Open Economy: de toekomst van werk in 5 quotes

Door Samsung België 27.02.2017

Open Economy: de toekomst van werk in 5 quotes

Getuige zijn van de toekomst: je maakt het hooguit een paar keer mee in een mensenleven. En toch was het exact dat wat deze vliegende reporter te zien kreeg op Samsung’s Open Economy Event in Londen. Een blik op hoe de wereld er binnenkort gaat uitzien, een constante stroom hyperrelevante inzichten. Nee, dit is geen grootspraak. Open Economy was gewoon zó goed.

Eerst en vooral: Open Economy, waar gaat dat over? In een rapport dat werd uitgevoerd in opdracht van Samsung door consultingbureau The Future Laboratory wordt de Open Economy omschreven als een organisatiemodel zonder grenzen . Het is een combinatie van een radicale verandering in de arbeidsmarkt, en een nog belangrijkere rol voor technologie in bedrijfsprocessen.

Wat dat exact betekent, wordt in de loop van dit artikel duidelijk. Het is niet de bedoeling om hier alle inzichten uit het rapport te belichten – die vinden hun weg naar toekomstige Evolve-artikels. Nee, we overlopen de belangrijkste lijnen aan de hand van 5 quotes . 5 stimulerende, misschien wel provocerende soundbites die tijdens het Open Economy-panelgesprek in Londen ieders aandacht trokken.

“ Vergeet de digital native, de toekomst is aan de digital freelancer ”

Het was een van de eerste opmerkingen van Nick Dawson , Global Director van Knox Strategy en de enige Samsung-werknemer in het panel. De digital freelancer is een werkkracht zoals je die vandaag in steeds meer bedrijven ziet: een jonge, ambitieuze werknemer die zijn of haar expertise op zelfstandige basis aanwendt bij verschillende bedrijven tegelijk. Dit heeft grote implicaties op IT- en HR-gebied, waar managers naadloze toegang tot bedrijfsdata moeten kunnen aanbieden, zonder dat de veiligheid van het bedrijf in het gedrang komt .

“ Misschien moeten we wel evolueren naar ‘ Boss-As-A-Service ’”

Krijgen digital freelancers te veel macht? Kunnen ze niet gewoon hun eigen baas uitkiezen, die in essentie overbodig is? Marcos Eguillor , stichter van BinaryKnowledge, antwoordde geniaal gevat op deze vraag uit het publiek. Nee, freelancers hebben nog steeds nood aan doelstellingen, materiële ondersteuning en coaching – net zoals alle andere ‘ gewone ’ werknemers. Je kan die elementen daarom zien als een service die werkgevers aanbieden aan hun freelance werkkrachten: een Boss-As-A-Service.

Of je daar ook munt uit kunt slaan, was onduidelijk.

“ Mensen leven in de 21ste eeuw maar gaan werken in de 20ste eeuw ”

Dr. Marie Puybaraud , Global Head of Research bij JLL Corporate, wond er geen doekjes om: bedrijfsomgevingen lopen achter op de leefwereld van de nieuwe generatie werknemers. Die regelen bankzaken, boeken restaurants of lezen de krant – allemaal digitaal op hun mobiel toestel. Komen ze hun werkomgeving binnen? Dan zijn ze opnieuw aangewezen op een ietwat achterhaalde desktopcomputer of laptop, met daarop weinig vooruitstrevende software.

"De kantooromgeving blijft
een belangrijke rol spelen
in het leven van werknemers.
"

Bedrijven moeten met andere woorden een inhaalbeweging maken. Niet zomaar om aan te sluiten op de leefwereld van de millennial, maar om de mogelijkheden die nieuwe technologie biedt écht te gebruiken. Dat de kantooromgeving een belangrijke rol blijft spelen in het leven van werknemers, stond bovendien buiten kijf.

hoe manage je een robot?

“ Hoe manage je een robot? ”

Nee, robots staan nog niet op het punt om onze beschaving omver te werpen. Maar hoe je ze in de hand houdt? Daarover denk je beter al na. Dat bewees deze tweede quote van Marcos Eguillor , de vrolijke Madrileen die ook nog eens 5 minuten over het mooie weer van zijn hoofdstad praatte. In plaats van één dominant model, krijgen we in de toekomst zogenoemde b lended teams , waarbij mensen, robots én A.I. elkaar aanvullen . A.I. zal hier vooral intellectuele arbeid vervangen – door bijvoorbeeld consulting- of adviesopdrachten te automatiseren.

Wil je ervoor zorgen dat die drie soorten werkkrachten goed samenwerken? Dan lees je dus best eerst een cursus ‘ Robots managen voor dummies ’ .

“ Dit rapport is een oproep om te veranderen ”

De laatste quote komt van Anthony Bruce , werkzaam in de afdeling UK Human Resource Consultancy bij PWC. Hij verduidelijkte nog eens de grote lijn van het gesprek: de Open Economy opent een schat aan nieuwe mogelijkheden . Je kan gebruik gaan maken van hypergespecialiseerde freelancers, van robots, van A.I. Je kan nieuwe soorten services aanbieden en je onderscheiden van concurrenten. Maar: je moet het wel mogelijk maken.

Hij zag daar een grote verantwoordelijkheid voor bedrijfsleiders, IT-managers én – last but not least : de HR-manager . Allemaal zullen ze hun rol moeten spelen in de digitale war for talent . Om met de juiste technologie en de juiste werkomgeving de juiste werkkrachten binnen te halen, en om ze naadloos te laten samenwerken. Dat lijkt toekomstmuziek, maar het is het niet. “ Zij die het slim spelen, zijn nu al aan de slag. ”

Hou je grip op de toekomst, op Evolve

“ Werk wordt draagbaar. ” “ Technologie is de hamer die de juiste nagel moet vinden. ” “ Werknemers willen kantoorruimte on-demand kunnen consumeren. ” “ Overheden moeten investeren in data-infrastructuur. ” Het regende haast inzichten tijdens het Open Economy Event. Te veel om in één Evolve-artikel op te sommen dus, maar daarom niet minder belangrijk.

Hou in de komende week en maanden daarom zeker onze blog in de gaten. Wij blijven berichten over de Open Economy en zijn invloed op jouw toekomst. Op Evolve blijf je steeds een stapje voor.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

Samsung Knox versterkt mobile security

Bouw je mobile security om tot een fort

5 mobile device management-oplossingen

5 uitmuntende mobile device management-oplossingen (en hoe je de knoop doorhakt)

digital security, data security, data security, mobile security

2017: het jaar van de data security [infographic]

GERELATEERDE PRODUCTEN

Galaxy S8 SM-G950FZKAPHN

Galaxy S8