Project Muze: Google's tweede Fashion & Tech samenwerking

Door Samsung België 26.10.2016

project muze

Eerder was er Project Jacquard samen met Levi's waar het draaide om geleide garen. Project Muze -waarvoor Google de handen ineen sloeg met e-commerce bedrijf Zalando- is andere koek. Eentje die volgens experts nog wat aanpassingen aan het recept vergt...

Fashion inspired by you, designed by code

Zo luidt de pay-off van het project gebaseerd op Google's open-source platform TensorFlow , en bestaat uit een 'neuraal netwerk'. Google legt uit dat dit een algoritme betreft dat is gebaseerd op het menselijke brein, plus een set van esthetische parameters (gebaseerd op Google's Fashion Trends Report en data verzameld door Zalando). Google liet, om het 'neurale netwerk' te trainen, dingen zien zoals kleur, textuur en stijlvoorkeuren van meer dan 600 mode-experts. Vervolgens leerde het systeem deze voorkeuren te verbinden aan mensen met dezelfde interesses.

Machine Learning

Galaxy S7

Voor Google is het een manier om de technologie van Machine Learning ofwel Artificial Intelligence verder te ontwikkelen en uit te breiden. Een technologie die eerder is toegepast in andere Google-tools zoals Translate en Photos. Een groot e-commerce bedrijf zoals Zalando ziet hiermee mogelijkheid om met de door hen verzamelde data een ander dan commercieel doel te behalen, namelijk engagement van de consument.

Intentie versus uitvoering

ProjectMuze foto

De intentie met Project Muze is op basis van de voorkeuren van de gebruiker / consument (door vragen te stellen over favoriete muziek, kunstvorm, leeftijd, geslacht etc) virtuele ontwerpen af te leveren die vertaald kunnen worden naar draagbare kleding. Google Zoo ging een partnership aan met het bedrijf Stinkdigital om de virtuele ontwerpmachine te bouwen, en Project Muze was een feit. Begin september werd Project Muze gelanceerd tijdens Bread & Butter in Berlijn; een modefestival en trendshow mede mogelijk gemaakt door Zalando. Daar werden drie ontwerpen die met behulp van Project Muze tot stand werden gebracht én zijn vervaardigd, gepresenteerd. Voorafgaand aan de lancering onderwierpen tech platforms zoals TechCrunch en EnGadget de 'design engine' aan een testronde. Zij waren echter sceptisch over de virtuele ontwerpen die eruit kwamen rollen want: verre van draagbaar. Maar, zoals ze zelf zeggen:"We zijn een stel tech-nerds en hebben waarschijnlijk een andere perceptie van wat mode is."

Stinkdigital die de tool mede-ontwikkelde maakt in de uitleg over Project Muze wel een en ander duidelijk: "De surrealistische creaties zijn de uitkomst van de samenwerking tussen mode-experts, ontwerpers en ontwikkelaars, met integratie van Zalando's data over online trends."

Er is maar één manier om er zelf een oordeel over te vellen en dat is door het uit te proberen. Dat kan hier .

INTERESSANT VOOR JOU

samsung gear s3

Gear S3 verbindt ambacht met technologie

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8