Health / Fitness

Vergeet ‘No Pain, No Gain’ fitness in 2020

Hoe slimmer fitnessen je work-out zal veranderen in 2020.

Een vrouw strekt zich uit op een yogamat in de fitnesszaal.

Je ziet het maar al te vaak in fitnesscentra. Mannen en vrouwen lopen zich te pletter op de loopband of sloven zich uit met gewichten. Ze doen meer push-ups, rennen langer en gaan harder te keer dan ooit met die perfecte spierbundel-selfie of strandlichaam-snap als doel voor ogen. Maar is het geen tijd om nieuwe #gymspiratie op te doen?

Nieuw onderzoek toont aan dat deze erg intensieve sessies zich tegen je kunnen keren. Ze pushen onze lichamen in een alles-of-niets-modus en laten onze stresshormonen pieken. Het kan ook anders! Wij spraken met enkele van de beste fitness influencers, personal trainers en fitnessfans om te ontdekken hoe zij in 2020 hun work-out gaan aanpakken.

Een vrouw doet squats voor een muur.

Pijn levert ons niets op

Personal trainer en lifestylecoach Christina Howells, alias @thatgirllondon, stelt dat uren trainen in de sportschool niet altijd even goed is voor je lichaam. Ze legt uit dat ‘op lange termijn de “no pain, no gain” regimes niet vol te houden zijn. Ze zorgen voor afhaken en een gevoel van falen.' Al die zware herhalingen en teleurstellende sets verhogen je cortisolniveau, belasten je lichaam met blessures, pauzeren lichaamsfuncties en vertragen je metabolisme.

Fitnessinstructrice India Morse, die haar work-outs deelt via @youleanmeup, is het daarmee eens. Ze zegt dat als ze aan haar klanten denkt ‘het eigenlijk gaat over slimmer trainen, aangezien “no pain, no gain” gewoonweg nergens op slaat. Het zorgt alleen maar voor meer druk wat dan weer leidt tot blessures.’

Een vrouw gebruikt een elastiek voor krachtoefeningen op een yogamat.

Een nieuwe manier om te trainen

Wat is dan wel de beste manier om te trainen? Het gaat erom om zowel je hersenen als je lichaam te gebruiken voor een berekende aanpak van fitnessen. Zorg ervoor dat elke sessie telt zonder jezelf te pushen naar een punt van uitputting of blessures. Voor @thatgirllondon, ‘betekent slim trainen dat je wil sporten op een intensiteitsniveau dat fysiologische aanpassing toestaat.’ Eindeloze uren en energie spenderen in de fitness is niet optimaal. ‘We willen ons na de training succesvol voelen in plaats van dat we bijna niet kunnen bewegen.’

Jezelf zo hard inspannen dat je een stap terug moet doen tijdens je work-out betekent ook een stap terug in het bereiken van je fitness goals. Uiteindelijk komt verandering in kleine stapjes in plaats van in één grote stap en zijn er tal van trainingsmanieren met een lage impact die je op het goede pad naar pijnloos succes zullen houden.

Een vrouw in de fitnesszaal die een HILIT-training doet.

HILIT scoort

HILIT staat voor ‘high-intensity, low-impact training’. Het is een trainingsmethode die mild is voor je gewrichten, maar je hart wel doet pompen. Je hebt nooit allebei je voeten van de grond dus rennen en springen zijn niet aan de orde. In plaats daarvan plank, crunch en draai je je een weg naar je doelen. Het is niet alleen geweldig voor iedereen die in vorm wil komen, het is ook perfect voor iedereen die terugkeert na een blessure.

Internationale TEDx spreker en wellnesscoach Adrienne LDN is een grote fan van deze stijl van trainen. Ze legt uit ‘dat het mogelijk is om je hartslag te verhogen, calorieën te verbranden en te zweten met alleen maar lage impact oefeningen zoals squats, stair climbs, bear crawls en trainen met weerstandselastieken. Lage impact betekent niet dat de training makkelijk is!’

Een close-up van een vrouw met haar ogen dicht in een tuin vol bladeren.

Denk aan je innerlijke kracht

De voordelen van mindfulness meditation zijn al duizenden jaren bekend. Door 10 minuten per dag bezig te zijn met mindfulness, kan je angst verminderen, depressies verlichten, de concentratie verbeteren en het geheugen een boost geven. Ook lichamelijk zijn er tal van voordelen zoals het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van je circulatie en het versterken van je immuunsysteem.

De oprichter van mindfulness events en community-leider Michael James Wong gelooft dat ‘vertragen geen teken is van iets mis te lopen, maar een oefening om je met je innerlijke kracht te verbinden.’ Hij zegt dat ‘als we mediteren, zijn we nog steeds bewust aanwezig, maar verkrijgen we een innerlijke rust. Dit stelt ons in staat om wakker te worden met het gevoel van leven dat door ons vloeit.’ Het is de perfecte aanvulling op je schema, zeker tijdens de drukke en feestelijke eindejaarsperiode, om zowel je lichaam als je geest nieuw leven in te blazen.

Een close-up van de achterkant van een man die een Galaxy Watch Active2 en Galaxy Ear Buds draagt.

Optimaal trainen in 2020

Voor een echt slimme training is een stukje techniek erg handig. Luisteren naar je lichaam is de manier om ervoor te zorgen dat je niet te hard traint en onze nieuwste wearables zoals de Galaxy Watch Active2 leveren je alle data om dat optimaal te doen.

Fitness professional Elle Linton gelooft dat ‘de integratie van hartslagdata in work-outs die je thuis doet accurate fitnessdata biedt.’ Een combinatie van tech-innovatie, data-analyse en lage impact work-out trends zorgen ervoor dat je nu slimmer kunt trainen dan ooit tevoren en je de mantra van ‘no pain, no gain’ achterwege kunt laten.

*De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatie. De hiervoor genoemde apps en methodes in dit artikel zijn niet gesponsord door Samsung en zij zijn op geen enkele manier verbonden aan het merk Samsung.

De informatie is geleverd door Samsung Electronics (BE) en hoewel we proberen de informatie juist en up-to-date te houden, doen we geen verklaringen of garanties van welke aard dan ook, expliciet of impliciet, over de volledigheid, accuraatheid, betrouwbaarheid, geschiktheid of beschikbaarheid met betrekking tot de website of de informatie, producten, diensten of gerelateerde afbeeldingen op de website voor welk doel dan ook. Elk vertrouwen dat je stelt in dergelijke informatie is daarom volledig op eigen risico.

In geen geval zijn wij aansprakelijk voor enig verlies of schade, met inbegrip van maar niet beperkt tot indirecte schade of (gevolg)schade, of enig verlies of schade dan ook die voortvloeit uit verlies van gegevens of winst die voortvloeit uit of in verband met het gebruik van deze website.

Via deze website bent u in staat links te volgen naar andere websites die niet onder de controle vallen van Samsung Electronics (BE). We hebben geen controle over de aard, inhoud en beschikbaarheid van deze sites. Het opnemen van links impliceert niet noodzakelijkerwijs een aanbeveling of onderschrijft de standpunten die erin worden verwoord.

Sport vanaf nu slimmer

Monitor je low impact fitness doelen met Galaxy wearables.

Galaxy S10+ phone from the front and back

Galaxy S10 | S10+

Galaxy Watch Active2 in black

Galaxy Watch Active2

Galaxy Buds in black

Galaxy Buds

Lees de volgende verhalen