zijn reeds in de maak. Sportbeleving verandert razendsnel en heeft nog lang geen eindpunt bereikt.

GERELATEERDE PRODUCTEN

Galaxy S6 edge+

Galaxy S6 edge+