Entertainment

Sprookjes liggen aan de
basis van Disneyklassiekers

De folkloristische verhalen achter onze favoriete Disneyklassiekers

Een gezin zit in de zetel in hun woonkamer terwijl ze genieten van een klassieke Disney-animatiefilm. Een gezin zit in de zetel in hun woonkamer terwijl ze genieten van een klassieke Disney-animatiefilm.

De sprookjesachtige wereld van Disney heeft ons allemaal betoverd. Maar klassieke Disneyfilms zijn meer dan zomaar kinderspel. De folklore was altijd al een inspiratiebron voor verhalenvertellers. Om dezelfde reden vinden veel meesterwerken hun oorsprong in verhalen die zo oud zijn als de tijd. Verwen je innerlijke Belle met een zoektocht naar klassieke folklore nu je officieel Disney+ kan streamen op je Samsung Smart TV.

Waar komen sprookjes vandaan?

Originele sprookjes waren onderdeel van een rijke verhalentraditie. Veel van die verhalen spelen zich af in fantasiewerelden en bevatten archetypische personages zoals de prinses als prijs, de beleefde held en de kwaadaardige schurk. Speciale figuren zoals folkloristische wezens en magische helpers duiken op en de zoektocht naar liefde is vaak het hoofdthema.

De gebroeders Grimm waren de eersten die lang gekoesterde Duitse sprookjes in geschreven vorm bewaarden in hun bundel uit 1812. Ze werden verzonnen met een morele boodschap in het achterhoofd en de verhalen waren vaak donker om jongelui aan te sporen tot goed gedrag. Disney gaf deze verhalen een familievriendelijke vertaling.

De boze koningin uit ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ - een klassieke tekenfilm uit de beginjaren van Disney. De boze koningin uit ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ - een klassieke tekenfilm uit de beginjaren van Disney.

De wrede koningin uit Sneeuwwitje en de zeven dwergen

In de beginjaren van Disney, onderscheidde Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) zich als een romantische film met spannende momenten van dreiging. Disney verzachtte de angstaanjagende details van het origineel van de gebroeders Grimm, waarin het personage van de koningin veel donkerder was.

De moeder van Sneeuwwitje overlijdt tijdens de bevalling, waardoor de koningin haar stiefmoeder wordt. De magische spiegel noemt Sneeuwwitje de ‘mooiste van het land’, waardoor de koningin groen ziet van jaloezie. In het origineel probeert ze haar stiefdochter drie keer te doden: met een dodelijk korset, een giftige kam en uiteindelijk met een giftige appel.

In de versie van Grimm staat de prins erop dat het dode lichaam van Sneeuwwitje wordt weggehaald. Als de dwergen haar kist dragen, struikelt een van hen en valt Sneeuwwitje eruit. Ze spuugt de appel uit en wordt wakker. Die fameuze kus was dus helemaal niet nodig.

Aan het eind van de Disneyfilm valt de koningin van een klif. In het originele verhaal woont ze de bruiloft van Sneeuwwitje en de prins bij. Als straf moet ze op gloeiend hete slippers dansen tot ze sterft.

De hoofdpersonages Belle en het Beest uit de klassieke Disneytekenfilm ‘Belle en het Beest’ houden elkaars hand vast terwijl ze elkaar aankijken. De hoofdpersonages Belle en het Beest uit de klassieke Disneytekenfilm ‘Belle en het Beest’ houden elkaars hand vast terwijl ze elkaar aankijken.

Huwelijksthema’s in Belle en het Beest

Het Franse sprookje La Belle et la Bête werd geschreven in de 18e eeuw als kritiek op de rechten van de vrouw in het huwelijk. Het werd populair in de herwerkte versie van Madame Leprince de Beaumont in 1756, alvorens Disney er een van de beste tekenfilms aller tijden van maakte.

In het origineel brengt de roos Belle in de problemen. Ze vraagt haar vader om er eentje voor haar mee te nemen van een zakenreis, maar hij verdwaalt en komt terecht in het betoverde kasteel van het Beest. Op weg naar buiten probeert hij een roos uit de tuin te stelen, waardoor het beest in woede ontsteekt.

Het beest stemt ermee in om zijn leven te sparen als hij dat ruilt voor een van zijn dochters. Belle biedt zich vrijwillig aan, omdat ze zich schuldig voelt omwille van de roos. In plaats van Gaston en LeFou zijn de zussen van Belle de schurken van het verhaal. Ze zijn jaloers op Belle en enorm blij als ze gevangen genomen wordt.

Lumière, Pendule en Mevrouw Theepot zijn enkele van de meest gedenkwaardige personages van Disney’s Belle en het Beest (1991). In het originele sprookje is er echter geen betoverd meubilair geen sprake. Belle ervaart dan een totaal isolement, wat in de 18e eeuw symbool staat voor het gevoel opgesloten te zijn in het huwelijk.

Screenshot van een scene uit ‘Assepoester’ - een klassieke tekenfilm uit de zilveren periode van Disney. Screenshot van een scene uit ‘Assepoester’ - een klassieke tekenfilm uit de zilveren periode van Disney.

Donkere scènes uit Assepoester geknipt

Assepoester (1950) is een van de opvallendste films uit de zilveren periode van Disney. Er zijn veel varianten van het klassieke sprookje, maar Disney koos ervoor om de film te baseren op de betoverende interpretatie van Charles Perrault uit 1697, waarin de pompoen, de goede fee en de glazen muiltjes als magische thema’s voorkomen.

In de versie van de gebroeders Grimm sterft Assepoesters vader niet. Hij hertrouwt met een gekke vrouw en doet niets om de tirannieke behandeling die zij zijn dochter geeft, te stoppen. De hulp komt niet van een goede fee, maar van een wensboom die Assepoester op het graf van haar moeder heeft geplant.

In eerdere interpretaties kende de brutaliteit van de boze stiefzussen geen grenzen. Ze verminken hun eigen voeten in een poging om in Assepoesters muiltje te passen en met de prins te trouwen. Als hun bedrog aan het licht komt, duiken er duiven naar beneden die hun de ogen uitpikken.

Ariel uit de klassieke tekenfilm van Disney ‘De kleine zeemeermin’. Ariel uit de klassieke tekenfilm van Disney ‘De kleine zeemeermin’.

Het trieste einde van De kleine zeemeermin

Een nieuw tijdperk van geweldige Disneyfilms begon met De kleine zeemeermin (1989). Kijk je in het troebele water van deze Disneyklassieker, dan ontdek je dat Hans Christian Andersens originele sprookje heel wat donkerder van aard was.

Volgens de Disneyvariant wint de zeemeermin Ariel haar stem en trouwt ze met prins Eric. Echter, het verhaal van Andersen is ronduit tragisch. Om een ziel te krijgen, moet ze met de prins trouwen, maar ze kiest voor iemand anders.

De zeeheks vertelt de zeemeermin dat ze mag blijven leven en terugkeren als zeemeermin als ze de prins om het leven brengt. In plaats daarvan besluit ze zichzelf op te offeren. Ze stort zich in de oceaan en verandert in zeeschuim.

We zijn blij dat Disney besloot om Ariel van een happy end te voorzien!

Ervaar de magie bij je thuis

Dompel jezelf onder in de magische wereld van Disney met onze QLED 8K-tv.

Lees de volgende verhalen