Generation17:
Maak kennis met de changemakers
en wereldleiders van vandaag
Zo bouwen vier visionairs met passie aan een betere toekomst.
Hoe de wereld er volgens ons in 2030 zou moeten uitzien? Rechtvaardiger en vreedzamer, en uiteraard ook als een gezondere omgeving – voor iedereen – om in te leven. Dat is ook het plan voor de 17 werelddoelen, een universele blauwdruk om de meeste urgente wereldwijde uitdagingen aan te pakken, waaronder armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, aantasting van het milieu, en vrede en gerechtigheid.
De 17 doelstellingen voor duurzame ontwikkeling – de werelddoelstellingen – zijn een dringende oproep tot actie in de hele wereld om kwetsbare bevolkingsgroepen en de planeet tegen 2030 te beschermen.
Samen met het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) wil Samsung samen met jonge leiders met een visie een stem geven. Door hun verhalen en creativiteit te delen, willen we iedereen inspireren om zelf bij te dragen aan een betere samenleving en hopen we in iets minder dan 10 jaar deze doelen te bereiken.
Wie zijn Generation17? Een groep van inspirerende 23- tot 30-jarige leiders die er alles aan doen om te innoveren voor de mensheid en om de wereldgemeenschappen te mobiliseren. En zo’n gedrevenheid steunen wij graag! Daarom bieden we deze jonge activisten, in samenwerking met UNDP, de nodige mentorship, technologie en netwerkmogelijkheden om hun agenda’s vooruit te helpen en hun verhalen in de kijker te zetten.
Máximo Mazzocco,
30, Argentinië
Oprichter van Eco House / @eco.house
“Ik zei tegen mezelf dat ik mijn eigen leven ging leiden om het leven van anderen beter te maken. Het is de enige manier die ik ken.”
Als tiener in Buenos Aires vroeg Máximo zich af wat hij aan het afvalprobleem van zijn stad kon doen. Erover nadenken is goed, er iets aan doen nog beter! Daarom besloot Máximo een pamflet over recycling te maken en van deur tot deur te gaan om mensen te informeren en te overtuigen hem te volgen. Zo wist hij maar liefst 400 gezinnen in zijn gemeenschap te stimuleren om actief hun hoeveelheid afval te gaan verminderen.
Onder het motto ‘kleine acties leiden tot grote veranderingen’, richtte hij later Eco House een non-profit organisatie op die zich inzet voor het milieu. De groep heeft ondertussen 30 programma’s en zal binnenkort in 23 landen actief zijn. Hoe precies? Door bedrijven te leren recyclen en composteren, door de jeugd te mobiliseren en meer dan 70.000 kinderen in Argentinië op te leiden, maar ook de jeugd in vele andere landen.
Shomy Chowdhury, 26, Bangladesh
Medeoprichter van Awareness 360 / @awareness_360
“We geven jonge activisten de mogelijkheid om hun passie te volgen en actie te ondernemen in hun gemeenschap.”
Tragedie sloeg toe toen Shomy Chowdhury op amper 20 jaar haar moeder verloor aan een ernstige vorm van diarree. Dit tragische hoofdstuk in Shomy’s leven gaf haar wel de wil en kracht om een belangrijk probleem aan te pakken, zeker toen ze ontdekte dat jaarlijks 1,5 miljoen mensen sterven aan diarree. Amper vier dagen later gaf Shomy al haar eerste presentatie om de basis van een goede hygiëne aan te leren en zo dodelijke ziektes – en onnodige familiedrama’s – te voorkomen.
De bal ging aan het rollen, en er volgden vele presentaties voor sekswerkers, sanitaire medewerkers en anderen die vaak worden gemarginaliseerd en in extreme armoede leven. Vandaag haalt Shomy haar kracht uit Awareness 360, een organisatie die ze mede heeft opgericht en die nu 1.500 jonge activisten in 23 landen opleidt en al meer dan 150.000 mensen heeft bereikt.
Tafara Makaza, 24, Zimbabwe
COO van Tuverl / @tafaramakaza
“Ik denk dat het mijn taak is, en die van de privésector, om uit te zoeken hoe we deze grote problemen kunnen opsplitsen in kleinere problemen die we makkelijker kunnen aanpakken.”
Tafara Makaza is een echte ‘problem solver’: als hij een probleem ziet, dan moet en zal hij het ook oplossen. Als klein jongetje liep hij mijlenver naar zijn vader’s werk als leraar en moest hij toezien hoe zijn hoogopgeleide moeder door gebrek aan opportuniteiten maandenlang in het buitenland ging werken. Twee problemen die hij nu probeert te tackelen!
Toen Tafara in 2017 in de VS aankwam en de ride-sharing apps ontdekte, zag hij meteen hoe dit intercity reizen in Afrika kon revolutioneren. Hij bleef niet bij de pakken zitten en leerde coderen. Zo hielp hij twee apps te lanceren voor intercity reizen in Afrika en werknemers op weg te helpen. Tafara helpt nu beide startups vanuit zijn studentenhuis op zijn universiteit te runnen.
Sadya Touré, 23, Mali
Oprichter van Mali Musso / @miss_sadya
“De Global Goals zijn erg persoonlijk voor mij. Ik denk dat ze dat voor iedereen moeten zijn. En ik denk dat we ze voor 2030 kunnen bereiken.”
Sadya Touré werd op vierjarige leeftijd onderworpen aan vrouwelijke genitale verminking (VGV). Sindsdien is ze op een missie van vrouwelijke emancipatie. Ze was amper 13 toen ze zich aansloot bij het Nationale Kinderparlement van Mali. Dat ze bijzonder gedreven was, bewees ze nog eens extra door de schoollunch over te slaan om geld te sparen zodat ze naar evenementen kon reizen om het onderwijs voor meisjes te bevorderen.
Later heeft Sadya oudere, volledig mannelijke dorpsraden opgeleid over de rampzalige gevolgen van VGV voor de gezondheid van vrouwen en heeft ze een organisatie opgericht, Mali Musso, die volledige universitaire studiebeurzen, bijstand op het gebied van huisvesting en carrièrebegeleiding biedt aan plattelandsmeisjes uit Mali. Naast haar terreinwerk is Sadya als blogger ook een connected activiste. En schreef ze ook nog eens Being an Ambitious Woman in Mali, een boek over het ondersteunen van de emancipatie van vrouwen in Timbuktu en de omliggende gemeenschappen.
Generation17: Snellere vooruitgang voor de Global Goals