Wat je profielfoto over je persoonlijkheid zegt

Door Samsung België 06.09.2017

profielfoto social media

Je profielfoto op social media zegt veel over je karakter. Zelfs meer dan je waarschijnlijk denkt, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Je kunt aan kleur, scherpte en compositie van de profielfoto persoonlijkheidskenmerken aflezen. Hoe zit dat precies?

Wat een profielfoto over je persoonlijkheid zegt gaat een stuk verder dan dat meisje met een duckface selfie die waarschijnlijk erg bezig is met haar uiterlijk of die jongen met een surfboard die chill overkomt en vast meer buiten dan binnen te vinden is. Onderzoekers stellen dat o.a. kleur, compositie, gezichtsuitdrukking en zelfs scherpte van de profielfoto meer kan vertellen over specifieke karaktereigenschappen van deze persoon. Aan dit onderzoek (gepubliceerd in AAAI Digital Library, Liu et al, 2016) werkten duizenden Twitter gebruikers mee waarvan de profielfoto ’ s werden onderzocht samen met een analyse van hun persoonlijkheid.

Hoe spot je persoonlijkheidskenmerken op een profielfoto?

profielfoto galaxy selfie

Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van de theorie ‘ Big Five ’ waarin vijf dimensies van het menselijk karakter, ofwel de persoonlijkheid, centraal staan. Deze theorie is gebaseerd op Amerikaans onderzoek naar alle woorden die in woordenboeken te vinden zijn waarmee persoonlijkheidskenmerken van mensen kunnen worden aangeduid. Door middel van samenvatting en gerichte vragenlijsten en statistische technieken die zijn losgelaten op de antwoorden zijn er een aantal termen overgebleven die de persoonlijkheid uitdrukken. Veel onderzoeken die gaan over persoonlijkheidskenmerken zijn gebaseerd op deze theorie. Welke van deze persoonlijkheidskenmerken kun je aflezen uit jouw profielfoto?

1. Extraversie (tegenover introversie)

Extraverts gebruiken foto ’ s die kleurrijker zijn. Ook hebben zij vaak profielfoto ’ s met meerdere mensen erop en niet alleen zichzelf, vaak zelfs een groep. Ook kijken ze bijna altijd blij en vrolijk de camera in.

2. Servicegerichtheid: anderen helpen (tegenover eigen interesse)

Mensen die erg servicegericht zijn en zichzelf snel op de achtergrond schuiven hebben relatief kwalitatief slechte foto ’ s van zichzelf als profielfoto. Wel staan ze meestal lachend op de foto en zijn de foto ’ s helder en licht van kleur.

3. Zorgvuldigheid (tegenover onzorgvuldigheid)

Mensen die erg zorgvuldig zijn, hebben profielfoto ’ s die heel natuurlijk overkomen, weinig geposeerd, kleurrijk en helder. Bij hen zie je meer emoties in hun expressie dan bij de andere persoonlijkheden.

4. Emotionele instabiliteit (tegenover emotionele stabiliteit)

Hoe emotioneel instabieler mensen zijn, hoe simpeler de profielfoto ’ s zijn en vaak met minder kleur bevatten. Ze tonen, vaker dan de andere persoonlijkheden, weinig expressie of hun gezicht is niet of maar gedeeltelijk te zien op de foto.

5. Openheid t.o.v. nieuwe ervaringen, open staan verschillende invalshoeken en meningen op een bepaald thema (tegenover gesloten koppigheid)

Mensen die erg open staan voor nieuwe ervaringen hebben over het algemeen de beste profielfoto ’ s: scherper, hoger in contrast en levendig. Deze foto ’ s zijn vaak artistiek of bijzonder en hun gezicht was meer dan bij de anderen groter in beeld.

Wat zeggen de onderzoekers?

galaxy a serie

De onderzoekers lichten hun bevindingen van het onderzoek toe: “ Gebruikers die erg open zijn of juist emotioneel instabiel, plaatsen beiden minder vaak profielfoto ’ s met meer mensen. Als er wel meer mensen op de foto staan dan hebben deze minder vaak een blije positieve uitdrukking. Het verschil tussen deze twee groepen zit hem in de esthetische kwaliteit van de foto ’ s, voor de open mensen is deze hoger en voor de emotioneel instabielere mensen minder van kwaliteit. ”

“ Gebruikers die goed scoorden op zorgvuldigheid, erg servicegericht of extravert zijn hebben de voorkeur voor foto ’ s met minimaal één gezicht erop, vaak met een positieve emotie of uitdrukking. Zorgvuldige gebruikers posten vaker profielfoto ’ s die eruit zien zoals men dat van een profielfoto verwacht: een portret met een zeer positieve emotie of gezichtsuitdrukking. ”

“ Extraverte én servicegerichte mensen posten vaak kleurrijke foto ’ s met positieve beelden en emoties, al zijn deze foto ’ s niet altijd de meest esthetische. ”

Ook uit veel andere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een eerste indruk ons onbewust al heel veel informatie geeft over een persoon, zowel bij een persoonlijke ontmoeting als via een foto. Vertrouw dus op je intuïtie en lees dit artikel misschien extra goed als je actief bent op apps als Tinder…

Speciaal voor jou geselecteerd:
8 selfie tips voor epische selfies
Tinder tips: socioloog van wereldwijde datingapp deelt nieuwsgierig makende insights
SelfieCity: De selfie als sociologisch fenomeen

Meer lifestyle inspiratie?

Discover brengt je de laatste tech nieuwtjes op het gebied van o.a. food, travel, lifestyle en culture. Wil je de Discover updates gemakkelijk direct in je inbox ontvangen? Geef je dan op voor onze gratis nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR JOU

selfie tips mooie selfies

8 selfie tips voor epische selfies

tinder tips apps dating

Tinder tips: socioloog van wereldwijde datingapp deelt nieuwsgierig makende insights

Selfie Selfiecity Samsung

SelfieCity: De selfie als sociologisch fenomeen

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8