Internet of Things zet bedrijfsleven op zijn kop

Door Samsung België 28.07.2017

Internet of Things? Jouw bedrijf in de wolken!

Fronste je toen je de titel las? Je bent niet alleen. Heel wat mensen hebben de term ‘Internet of Things’ (IoT) al eens horen waaien, maar horen toch vooral … gedonder in Keulen. En dat terwijl ze het IoT vaak gebruiken zonder het te beseffen. Slaak een zucht van herkenning en ontdek hoe het Internet of Things jouw kantoor of bedrijf efficiënter maakt.

Het Internet of Things (Nederlands: internet der dingen) is een gigantisch netwerk van fysieke ‘ dingen ’ die digitaal met elkaar zijn verbonden: van smartphones tot lampen. Ze doen metingen en pushen de resultaten naar andere apparaten. Die er op hun beurt van leren en er slimmer door functioneren.

Twee onderdelen zijn daarbij elementair: sensoren en internet. Sensoren verzamelen informatie. Online verbindingen sturen de informatie door.

25 billion IoT-devices can ’ t be wrong

Steeds meer apparaten hebben Wi-Fi, software en sensoren. En de helft van de Belgen heeft een smartphone op zak. In 2008 waren er al meer apparaten dan mensen online. Prognose voor 2020? Ruim 25 miljard devices. Dat zijn 25 miljard sensoren om informatie uit te halen en haast evenveel communicatiekanalen. Hoog tijd dus om plaats te ruimen voor het Internet of Things in jouw bedrijfsmodel .

IoT voor office en retail: geen sciencefiction

De volgende zaken klinken je vast niet meer als sciencefiction in de oren:

• een app die je vertelt waar er vrije parkeerplaatsen zijn in de stad
• de detectie van andere smartphones via bluetooth
• de controle over je energiegebruik op afstand
Nu, welke retail- & office-toepassingen maakt het IoT mogelijk? Vraag beter: welke niet? Een greep uit het bodemloze vat:

beacons, interactieve voorwerpen die winkels laten communiceren met smartphones in de buurt, onder meer om mensen promoties te sturen – interessant voor bijvoorbeeld tankstations, die de technologie kunnen gebruiken om promo ’ s uit te storen zodra klanten het terrein op rijden
detectie van lege schappen – handig om te weten wanneer je medewerkers welke rekken moeten aanvullen
herkenning van klanten en koppeling van items in winkelmandje aan creditcard – zoals in de fysieke Amazon Go-winkel, waar je betaalt zonder checkout
registratie van het aantal pagina ’ s die je werknemers afdrukken – een belangrijke stap op weg naar je paperless office
rapportering van kantoorgebruik, door sensoren in de verlichting: welke plaatsen op de werkvloer zijn het drukst? Worden de grotere vergaderzalen wel door voldoende mensen gebruikt? – ideaal om je kantoor slimmer in te delen en om je activiteiten te plannen

internet of things

Internet of Things maakt je bedrijf elke seconde slimmer

Hoe meer verbonden apparaten, hoe meer gegevens. Waardevolle big data voor straffere inzichten en voorspellingen van je bedrijfs- en productieprocessen of het gedrag van je klanten. Je bedrijf wordt elke seconde slimmer en sneller. En jij speelt handiger in op de noden van je klanten en medewerkers.

Met andere woorden: het Internet of Things helpt jouw medewerkers om efficiënter te werken en samen te werken. Zowel achter de schermen als in je contacten met klanten.

IoT, security en station ‘ toekomst ’

Nadelen? Ja, al die rondvliegende klanten- en bedrijfsgegevens maken beveiliging en privacy belangrijker dan ooit. En waar slaan we al onze big data op? Meteen uitdagende vraagstukken voor IT-experts. Want het Internet of Things is een feit en IoT- security moet volgen.

Jouw uitdaging: je vooroordelen en twijfels aan de kant schuiven en meegroeien. Geleidelijk. Het is belangrijk dat je eerst een goed inzicht hebt in je bedrijfsprocessen. Welke sensoren passen in jouw bedrijf? Wat zou hun impact zijn? Kun je ze toevoegen aan bestaande apparaten? En hoe evolueert de markt?

Kortom: mis de IoT-trein niet. Want die passeert wel degelijk langs jouw bedrijf. En zet je business veilig af in station ‘ toekomst'.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

paperless office is een illusie

De illusie van het paperless office en tips voor uw less paper-kmo

De vraag 'wat is omnichannel' beantwoord

Eindelijk helder: wat is omnichannel?

GERELATEERDE PRODUCTEN

A4 Zwart/ Wit Multifunction M4080FX

SL-M4080FX