Wearables on brainwaves: kleding verbinden aan emotie

Door Samsung België 08.11.2016

Wearables on brainwaves

Dat technologie niet ver van het individu hoeft af te staan bewijzen neuro-wearables. Ook al is het fictie, wie een beetje goed heeft opgelet tijdens de films van X-Men weet dat er veel mogelijk is met de kracht van gedachten -onze zogenaamde brainwaves. Gedachten en emoties verbinden aan onze kleding? Het is een steeds realistischer wordend toekomstbeeld.

EEG-technologie

Neuro-wearables komen tot stand door middel van de EEG-technologie. EEG is de afkorting van de ingewikkelde term 'Electroencephalographie'. Het is een technologie die vaak wordt toegepast in de geneeskunde en neuropsychologie: met behulp van elektrodes wordt de activiteit van de hersenen gemonitord. In kleding wordt het vaak verbonden aan het kinetische aspect; de brainwaves bedienen de beweging van het kledingstuk.

Het klinkt allemaal als science fiction want het is een gebied waar nog veel in wordt geëxperimenteerd. De volgende voorbeelden tonen aan dat we straks wellicht meer verbonden zijn met wat we dragen dan wat we nu voor mogelijk houden:

Wearable van Jasna Rok - Fashion on Brainwaves

De Vlaamse Jasna Rokegem studeerde af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en heeft zich gespecialiseerd in technologische innovaties in combinatie met mode. Met haar 'Fashion on Brainwaves'-project onderzocht Jasna Rok hoe onze gedachten en emoties in interactie kunnen staan met wat we dragen: "Het laat zien hoe onze emoties tot een kledingstuk gevormd kunnen worden door het vertalen van onze hersengolven in een morphing fashion design. Deze morph is als een tweede huid; een huid die het brein omhult. Bovendien dient het als een manier om te onderzoeken hoe esthetiek en schoonheidsideaal zijn beïnvloed door cosmetische chirurgie. Wanneer toegepast op fashion en zelfexpressie, ontstaat er een nieuwe manier van communiceren."

Volgens Rokegem is het doel is om onszelf te verbeteren door middel van nieuwe technologieën of wearables, en hiermee tot een kunstmatig intelligente universele taal te komen. De ontwerpster gebruikt ook andere technologieën in haar werk zoals 3D en VR.

Wearable van Birce Özkan & Betty Quinn - Enlightenment

De uit Istanbul afkomstige designer Birce Özkan voldeed een Master in Design & Technology aan de Parsons School of Design in New York, waar ze momenteel les geeft in Interactieve Materialen. Haar werk focust zich behalve op mode ook op de natuur en kunst. Ze gelooft dat haar vernieuwende interactieve ontwerpen deuren openen voor fashion-tech creaties die niet alleen een functioneel doel dienen, maar ook kunnen worden beschouwd als artistieke, performatieve en expressieve stukken.

Samen met interaction designer / new media artist Betty Quinn maakte ze 'Enlightenment': een handgemaakte rok die bestaat uit twee verborgen servomotoren aangedreven door een Arduino microchip bevestigd aan nagebootste vlindervleugels, welke gegevens van de EEG NeuroSky headset ontvangen. Het EEG meet de niveaus van meditatie, waarbij de servomotoren geactiveerd worden; hoe hoger de meditatieve toestand van de drager, hoe sneller de vlindervleugels flappen. De responsiviteit van Enlightment transformeert de onzichtbare toestand van kalmte en vrede in de ritmische beweging van de vleugels van een vlinder.

Wearable van Nayana Malhotra - Neurocouture

Neurocouture

"Draag wat je denkt. Neurocouture is een draagbare digitale stof die wordt bestuurd door hersengolven. De patronen op het kledingstuk reageren op veranderende emoties van liefde, woede en wanhoop als gevolg van de gemoedstoestand van de drager. Het vertaalt en visualiseert ongrijpbare, ontoegankelijke en zeer persoonlijke data. Neurocouture verbindt mode en zelfexpressie op een hoger level en breidt de mogelijkheden van draagbare technologie uit."

Nayana Malhotra deed als eerste Fashion Tech designer mee aan de FW16 showcase van VFiles tijdens New York Fashion Week afgelopen september. Haar ontwerpen zijn basic witte ponchovormige parka's uitgerust met een EEG-systeem. De data die via het systeem wordt gemeten wordt geanalyseerd door een nabijgelegen computer. Deze vertaalt en sorteert de data in basisstemmingen zoals liefde, woede en verdriet. Vervolgens worden deze stemmingen omgezet naar een bijpassende GIF, welke geprojecteerd wordt op de parka's. Waarom GIF's? "Het grafische en herhalende karakter van de GIF maakt het een mooie, steeds belangrijker wordende tool. Het is een levend stuk content en tegelijkertijd een cultureel object." aldus de ontwerpster tegen Dazed Digital.

Hussein Chalayan X Intel ®

Hussein Chalayan

Foto: Intel

Hussein Chalayan geldt als één van de gevestigde namen in de internationale mode die het niet schuwt fashion en tech te implementeren in zijn collecties. Onlangs showde hij tijdens de Paris Fashion Week zijn collectie voor lente-zomer 2017 , waar hij gebruikt heeft gemaakt van neuro-wearables. In samenwerking met Intel werden er zonnebrillen ontwikkeld waarin drie sensoren waren verwerkt die data verzamelde; één sensor met EEG-elektrodes, één die de variabelen van de hartslag mat en vastlegde en een microfoon die de ademhaling registreerde. Tezamen konden ze real time het stressniveau van de drager aangeven. De data werd via Bluetooth doorgegeven aan een -eveneens door Intel ontwikkelde- riem, waarna de data vertaald werd in visuals die op de wanden werden geprojecteerd (door Pico projectoren in de riem) waar de modellen langs liepen. De geprojecteerde visuals waren bedoeld om de drager bewust te maken van zijn stressniveau en dit -door bijvoorbeeld ademhalingstechnieken- direct aan te passen.

Voor zowel de ontwerper als Intel ® waren het experimentele wearables die dienden als studieobject: "Ons hele doel met wearables is verbetering van het menselijk leven," aldus Sandra Lopez, vice president van de New Technology Group van Intel. Voor Chalayan was het een mooie en dankbare uitdaging: "Ik ben al vele jaren bezig met draagbare technologie. Het is heel belangrijk voor mij om te werken aan ideeën die zo dicht mogelijk bij een echt product staan maar die mij tegelijkertijd ook blijven uitdagen." In navolging van Paris Fashion Week zullen de vijf onderzoeksitems die in de collectie waren opgenomen, ook in november te zien zijn op de expositie Fear and Love: Reactions to a Complex World in het Design Museum in Londen.

INTERESSANT VOOR JOU

samsung gear s3

Gear S3 verbindt ambacht met technologie