Niet meer te stoppen. Digital wayfinding baant zich een weg naar jouw sector

Door Samsung België 18.05.2017

Digital wayfinding is op weg naar jouw sectorAls we zeggen dat klassieke bewegwijzering aan het eind van zijn Latijn is, dan ben je daar vast niet rouwig om. Digital signage vervangt posters (die je speciaal moet laten drukken) en bordjes (waarover je kunt struikelen). En snel verouderde info wordt actuele content. De toekomst van wayfinding is dus digitaal, en liefst ook interactief. Zo creëer je in om het even welke sector een verbeterde ervaring voor klanten, gasten of bezoekers.

De doeltreffende koppeling van digital signage met wayfinding was zowat het eerste dat ons opviel toen we ISE 2017 bezochten. Normaliter zou alleen een doorgewinterde avonturier zich een weg kunnen banen door meer dan 10 hallen vol booths, trainingszones en catering-kramen. Maar dat is buiten de intelligente digitale bewegwijzering gerekend.

Zo schreven we in ons verslag : “ Een klein leger handig geplaatste schermen geeft niet alleen de juiste richting aan naar je bestemming, maar updatet zichzelf ook constant om de weg te tonen naar de events die je zoekt. ”

Dit is al zeker: binnenbewegwijzering gaat een mooie toekomst tegemoet, en niet alleen op evenementen. Ook in jouw sector wordt digital wayfinding op termijn the way to go .

Bewegwijzering voor ziekenhuizen, kantoren, hotels, …

Voor welke doelgroep je je ook inzet, je streeft altijd naar een optimale experience . Daaronder valt ook een degelijke, steeds vaker digitale, bewegwijzering. Dat is: bewegwijzering die niet slordig oogt te midden van andere communicatie, en die de veranderingen in je omgeving gemakkelijk bijbeent.

Laat ons inzoomen op jouw sector of werkdomein:

Ziekenhuizen – Patiënten zijn vaak gespannen wanneer ze binnenkomen voor een onderzoek of ingreep. Tot overmaat van ramp zijn ziekenhuizen veelal regelrechte doolhoven, met goed verstopte vleugels en liften die alleen specifieke afdelingen bedienen. Met een wayfinding -systeem dat draait op digital signage vermijd je een onnodig hoge hartslag.
Vervoer van mensen – Busstations, treinstations, of nóg groter, vlieghavens. Je ziet er mensen kriskras door elkaar wandelen, soms zelfs spurten. Want de trein of het vliegtuig wacht niet, en het correcte perron of de juiste gate durft je in alle drukte en tijdsgebrek weleens ontgaan. Digitale bewegwijzering in de gebouwen – op strategische plaatsen – lost dat op.
Hogescholen, universiteiten en opleidingscentra – Cursisten en (toekomstige) studenten lopen gemakkelijk verloren op grote campussen. Met digital wayfinding loods je hen snel naar het juiste gebouw en de juiste ruimte.
Bedrijvencomplexen – Je receptie bevindt zich aan de hoofdingang. Easy. Maar hoe vinden collega ’ s en bezoekers die ene vergaderzaal? Of jouw kantoor, in een uithoek van het complex? De instructies van de receptionist zijn misschien erg precies, maar onderweg plaats je toch maar beter enkele richtinggevende displays.
Hotels – De spa? Het ontbijt? Een event in een afgelegen vleugel? Met digital signage word je hotel een lusthof in plaats van een labyrint.
Winkels en shoppingcentra – Grote zaken of commerciële complexen kunnen echte jungles zijn. De snelste weg naar een concrete winkel, een merk of een product, een restaurant of het toilet? Die vinden klanten als ze je digitale bewegwijzering volgen.

Eenrichtingsverkeer: niet-interactieve bewegwijzering

De meest eenvoudige vorm van digital wayfinding is niet-interactieve bewegwijzering. Je toont dan route- en locatie-informatie op je schermen. En de klant, patiënt of bezoeker kan die alleen maar bekijken. Hij heeft niet de kans om zelf zoekopdrachten in te geven. En dat hoeft ook niet altijd. Bijvoorbeeld in deze gevallen:

• Je bezoeker heeft geen overvloed aan opties. Je wilt hem gewoon naar links of rechts sturen.
• Je wilt je bezoeker onderweg op het juiste pad houden.
• Je wilt op iedere verdieping bij de lift aangeven welke activiteiten plaatsvinden in welke lokalen.

Je kunt verschillende niet-interactieve beeldschermen ook combineren in een progressive disclosure -systeem. Daarbij geef je mensen net voldoende informatie om tot het volgende punt te geraken. Telkens opnieuw, tot de bestemming in zicht is. Je ontsluit informatie dus pas op het moment dat de klant of gast die nodig heeft. Vooral luchthavens blinken al uit in dat model.

Tweerichtingsverkeer: interactieve wayfinding

Je andere optie is – je raadt het al – interactieve wayfinding . Je laat de klant, patiënt of bezoeker dan zelf de informatie opzoeken die hij nodig heeft. Daarvoor rust je je displays uit met touchscreens of stemtechnologie.

Een voorbeeld ? Een vooraanstaand kinderhospitaal installeerde een netwerk van digital signage om patiënten en bezoekers beter te informeren. De displays aan het onthaal en bij de liften zijn geïntegreerd in een kiosk en hebben touchoverlays. Wie een specifieke locatie kiest, gaat zelf aan de slag. Je kunt als gebruiker zoeken op plaats of arts, een plattegrond bekijken of praktische info checken. Zo wordt navigatie door de wandelgangen kinderspel.

interactive wayfinding

Interactieve wayfinding zal in de toekomst ook meer en meer gebruikmaken van 3D-animaties. Geef je bestemming in? Dan toont het scherm je je virtuele weg. Dat helpt om de route in je hoofd te prenten. Er zijn al partijen die een interactieve wayfinding -app met 3D-functionaliteit ontwikkelden voor het Samsung Smart Signage Platform (SSSP).

Verbeterde customer en guest experience

Of je nu klanten of bezoekers, patiënten of gasten, leveranciers of zakencontacten over de vloer krijgt, ze raken allemaal gecharmeerd door attente, digitale bewegwijzering. Een gevoel dat in hoge mate bijdraagt aan een verbeterde guest of customer experience.

Wat gebeurt er concreet?

• Je houdt het stress- of frustratieniveau laag.
• Je bespaart je bezoekers heel wat tijd.
• Je bezorgt hen het gevoel dat je om hen geeft.
• Je biedt een bijzondere, vernieuwende en uitnodigende ervaring, waarvoor mensen graag naar je terugkeren.
• Je creëert een ontspannen sfeer die zelfs wordt opgemerkt door (frequente) bezoekers die geen gebruik maken van je wayfinding .

Zó ga je met wayfinding aan de slag

De digital wayfinding -toepassingen die we in dit artikel opsomden, realiseer je met Samsung Smart Signage en met advies en hulp van een professionele partner.

Uiteraard is de strategische plaatsing van je slimme binnenbewegwijzering cruciaal. Identificeer daarom eerst je probleemzones en bottlenecks en peil kwalitatief naar de ervaringen van je klanten, bezoekers en patiënten. Die gegevens leggen voor onze erkende resellers de ideale basis om je optimale wayfinding -systeem op te bouwen. Met net genoeg schermen en een juiste mix van eenrichtingsinformatie en interactiviteit.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

De jungle van digital signage

Vind moeiteloos uw weg door de digital signage-jungle

Gezonde communicatie in het ziekenhuis

Zó houdt u de communicatie in uw ziekenhuis gezond

GERELATEERDE PRODUCTEN

FHD Large Format Display  55" PH55F

PH55F