Meer sereniteit tijdens de zwangerschap dankzij Bloomlife

Door Samsung België 10.01.2017

bloomlife zwangerschap

Het ouderschap is een ingrijpende verandering en de zwangerschap is synoniem met vreugde en ongeduld maar ook met veel onzekerheid. Het is een sprong in het ongekende. Wat als een ingenieus geconnecteerd object een einde zou kunnen brengen aan deze onzekerheid?

De bestaande technologieën afstoffen

Met hun startup Bloomlife wilden de Luikenaar Julien Penders en zijn Amerikaanse partner Eric Dy de bestaande monitoring technologieën voor de prenatale follow-up van onder het stof halen. "De inspiratie voor de Bloomlife kwam met de eerste zwangerschap van mijn echtgenote", legt Julien uit, “ we zijn ons toen bewust geworden van de grote onzekerheid die gepaard gaat met een zwangerschap, van het grote aantal vragen dat opkomt tijdens deze periode, en van de weinige antwoorden die op de dag van vandaag beschikbaar zijn. We waren ook verrast dat er nog zo veel vraagtekens blijven rond de mogelijke complicaties, geschokt zelfs door de beperkte gegevens die beschikbaar zijn voor artsen voor het opvolgen van de prenatale gezondheid maar ook door de veroudering van de monitoring technologieën. ”

Een “ wearable ” voor de zwangerschap

Julien werkte toen bij IMEC, gespecialiseerd in nano-elektronica en technologieën, waar hij verantwoordelijk was voor 'wearables' op het gebied van gezondheid en welzijn. "Ik was bezig met de ontwikkeling van geminiaturiseerde technologieën voor het monitoren van vitale parameters, al snel kwam het idee om op dit gebied te innoveren", aldus de Luikenaar. Zijn team kon namelijk de technologieën gebruiken die ze de afgelopen 10 jaar hadden ontwikkeld en ze toepassen op prenatale gezondheid. De ambitie? Aan de ene kant, antwoorden brengen op de vele vragen van de ouders; aan de andere kant, de artsen meer nauwkeurige, volledige en betere gegevens bieden. Bloomlife was geboren. De Belgisch-Amerikaanse startup ontwikkelde het eerste draagbare intelligent apparaat voor de zwangerschap die weeën automatisch detecteert en bijhoudt. Dankzij Bloomlife kunnen toekomstige mama ’ s nu hun weeën direct op hun smartphone volgen.

De opmars van e-gezondheid

Uiteraard wordt ook de gezondheidssector rijkelijk beïnvloed door de technologische evoluties. In Europa is “ e-health ” wel nog maar aan zijn beginpunt. "Onze eerste markt was de Verenigde Staten. Mede omdat we een consumentenproduct lanceren voor het grote publiek dat niet terugbetaald wordt, en waar de toekomstige ouders dus zelf voor moeten betalen. Het kopen van welzijnsproducten en technologieën die niet terugbetaald worden, is een goed ontwikkeld concept in de VS. In Europa begint dit zich nog maar te ontwikkelen. Naar mijn eigen mening, waren we een beetje te vroeg voor de Europese markt ” , benadrukt de Belgische ondernemer. Hoewel alles verre van rooskleurig is in Silicon Valley – bijzonder harde concurrentie, beperkte talentenpool, langere wachttijden voor klinische trials – besloot Julien zich met zijn gezin te settelen in San Francisco om zich te wijden aan de ontwikkeling van Bloomlife.

Het beste van twee werelden

"Silicon Valley is een bijzonder stimulerende omgeving, dat is zeker. Spannend, zelfs. De adrenalinepieken zijn dagelijkse kost! Iedereen praat over zijn laatste "gig", of zijn laatste startup die werd overgenomen of ten onder ging", aldus de Belgische onderzoeker, "Alles gaat hier sneller. Je stopt nooit. Dat is zeer motiverend. Boeiend, zelfs. Maar je moet dat wel leuk vinden natuurlijk. Ergens moet je ongelofelijk graag werken. En accepteren dat je privé- en professionele leven zullen samensmelten. Maar dat is het lot van iedere startup of ondernemer, toch?" Volgens de innoverende Belg heeft Silicon Valley grote troeven maar hoeven we in Europa niet onder te doen. Daarom werd sinds de oprichting van de startup besloten om een deel van de activiteiten in België te houden. Zo werden de R&D activiteiten, de productontwikkeling en het klinisch onderzoek bij ons gehouden, om te kunnen genieten van het beste van twee werelden. Misschien een tip voor aarzelende 'tech ondernemers'? "GO FOR IT! Het is een echte emotionele achtbaan, maar het is de moeite waard", concludeert Julien.

INTERESSANT VOOR JOU

dr macaron c-lab

Dr. Macaron: high-tech hangen in een slimme draagzak

oppas app bsit

Een oppas vinden wordt kinderspel

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8