Trend in retail: kleine schermen, grote impact

Door Samsung Belgiê 27.04.2017

Kleine schermen oogsten veel effect in winkels

De term ‘digital signage’ roept misschien beelden op van reusachtige schermen of zelfs videowalls. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Retailers van uiteenlopende branches kiezen steeds vaker voor kleine schermen. Die maken de communicatie naar klanten persoonlijker, zetten de deur op een kier voor interactiviteit en garanderen een gevarieerde contentstroom. Evolve licht toe hoe je met small signage de monotonie breekt, en hoe je de betrokkenheid van je klanten opboent.

Kleinere displays moeten niet onderdoen

Digital signage , in grote of kleine gedaante, wordt stilaan een vertrouwd zicht. Stonden klanten er ooit vol verbazing naar te kijken? Dan verwachten ze nu haast dat dynamische schermen hen inspireren en verder helpen. Kleinere displays zijn geknipt voor de job. Ze werden niet ontwikkeld om klanten van hun sokken te blazen , maar trekken wel de aandacht.

Kleinere displays verkorten de afstand tussen de winkel en de klant. En ze voeden de persoonlijke interactie. Dat werkt vooral goed in kleine ruimtes. Klanten die daar op small signage botsen, zijn meer geneigd om even halt te houden. En om uiteindelijk iets te doen met wat ze te zien krijgen: door het assortiment bladeren, een mailadres achterlaten, een item online bestellen, …

Small of extra-small? Elke display heeft zijn plek en functie

Wat is nu klein? 10 ” en 22 ” – vergelijkbaar met respectievelijk een A4- en A3-formaat – zijn veelvoorkomende afmetingen. Die dimensies brengen ook specifieke functies met zich mee:

• De kleinste schermen integreer je het best in je rekken. Daar geven ze informatie bij je producten, tonen ze promoties of werken ze prijzen bij zonder dat het opvalt. Dat proces kun je trouwens automatiseren, op basis van je actuele voorraad- of overstock-cijfers. Ook gemakkelijk te integreren: een barcodescan die je verschillende producten met elkaar laat vergelijken.
• De grotere kleine schermen passen beter op afdelings- of gangpadniveau. Op die plek inspireren ze klanten maximaal en trekken ze hen in het verhaal van je winkel.

Wat heb je nodig om je content op die displays te doen verschijnen? Niet veel meer dan een draadloze verbinding en een gebruiksvriendelijk signage -platform. Zo ben je niet langer beperkt tot één video, die zichzelf eindeloos herhaalt – die zijn we moe gezien in doe-het-zelfzaken! HTML5-content geeft je de kans om onophoudelijk te variëren.

Tip: kies altijd voor signage die zich vlot laat monteren (bijvoorbeeld op de zijkant van een schap) en controleer of de schermen minstens 16 of 24 uur lang rimpelloos functioneren.

small signage foto

Interactiviteit tussen de winkelrekken

Het grootste potentieel van kleinere displays zit hem in hun touchopties. Grotere schermen zijn op dat vlak vaak benadeeld. Want interactie is moeilijk als je er dichtbij staat: je ogen krijgen het lastig met het grote felle oppervlak en beginnen individuele pixels te onderscheiden – zelfs bij high definition. Small signage perst die resolutie in een kleiner kader. Resultaat? Tekst en afbeeldingen zien er altijd messcherp uit.

Kijk rond in de winkelstraat en je vindt massa ’ s voorbeelden:

• Heel wat supermarkten pakken in de rekken uit met recepten op interactieve displays, zodat klanten erdoor kunnen bladeren naar hun smaak. Toprecept gevonden? Dan sturen ze dat samen met de ingrediënten naar hun eigen mailbox. Klanten kunnen hun kar meteen vullen met de benodigdheden en jij gebruikt de technologie handig om de verkoop van specifieke producten te stimuleren.
• Ook kledingwinkels ontdekten de kracht van kleine schermen. Stel je voor dat een klant een t-shirt past, maar twijfelt: kopen of niet? Via een interactieve touchscreen kan hij het item dan bewaren in zijn onlinewinkelmandje om er thuis nog eens over na te denken. De kans bestaat dat hij het dan via je webshop koopt, of er een beter shirt tegen het lijft loopt. Gaat de verkoop niet door? Stuur dan een kortingbon voor dat ene kledingstuk.

Dat is omnichannel op z ’ n sluwst.

Benader small signage groots

Wie niet groot is, moet slim zijn. Je kunt met kleine schermen heel wat bereiken, zolang je maar creatief uit de hoek komt en je displays niet gebruikt als veredelde uithangborden. Zie het groots, versterk je ideeën met de hulp van een professionele reseller en hou deze tips in je achterhoofd:

Stem je content af op de tijd (het weer, een moment van de dag, een feestdag, …) en de omgeving (bij het vriesvak, bij de pashokjes, bij de wachtrij aan de kassa , …). Zo kom je fris en relevant voor de dag.
Zorg dat je digitale boodschappen ook buiten je displays leven. Zet bijvoorbeeld een kraam met proevertjes en kortingbonnen in de buurt van een promoscherm.
Programmeer een goede mix van entertainment en commerciële boodschappen. En varieer zó dat elke doelgroep zich aangesproken voelt.

Niet te vergeten: neem een call to action op in al je content. Zoals: koop nu, vul je mailadres in, neem deel aan de wedstrijd. Je shopper houdt het dan niet bij kijken, maar steekt de handen uit de mouwen. En als je dat niet meteen merkt aan je omzet, dan wel aan de getrouwheid van je klanten.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

In-store tablets verbeteren customer experience

7 inventieve functies voor in-store tablets

voordelen van een smartphone als mobile sales tool

Customer experience op zak? Je smartphone als mobile sales tool!

GERELATEERDE PRODUCTEN

HD General Display  10" DB10E-TPOE DB10E-TPOE

HD General Display