Mobiele technologie raast als een wervelwind door de werf

Door Samsung België 24.04.2017

Zo gebruik je mobiele technologie in de bouw

Volgens een Amerikaanse studie gebruikt meer dan de helft van de bouwprofessionals een tablet voor het werk. 80% kent zelfs een hoge prioriteit toe aan mobiele technologie. De mobiliteitstrend raast dus als een wervelwind door de werf. En met de mobiele toepassingen in dit artikel staan je projectmanagement, communicatie en veiligheid als een huis.

Mobiele teams van aannemers, onderaannemers en leveranciers raken steeds meer gefragmenteerd. Werfleiders en safety managers hebben het daardoor lastig om iedereen tegelijk te bereiken . En net dat is cruciaal in een omgeving waarin geregeld iets verandert aan de plannen of voorschriften.

Ondernemingen moeten bovendien afrekenen met moordende concurrentie en krappe winstmarges. Efficiëntie wint daardoor aan belang. Te meer omdat rework extreem doorweegt in de kosten. Voor 65% van de pro’ s is het zelfs de grootste uitgavenpost.

Door die ontwikkelingen kan de juiste mobiele technologie een echte differentiërende factor. Veiligheidshelm op en mee naar de mobiele werf!

Projectmanagement
Tablet of bouwtelefoon voor data en bestanden

Sage Software concludeerde uit een bevraging dat bouwprofessionals mobiele technologie vandaag vooral gebruiken voor:

• klanten- en opdrachtinformatie (48%)
• tekeningen, schema ’ s, foto ’ s en documenten (47%)
• dag- en werfverslagen (38%)
• rapporten rond opdrachtkosten en projectstatus (36%)
• meting en goedkeuring van werktijden (30%)

De cloud is op dat vlak een zegen. Wanneer projectleiders geüpdatete informatie delen via SharePoint of GoogleDrive, weten ze zeker dat iedereen op en naast de werf met dezelfde gegevens werkt. Zo worden fouten vermeden.

Gespecialiseerde smartphone- en tablet-apps maken het ook mogelijk om ter plekke bouwcalculaties uit te voeren. En om reparaties van materiaal aan te vragen zodra dat nodig is – niet pas wanneer de verantwoordelijke later die dag aankomt op kantoor.

Monitoring
Wie deed wat wanneer?

Heel wat bouwbedrijven gebruiken timetracking -apps om de werktijden van hun bouwvakkers en het gebruik van gereedschap bij te houden. In het papieren tijdperk leidde die administratie geregeld tot vergissingen. Met mobiele monitoring kunnen ondernemingen tot 8% van hun jaarlijkse payrollkosten uitsparen.

Je kunt ook mobiele oplossingen gebruiken om een sterkere sfeer van verantwoordelijkheid op te roepen. Op je kantoor kun je onmogelijk weten wie welke taak uitvoert, op welke plaats. Met tablets, smartphones en gps-functionaliteiten verruim je als projectmanager je blik op de zaken. Je spoort iedereen aan om het beste van zichzelf te geven en de richtlijnen rond uitvoering en veiligheid te respecteren.

Dataverzameling
Wendbaarheid voor snelle beslissingen

Mobiele technologie opent de deur naar real-time rapportering van wat er zich afspeelt op de bouwsite. Vroeger gebeurde dat na afloop van de werkdag, waardoor het te lang duurde voor bijvoorbeeld productiviteitsproblemen werden bijgestuurd. Met applicaties houden werfleiders nu automatisch teamprestaties, werkomstandigheden en projectkosten bij. Tablets en mobiele telefoons brengen zo big data naar de bouwsector.

Data zijn ook cruciaal voor de veiligheid op de werf (zie onder). Want met correlaties kun je ongelukken voorspellen en dus actie ondernemen voor er iets ernstigs voorvalt gebeurt – bijvoorbeeld door slecht werkend gereedschap.

Communicatie
De eerste keer perfect

Stel je voor: een elektriciteitsteam mist een briefing en gaat aan de slag met oude plannen. Resultaat: een foute installatie, dubbel werk en een ferme streep door de rekening.

Met mobiele communicatie speel je sneller op de bal. En versterk je je coördinatie van on- en off-site partijen. Zo is bouwwerk vaker ‘ van de eerste keer juist ’ en worden onnodige kosten vermeden.

Health & safety
Checks en wearables

Wat als er tijdens de werkzaamheden iets wijzigt aan het veiligheids- en gezondheidsplan van de safety manager? Of als die laatste merkt dat sommige medewerkers bepaalde richtlijnen in de wind slaan? Dan stuurt die de gewijzigde voorschriften of reminders snel mobiel door naar alle betrokkenen. Ook best practices – een uitstekend middel om het bewustzijn rond safety aan te scherpen – doen zo de ronde.

Met mobiele technologie kun je alle veiligheidsprocessen digitaliseren. Zo kan iemand die op grote hoogte moet werken mobiel de nodige veiligheidschecks doorlopen en op die manier zijn werkvergunning krijgen. De veiligheidscoördinator die met papier en klembord op inspectie trekt, wordt trouwens een beeld van het verleden. Rapporten krijgen in luttele minuten vorm op je tablet en worden meteen doorgestuurd naar het hoofdkwartier of de medewerkers.

In de toekomst zullen op safetyvlak ook wearables en Internet of Things een belangrijke rol spelen. Het mobiele device slaat dan bijvoorbeeld alarm zodra het geen beweging meer vaststelt, of blootstelling aan extreme hitte of gassen detecteert.

Verlies hardware en data security niet uit het oog

Ook de veiligheid van bedrijfsdata verdient de allerhoogste prioriteit. Wist je dat 51% van de bouwondernemingen geen mobile security policy heeft? De kans op gegevensinbreuken is daardoor reëel. De oplossing ligt bij mobile device management en een allround beveiligingsoplossing zoals Samsung Knox .

Mobiele applicaties worden natuurlijk pas écht handig als ze draaien op hardware die is opgewassen tegen de werkomstandigheden. Kies daarom voor krachtige tablets met een drop-proof hoes of voor een robuuste, stof- en weerbestendige bouwtelefoon zoals de XCover4 van Samsung . En rust ze uit met geschikte applicaties. Zo blijf je binnen de deadline, binnen je budget en buiten de spoeddienst.

Projectleiders en veiligheidscoördinatoren, die werk op de bouwplaats combineren met bureau-administratie, hoeven trouwens niet telkens weer te switchen tussen hun smartphone en pc. Dankzij het DeX-station volstaat hun telefoon voor een optimale mobiele én desktop-ervaring.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

3 topideeën voor je levensgrote retail-signage

Levensgrote digital signage? The real thing in retail

Heel wat business apps ondersteunen je ook mobiel

Hoezo laptop? Deze business apps werken prima op je mobiele telefoon

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung DeX Galaxy S8/S8+

Samsung DeX

Galaxy S8 SM-G950FZKAPHN

Galaxy S8