Wasvoorschriften: zo was je kleding altijd op de juiste manier

Door Samsung België 07.03.2016

Wasvoorschriften: zo was je kleding altijd op de juiste manier

Check jij weleens de wasvoorschriften in je kleding voordat je gaat wassen? Of is dat abracadabra voor je? Gelukkig zijn de wasvoorschriftlabels ontwikkeld volgens internationale richtlijnen, dus zelfs als je een kledingstuk aan de andere kant van de oceaan hebt gekocht: de wassymbolen hebben overal dezelfde betekenis. En verder geldt bij het wassen van kleding dat een goede voorbereiding het halve werk is. Wij maken het graag nog even overzichtelijk voor je, zodat je kleding en de wasmachine het altijd goed met elkaar kunnen vinden.

Wasvoorschriften tip 1: Lees de labels!

Ze zitten er natuurlijk niet voor niets in, en als je er van afwijkt moet je ook zelf de verantwoordelijkheid dragen voor als het mis gaat. De wassymbolen en labels zijn ontwikkeld door Ginetex - The International Association for Textile Care Labelling. Hieronder zie je de wassymbolen nog eens uitgelegd, en voor het gemak is er door Ginetex ook een app in het leven geroepen, welke je hier kunt vinden.

Wasvoorschriften tip 2: Je was verdelen

Verdeel je was goed op kleur en textielsoort: gekleurde was, witte was, lichtgekleurde was, delicate stoffen (o.a. kanten of zijden ondergoed, diverse wolsoorten). Witte en lichtgekleurde was kun je desgewenst samenvoegen want je bespaart energie door maar één was te draaien in plaats van twee. De wastrommel dient niet tot de nok toe gevuld te zijn (hoe meer je propt, hoe meer kreuk er ontstaat en het wasmiddel kan zich minder goed verspreiden), maar half leeg is ook niet aan te raden.

Wasvoorschriften tip 3: Goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat de kledingstukken goed uitgevouwen en losgeschud zijn alvorens ze in de wasmachine te stoppen, keer denim items en kleding met applicaties binnenstebuiten. Check of alle zakken leeg zijn en de ritsen dicht (open ritsen kunnen onnodig andere kledingstukken beschadigen). Stop items van delicaat materiaal en eventueel sokken (zodat je ze bij elkaar houdt) in een waszak. Lastige vlekken kun je het beste nog voorbehandelen.

Wasvoorschriften tip 4: Wastemperatuur

De wastemperaturen die aangegeven staan op het wassymbool, duiden de 'maximale' temperatuur aan. Uit milieuvriendelijke overwegingen kun je het beste op lage temperatuur wassen. Veel wasmiddelen en wasmachines zijn daar al op aangepast. Echter is het voor erg vuile, witte / lichtgekleurde was soms aan te raden om op een hogere temperatuur te wassen (tot 60 º C). Probeer de frequentie daarvan -afhankelijk van gezinssamenstelling en de daarmee gepaard gaande hoeveelheid was- te beperken tot eens in de week of eens in de maand.

GERELATEERDE PRODUCTEN

AddWash Wasmachine 8KG WW81K6404QW

AddWash Wasmachine 8KG WW81K6404QW