Een webshop opstarten: hoe begin je eraan?

Door Samsung België 21.03.2017

Een webshop opstarten

Droomde jij altijd al van je eigen winkel? Of heb je misschien een creatieve passie die je graag iets professioneler zou aanpakken? Een webshop kan een veilige eerste stap zijn. Discover journaliste Kim Verhegge vroeg raad aan juweelontwerpster en (web)entrepreneur Melanie Van Dooren.

Melanie, kan je ons even vertellen hoe het voor jou allemaal begon?

“ Ik kwam voor het eerst met edelsmeden in contact in Brazilië, waar ik samen met mijn vriend een klein jaar heb gewoond. Ik startte eerder uit bezigheidstherapie dan wel uit interesse. Dat is ondertussen helemaal gekeerd! Zonder oppervlakkig te willen overkomen… het eerste wat mij nu opvalt, zijn de juwelen die mensen dragen! Na een burn-out vond ik mijn uitlaatklep weer in de creativiteit van het edelsmeden. Ik volg(de) les aan ENCORA Volwassen Onderwijs in Antwerpen en maakte ter oefening wat juweeltjes voor vriendinnen. Zo is de bal aan het rollen geraakt. “ Zet eens wat online, dan kunnen we kijken wat je maakt ” . En hup, mid 2016 was de webshop geboren. Ondertussen ben ik hier full-time mee bezig, het bleek mijn beste therapie te zijn. ”

Welke tips zou je geven aan een beginnende e-entrepreneur voor de promotie van zijn webshop?

Start met een visie: hoe wil ik mijn product overbrengen? Wat is mijn verhaal? Trek dit door in de lay out en de content van jouw website. Breng jouw website actief onder de aandacht. Ga er met andere woorden niet vanuit dat mensen je wel zullen vinden, want zo werkt het absoluut niet. Social media kunnen je daarbij heel goed helpen: richt een facebookpagina op en maak een Instagram-account aan. Beiden moeten duidelijk verwijzen naar de website en actief onderhouden worden. Ook op visitekaartjes moeten de gegevens van jouw website duidelijk vermeld staan. Daarnaast zijn er ook betalende mogelijkheden, zowel op social media als in de print, maar wie een beetje vindingrijk en creatief is, kan het gerust eerst proberen zonder deze te betalen tools. Een andere tip: zorg dat mensen jou gemakkelijk vinden wanneer ze jou opzoeken via een search engine. Geef de content op de webshop de juiste tags, zodat de zoekmachines steeds jouw richting uitwijzen wanneer mensen bepaalde zoektermen ingeven.

tab s3

Heb jij alles zelfs gedaan of deed je beroep op een webdesigner voor je webshop?

“ Ik heb zo goed als alles zelf gedaan, op een paar technische aspecten na die mijn vriend in orde heeft gebracht. Er zijn verschillende kant en klare pakketten, de zogenaamde ‘ templates ’ , te vinden op het internet. Ik kocht mijn template bijvoorbeeld bij Squarespace. Als je even de tijd neemt om jezelf daarin te verdiepen, kan je met zo ’ n template vele kanten uit. Je koppelt hieraan een domeinnaam en een betaalsysteem (Stripe in mijn geval) en je bent vertrokken. Wanneer jouw product ingewikkelde constructies vraagt, kan je inderdaad best beroep doen op een webdesigner. Niets zo vervelend als een website die niet goed werkt, zowel voor jou als voor de klant. ”

We shoppen ondertussen allemaal wel af en toe online, maar toch blijft het soms “ tricky ” om zeker te zijn dat een webshop betrouwbaar is. Zijn er kwaliteitslabels of heb jij tips om je webshop een positieve uitstraling te geven?

“ Transparantie en persoonlijk contact zijn heel belangrijk. Een leuke, informatieve ‘ About Page ’ geeft bijvoorbeeld meteen de juiste context aan potentiële klanten. Ook in het beantwoorden van mails kies ik voor een persoonlijke aanpak. Een geautomatiseerd antwoord boezemt nooit veel vertrouwen in. De klant weet meteen – mocht er iets fout gaan – dat ze jou kunnen contacteren. Transparantie qua gegevens helpt ook. Zo geef ik bijvoorbeeld mee waar mijn producten nog te koop zijn (fysieke winkels), waar ze de algemene voorwaarden kunnen vinden, etc. Mijn persoonlijke contactgegevens publiceer ik dan weer bewust niet, maar ik heb nog niet het gevoel gehad dat mensen zich daaraan hebben gestoord. Wanneer ze mij een mailtje sturen en een telefoontje dringt zich op, dan geef ik uiteraard mijn telefoonnummer door. Ook de content is belangrijk. Maak mooie, duidelijke foto ’ s, probeer geen schrijffouten te maken, dat draagt allemaal bij tot jouw credibiliteit! ”

Is er verder iets dat je zeker graag zou meegeven aan iemand die een webshop zou willen openen?

“ Een webshop starten vraagt initieel wat geduld. Je moet de juiste flow bepalen, content verzamelen, alles eens uittesten alvorens je hem op de buitenwereld loslaat. Eenmaal dat dit achter de rug is, kan je er enorm veel plezier aan beleven. Kleine extraatjes toevoegen, uitbreiden, wat zaken aanpassen die proefondervindelijk toch niet zo goed bleken te zijn… Het vraagt een goede opvolging, maar als je dat wat kan structureren is het heel fijn om een webshop te hebben. Zonder dat je een pand hoeft te huren of in te richten, kan je een eigen zaak opstarten. Houd er wel rekening mee dat klanten de producten niet fysiek hebben gezien en daarom soms willen retourneren, maar dat is de aard van het beestje! Altijd vriendelijk blijven en de mensen zo goed mogelijk trachten te helpen en informeren is de boodschap. ”

Bij het opstarten van een webshop komt heel wat kijken: heb ik een zelfstandig statuut nodig? Wat is de reglementering met betrekking tot BTW voor het product dat ik wil verkopen? Wat zijn de richtlijnen en wetgevingen qua retours? En privacy? Met welke partner ga ik samenwerken voor de leveringen? Op de website hetinternetookuwzaak.be kan je heel wat praktische tips vinden.

Meer lifestyle & tech nieuws

Discover is de plek waar we je met op tech geïnspireerde fashion, travel, food, muziek, interieur en film gerelateerde verhalen meer uit jezelf laten halen. Check bijvoorbeeld:

Geef 2017 een goede start met de Flair Fit & Gezond Challenb>
Alle levensstijl verrijkende voordelen van de nieuwe Gear S3 in beeld
Gear S3 verbindt ambacht met technologie

Wil je de Discover updates heel gemakkelijk in je inbox ontvangen? Geef je dan gratis op voor onze nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR JOU

Co.Station Gent design interieur

Co.Station Gent: nieuwe broeikas voor jonge digitale bedrijven

tech carrière

Een « tech » carrière in de VS: hoe begin je eraan?

Apps boost productiviteit

8 apps om je productiviteit te boosten

GERELATEERDE PRODUCTEN

Tab S3

Tab S3