Over design en ons verlangen naar eenheid [Galaxy S8 x Wallpaper* design serie]

Door Samsung België 04.05.2017

Over design en ons verlangen naar eenheid [Galaxy S8 x Wallpaper* design serie]

Het vooraanstaande design magazine Wallpaper* maakte een serie verhalen genaamd ‘Beyond Design’ omtrent de Samsung Galaxy S8. Aan de hand van kernwoorden als ‘neutraliteit, eenheid, essentie, harmonie en spectrum’ wordt door designspecialisten een nieuw licht geworpen op het design van deze revolutionaire smartphone.

De ‘ Beyond Design ’ serie die Wallpaper* maakte, bestaat uit verhalen van internationale design experts. De komende weken zullen we deze verhalen hier op Discover gaan publiceren. Deze week is het de beurt aan design writer Kevin Braddock. Wil je het hele 100 pagina ’ s tellende design book in één keer downloaden? Word dan lid van onze nieuwsbrief, want dan krijg je de downloadlink naar het hele design book direct toegestuurd.

Kunst en technologie hebben lange tijd de menselijke behoeften gediend door complexiteit zinvol te maken en eenheid te creëren in de chaos van de natuur. Hoe dient design tegenwoordig datzelfde doel, terwijl we omgeven worden door een steeds versnellende complexiteit? Het is de moeite waard verder te kijken dan die disciplines en op zoek te gaan naar aanwijzingen.

galaxy s8

Filosofen hebben het diepe menselijke verlangen naar eenheid al lang begrepen: het verlangen naar verbroedering, niet alleen tussen het individu en een godheid, maar ook tussen het individu en de wereld waarin hij of zij woont en tegelijkertijd het verlangen naar een soort volkomenheid in zichzelf. Denkers in de filosofische en psychoanalytische tradities - van Pascal, Freud, Jung, Klein tot Lacan- hebben elk op hun verschillende manieren een menselijk streven naar eenheid benadrukt met iets of iemand anders, of dat nu een object, een godheid of een persoon is.

Deze vragen hebben vandaag de dag een groeiende relevantie wanneer verdeeldheid het bepalende kenmerk van het leven lijkt: als vervreemding gebruikelijk wordt en sociale afzondering en verneveling steeds meer de norm. Zingeving is in dit postmoderne (of de zogenaamde ‘ post-waarheid ’ ) tijdperk gedestabiliseerd.
De grote verhalen die ooit enige coherentie aan het leven in de 20ste eeuw boden, zijn ingestort. Terwijl in de alledaagse ervaringsgerichte zin, onze waarnemingen vaak versnipperd en gedesoriënteerd zijn. Aangetast door de media, informatie, verhalen, data en andersoortige verstoring en verandering. Onder deze omstandigheden is het makkelijk om plotselinge momenten van existentiële angst en beven te ervaren. Van het soort dat voor het eerst werd verwoord door Kierkegaard en later -in de lyrische variant- door David Byrne in Talking Heads ’ existentiële disco classic, Once in a Lifetime , waarbij het onderwerp zich afvraagt: ‘ Hoe ben ik hier beland? ’

galaxy s8

Dit alles vormt een nog grotere uitdaging, want technologie wijzigt voortdurend het tempo van verandering. Vaak sneller dan ons eigen vermogen om het te kunnen begrijpen en ons aan te passen aan het effect dat het heeft op ons leven. Kunst heeft ooit kunnen bijdragen aan een gevoel van zingeving van de wereld om ons heen, maar in toenemende mate komt het neer op design om die rol te vervullen. In het bijzonder wanneer een groot deel van de chaos die we ervaren een gevolg is van technologische complexiteit. Kan design helpen bij het terugkeren naar een pre-zondige staat van eenheid?

"Kunst heeft ooit kunnen bijdragen aan een gevoel van zingeving van de wereld om ons heen, maar in toenemende mate komt het neer op design om die rol te vervullen"

Zeker, het toenemende belang van design onderstreept de cruciale rol bij het overbruggen van de kloof tussen mens en technologie. De genialiteit van design zit ‘ m in het menselijk maken van technologie, waardoor het empathisch, zintuiglijk en humanistisch wordt. Denk aan digitale diensten die de gezondheid optimaliseren en ziektes kunnen voorkomen, voorwerpen die productiviteit en ervaring maximaliseren of systemen die soepel reizen via lucht, weg en spoor faciliteren. Maar terwijl er lang is gestreefd naar versmelting en verfijning, werd er niet altijd aan de verwachtingen voldaan. Denk aan de knopen van de bedrading onder meubilair en TV's, lelijke docking stations en slecht functionerende kaartautomaten: deze voorbeelden tonen aan dat design nog veel werk heeft om onze technologie aangenamer en leefbaarder te maken. Technologen hebben al lang aanvaard dat interfaces zó goed dienen te functioneren dat ze vrijwel onzichtbaar zijn.

galaxy s8

Al in 1966 voorspelde de Italiaanse designer en visionair Bruno Munari dat -met het steeds democratischer worden van design- ontwerpers de rol, die eens bezet werd door kunstenaars, dienden over te nemen. Munari schreef: “ Cultuur is vandaag de dag een massale gebeurtenis en de kunstenaar dient bereid te zijn van zijn voetstuk te treden om iets banaals te maken (als hij immers weet hoe dat moet). De kunstenaar dient zijn bescheidenheid te herstellen naar toen zijn kunst slechts een ruilmiddel was. En in plaats van het publiek wat hij tracht te interesseren te verachten, dient hij zijn behoeften te herontdekken en daar weer mee in contact te komen. Dit is de reden waarom de traditionele kunstenaar is getransformeerd tot designer. ”
Uiteindelijk kan eenheid in design geïnterpreteerd worden als de ervaring van radicale eenvoud, van het type dat gekenmerkt wordt door twee voorbeelden van ouderwetse technologie. Als eerste voorbeeld weten fietsers dat wanneer hun lichaam in symbiose is met hun fiets, ze een wonderbaarlijk gevoel van beweging ervaren, waarbij rijder en fiets niet langer gescheiden zijn, maar samensmelten in één dynamisch proces: een ervaring die tegelijkertijd atletisch, esthetisch en functioneel is.
Het tweede voorbeeld is wat je op dit moment in je handen hebt. Een boek is een schitterend voorbeeld van eenheid in design, ergonomie en technologie.

Zonder internetverbinding, gameplay, messaging , fotografie of versnellingsmeter, levert het boek met z ’ n eenvoudige binding van afgedrukte pagina's -woorden en beelden bevattend- een interface die naadloos het beoogde doel bereikt: het verenigen van de auteur met zijn lezer, een verhaal vertellen én er ook goed uitzien op de boekenplank.
Ik geloof niet dat het achterhaald is om te beweren dat de radicale eenheid van het boek kan dienen als criterium om toekomstige innovaties in design en technologie aan te toetsen. Immers, het heeft al vrijwel ongewijzigd meer dan vijf eeuwen doorstaan, en veranderde de wereld op hetzelfde moment als dat het de wereld met elkaar verbond.

Eenheid staat gelijk aan een gevoel van verbroedering. Het is een concept dat de gebruikers verenigt door het vinden van de perfecte balans tussen kunst en technologie. Eenheid is een streven om organisch op te gaan in de omgeving en daarbij de ware essentie niet uit het oog te verliezen.

Cadeau voor jou: het complete Wallpaper* design book

Wil je het complete (Engelstalige) Wallpaper* design book digitaal ontvangen? Word dan lid van de Discover nieuwsbrief . Na je inschrijving sturen we je direct een downloadlink naar het 100 pagina ’ s tellende design book toe.

INTERESSANT VOOR JOU

Galaxy S8

Waarom neutraal design in een global village essentieel is [Galaxy S8 x Wallpaper* design serie]

Galaxy S8

Design Galaxy S8: magazine Wallpaper* in gesprek met de Galaxy S8 designers

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8: nieuwe mijlpaal in de smartphone geschiedenis

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8