Een « tech » carrière in de VS: hoe begin je eraan?

Door Samsung België 10.10.2016

tech carrière

Zich vestigen in de Verenigde Staten, en dan meer bepaald in Silicon Valley, om een carrière uit te bouwen is waarschijnlijk de ultieme droom van menig tech professional. Maar hoe doe je dat? En waar begin je mee? Discover journaliste Kim Verhegge vroeg Grégory Fryns, een jonge ingenieur in de computerwetenschappen die afstudeerde aan de Universiteit van Luik en in het zonnige Palo Alto op zoek ging naar een stimulerende carrière, om zijn ervaring en tips.

Grégory, kan je ons eerst en vooral vertellen hoe het besluit er kwam om je kans te gaan wagen in Silicon Valley?

Het gebeurde een beetje op een bevlieging. Na m'n studies in Luik ben ik aan de slag gegaan als consultant in Brussel. Na een paar jaar kreeg ik de gelegenheid om een project uit te voeren in het zuiden van Frankrijk, in Nice. Maar na 5 jaar daar begon ik de drang te voelen om te bewegen en te veranderen van job. Op hetzelfde moment vertrok mijn toekomstige vrouw richting Stanford voor haar onderzoek. Het kostte me nog wel een paar maanden om te realiseren wat eigenlijk heel vanzelfsprekend was: aan de ene kant verveelde ik me op mijn werk, en anderzijds woonde mijn vriendin aan de andere kant van de wereld … in Silicon Valley. De keuze was eigenlijk heel eenvoudig. In een paar maanden ondernamen we alle nodige administratieve stappen – een huwelijk in Las Vegas in de regels van de kunst inbegrepen – zodat ik een visum kon krijgen om haar te volgen.

Een job zoeken in de tech wereld in Californië moet je waarschijnlijk wel heel anders aanpakken dan bij ons. Hoe ging het voor jou? En wat zijn de grootste verschillen die je hebt kunnen opmerken in vergelijking met onze Europese manier van doen?

Werk zoeken is hier inderdaad behoorlijk anders. Ik kwam hier heel optimistisch toe, denkende dat m'n diploma me alle deuren zou openen. Uiteindelijk heb ik meer dan een jaar vacatures zitten doorlopen op verschillende fora en websites. Ik denk wel niet dat het aan m'n diploma lag maar eerder aan m'n situatie, en dan zeker aan m'n ongewoon visum. Vele bedrijven zagen er een beetje tegenop om iemand aan te nemen die nog nooit in de VS had gewerkt. Bovendien was er ook een groot cultureel verschil in de manier van omgaan met de mensen. Ik ben van nature nogal introvert – zelfs voor een Europeaan – en dat contrasteerde natuurlijk fel met de Amerikaanse kandidaten die heel erg zelfverzekerd en "outgoing" zijn. Gelukkig kon ik rekenen op hulp van de universiteit van Stanford om m'n CV aan te passen en me voor te bereiden op de sollicitatiegesprekken.

Traffic

Bij welk bedrijf ging je uiteindelijk aan de slag?

Ik werk nu voor Capriza, een bedrijf met zo'n 100 werknemers dat in Palo Alto is gevestigd. Wij bieden een product aan waarmee bedrijven hun eigen smartphone en tablet apps kunnen maken op basis van hun online bedrijfsoplossingen zoals Oracle, PeopleSoft, SAP, SalesForce... eigenlijk alles dat je met een webbrowser kunt raadplegen. Ik ben een "Customer Succes Engineer". Concreet ben ik een technical consultant voor de klanten: ik help hen dankzij m'n technische expertise optimaal gebruik te maken van ons product. Bovendien kan ik door mijn nauwe relatie met de klanten concrete feedback geven zodat de productmanagers kunnen bepalen welke richting uit te gaan met het product.

In deze sector werken in een regio als Silicon Valley, daar droomt meer dan één "tech entrepreneur" van. Het lijkt een bijzonder stimulerende omgeving. Vanuit je eigen ervaring, wat zijn de dingen die je het leukst vindt in de Amerikaanse manier van werken? En zijn er ook punten die moeten wennen?

De werkomgeving is hier inderdaad totaal verschillend van wat ik in Brussel of Nice heb kunnen meemaken. In Europa werkte ik voor grote bedrijven van tienduizenden werknemers waar het leven vrij rustig was. Hier gaat alles sneller en je voelt dat je werk een directe invloed heeft op de welvaart van het bedrijf. Dit brengt uiteraard een grote hoeveelheid stress met zich mee, maar je voelt je wel veel meer gewaardeerd. Je weet waarom je in de ochtend opstaat en je doet het met plezier, zeker omdat deze mentaliteit wordt gedeeld door alle medewerkers. Maar de grens tussen privé-en beroepsleven is wel zeer wazig, onbestaande zelfs. Iedereen krijgt zijn professionele e-mails op zijn persoonlijke telefoon en het aantal dagen verlof contrasteert zeer sterk met wat ik in Frankrijk kende. Uiteindelijk ben ik gelukkig om dit avontuur te mogen leven als enthousiaste dertiger, maar ik zie me dit tempo niet m'n hele carrière lang vol te houden.

Heb je misschien nog een paar tips voor mensen die, net zoals jij, hun kans willen wagen in de VS, en meer bepaald in Silicon Valley? Zijn er specifieke troeven die ze kunnen uitspelen of dingen die ze absoluut moeten vermijden?

Eerst en vooral moet je goed voorbereid zijn op administratief vlak. Zorg ervoor dat je een visum hebt waarmee je in de Verenigde Staten mag werken. Of beter nog: probeer een green card te bemachtigen dankzij de jaarlijkse loterij. Op de website van de Ambassade van de Verenigde Staten in België kan je een heleboel zeer nuttige informatie in verband hiermee vinden. Wat het werk betreft, is het slim om op voorhand wat vacatures door te nemen. Hierdoor krijg je een preciezer idee van de profielen die goed in de markt liggen en kan je weten of je diploma in de smaak zal vallen bij potentiële toekomstige werkgevers. Het is ook nuttig om je CV te herzien – en uiteraard, hem naar het Engels te vertalen! - en om jezelf te oefenen op het schrijven van motivatiebrieven op basis van de Amerikaanse normen. Je kan ook al wat ervaring sprokkelen door te postuleren vanuit Europa... veel werkgevers gaan akkoord om de kennismakingsinterviews via Skype te doen. Het is ook belangrijk om een huis of appartement te vinden tegen een goede prijs, wat niet eenvoudig is als je niet ter plaatse bent. Diegene die, net als ik, geen job vonden voor ze aankwamen in Silicon Valley kunnen zich maar beter voorbereiden om hun spaarcenten te zien verdwijnen als sneeuw voor de zon: het leven is hier (zeer!) erg duur. Eens je al deze factoren in acht hebt genomen, heb ik nog maar een tip: niet teveel denken en gewoon doen!

GERELATEERDE PRODUCTEN

Galaxy TabPro S

Galaxy TabPro S