BYOD of CYOD: welk mobiel beleid past jouw bedrijf?

Door Samsung België 30.06.2017

Smartphones zijn overal, ook op werkvloer. Ze laten je zaken realiseren die vroeger ondenkbaar waren, maar brengen ook nieuwe zorgen met zich mee. Hoe bescherm je kostbare bedrijfsgegevens tegen malware? En waar positioneer je je op de as tussen onbelemmerde vrijheid en strikte controle? Het antwoord schuilt achter afkortingen als BYOD en CYOD.

In dit artikel beschrijven we jouw opties voor een solide enterprise mobility . Van de meest vrije tot de meest strenge aanpak. Cruciale factoren: wie is de eigenaar van de mobiele toestellen? En welke policy legt je bedrijf op om data security te garanderen?

Bring Your Own Device (BYOD)

Volle vrijheid voor medewerkers

Wanneer medewerkers hun eigen toestellen gebruiken om mobiel te werken ( Bring Your Own Device of BYOD ), dan heeft dat een pak voordelen. Ze zijn vertrouwd met hun smartphone of tablet, dus werken ze productiever en tevredener. Voor bedrijven betekent het dan weer dat ze niet zelf moeten investeren in de toestellen.

Je medewerker is baas over zijn eigen device. Maar zodra hij ermee inlogt op je bedrijfsnetwerk , onderneem je best actie. Meteen in lockdown gaan en strenge beveiligingsmaatregelen opleggen? Dat onthalen je medewerkers vast niet op gejuich. Maar je kunt evenmin verbieden dat ze hun smartphone meebrengen naar het werk.

"Leg uit dat er tegenover de vrijheid
en het vertrouwen dat jij schenkt,
ook verantwoordelijkheden staan.
"

Wat kun je dan wél doen? Je personeel bewustmaken van de risico ’ s. En enkele concrete do ’ s-and-don ’ ts meegeven. Raad medewerkers af om data door te sturen naar hun privémail. En leg uit dat er tegenover de vrijheid en het vertrouwen dat jij schenkt, ook verantwoordelijkheden staan.

Door die sensibilisering dijk je het risico op cyberinbraken en malware al aardig in. Herinner je medewerkers regelmatig aan je beleid. En neem de richtlijnen op in je arbeidsreglement.

Personally Owned, Company Enabled (POCE)

BYOD met bedrijfsbeveiliging

Je hoeft je binnen de BYOD-context natuurlijk niet te beperken tot richtlijnen. Je kunt ook technische stappen ondernemen om de data security op privétoestellen te garanderen. Die strategie heet Personally Owned, Company Enabled (POCE).

Je geeft je medewerkers bijvoorbeeld beperkte toegang tot je bedrijfsnetwerk. En laat hen documenten en professionele e-mails alleen raadplegen via de VPN-verbinding of private cloud van je onderneming.

Op die manier neem je net iets meer controle over je databeveiliging. En belemmer je je medewerker nauwelijks in zijn vrijheid.

Maar opgelet: hoe meer mensen je tewerkstelt, hoe moeilijker het wordt om de mobile security onder controle te houden. Bovendien bestaat de kans dat je de IT-afdeling extra belast. Omdat die plots problemen voorgeschoteld krijgt op privé- devices die ze niet kennen en waarmee de kinderen thuis even vrolijk aan de slag gaan. Het gevaar dreigt dat BYOD zo synoniem wordt voor ‘ Bring Your Own Disaster ’ .

Choose Your Own Device (CYOD)

Bedrijf neemt roer over

Wil je als werkgever of IT-manager meer controle over de mobiele toestellen die je personeel gebruikt? Dan is het beter dat je die toestellen ook zelf aankoopt. BYOD wordt dan CYOD ( Choose Your Own Device ). Het bedrijf laat zijn medewerkers kiezen uit een beperkte lijst van devices , door IT gescreend en goedgekeurd op vlak van security, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Dat maakt het managen van de toestellen alvast een stuk eenvoudiger.

Wat heb je nodig voor dat beheer? Een mobile device management-systeem (MDM) met een ingebouwde containeroplossing , zoals Samsung Knox . Wat er in die container zit, is safe (want afgeschermd door authenticatie en encryptie).

Meld je medewerker zich aan in de beveiligde containerzone op zijn eigen toestel? Dan vindt hij daar zijn waterdichte e-mailcliënt , browser, documentenarchief en applicaties. Geraadpleegde data is en blijft in de container. Een kwade geest die bedrijfsgegevens wil ontfutselen, keert zo van een kale reis terug.

Company Owned, Personally Enabled (COPE)

CYOD met toestemming voor privégebruik

Je medewerkers zullen het appreciëren als ze hun CYOD-toestel ook voor privézaken mogen gebruiken. Bijvoorbeeld om hun persoonlijke e-mail te raadplegen, of om muziek en tv-series te streamen. We spreken dan van een COPE-strategie : Company Owned, Personally Enabled.

Ja, je geeft dan wat van je controle uit handen. Maar je biedt je medewerkers weer enkele voordelen uit het BYOD-scenario , zonder je bedrijfsdata onnodig in gevaar te brengen. Want daarvoor zorgen je MDM, je container en je IT-afdeling.

Zo hoeven je medewerkers niet te switchen tussen twee smartphones : één privé en één voor het werk. En terwijl jij het professionele gedeelte beheert, personaliseren zij hun privézone naar hartenlust.

Volledige controle door IT?

Zo kies je jouw oplossing

In het meest extreme geval, neemt IT de volledige controle over het CYOD-toestel. Het mobielbeleid kan dan bijvoorbeeld elke vorm van privégebruik tegenhouden . De werkgever kan bovendien:

• zoekopdrachten in de browser beperken met internetfilters
• apps en social media zoals WhatsApp en Facebook blokkeren
• surfgeschiedenis, mailbox en telefoonlog controleren
• apps pushen en weer verwijderen
• content wipen als het toestel verloren gaa

Je MDM bepaalt welke opties je hebt. En in het beste geval vergroot het je efficiëntie. Een oplossing als Samsung Knox maakt bijvoorbeeld komaf met tijdrovende handmatige configuraties. IT installeert en beheert smartphones en tablets volledig op afstand.

Welk enterprise mobility -beleid moet je nu voeren? Kun je je een laissez-faire-aanpak veroorloven, volstaat een gematigde benadering, of moet je optreden als waakhond?

"Laat je mobielbeleid aansluiten op de
cultuur die heerst in je organisatie.
"

Vertrek vanuit jouw specifieke bedrijfssituatie. Je sector bepaalt wellicht hoe defensief je met je bedrijfsgegevens moet omspringen. Topbeveiliging is een must in onder meer gezondheidszorg en financiën, en bij de overheid. Terwijl een lossere CYOD-aanpak in andere bedrijven misschien nooit tot problemen leidt.

Daarom: laat je mobielbeleid aansluiten op de cultuur die heerst in je organisatie, en op jouw risico-inventaris. Werk je policy vanaf seconde één uit met alle betrokken partijen. En antwoord uitgebreid en transparant op bekommernissen van medewerkers over privacy en gebruiksgemak.

Zo krijg je de cyberdreiging samen met je personeel klein.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

GERELATEERDE PRODUCTEN