Photography / Video

Tips om epische
social media filmpjes
te maken

Hoe video’s bewerken en verbluffende visuele effecten creëren.

AR-doodles in de vorm van stippen, een ster, een cirkel, een vierkant en een hart tegen een groene achtergrond van gebladerte.
Compilatievideo van verschillende AR-doodles, een caleidoscopische film van drie vrouwen die met hun armen zwaaien voor een skyline, een man die een boek leest terwijl hij leunt tegen verschillende muren, een looping-video van een man.

De kracht van een geweldig filmpje op sociale media kan je aandacht trekken tijdens het scrollen. Het lijkt misschien onmogelijk om opvallende filmpjes te maken, maar het kan zeker. Ook al ben je niet de beste videograaf, een virale video vraagt alleen wat geduld (en heel veel verbeelding). Hier heb je alvast enkele coole technieken om viewers te winnen voor je clips.

Een man op een skateboard die een zwart kadertje vasthoudt voor een betonnen muur
Een jongeman op een skateboard houdt een kadertje vast waarin de video herhaaldelijk wordt geloopt

Loop Video

Hoe pak je dit aan? Begin met de scène te filmen die je wilt in je looping shot. Voor beginnelingen: maak een opname van je onderwerp dat over het frame beweegt en dat achter een object of buiten het scherm verdwijnt. Voor gevorderden: film een scène die een oneindige loop kan maken in een gemaskeerd object. Gebruik vervolgens Adobe After Effects om dat object te verdoezelen en een eindeloze loop te maken door een laag te koppelen in een laag die groeit en groeit. Herhaal dit totdat je een stuk van je clip perfect in een loop hebt.

Zo lukt het zeker: met een achtergrond die niet beweegt of verandert, creëer je een meer geloofwaardige loop.

Een man die tegen een kleurrijke muur staat en een boek leest
Een man staat tegen een muur te lezen en de kleur van de muur verandert als de camerahoek herhaaldelijk naar links en rechts beweegt. En een vrouw op een trap verspringt over gelijke afstanden naar links en rechts terwijl het camerastandpunt op één p

Stop motion

Hoe pak je dit aan? Neem je foto’s op gelijke afstand van je onderwerp in een halve (of volledige) cirkel. Zodra je de magie hebt vastgelegd, laad je deze foto’s in Adobe After Effects als een afbeeldingsreeks en pas je Warp Stabilizer toe. Als je een stopmotion-effect wilt toepassen op een bewegend onderwerp, herhaal dan de bovenstaande stappen terwijl het onderwerp op gelijke afstand beweegt terwijl jij aan het filmen bent. Ook hier geldt, hoe meer tijd je investeert in het perfectioneren van je foto’s, hoe cooler je eindresultaat zal zijn.

Zo lukt het zeker: maak meerdere foto’s voor een meer vloeiende, realistische animatie. Maak nóg betere foto’s door telkens de exacte afstand tot het onderwerp af te bakenen met touw en krijt.

AR-doodles in de vorm van stippen, een ster, een cirkel, een vierkant en een hart tegen een groene achtergrond van gebladerte.
AR doodles in de vorm van stippen, een ster, een cirkel, een vierkant en een hart zweven midden in de lucht voor een achtergrond van groen gebladerte terwijl de camera naar de rechterkant draait.
Een enkele productfoto met de S Pen van de Galaxy Note10 smartphone die een doodle maakt
AR-Doodle

Teken in 3D en projecteer je creaties over je gezicht en om je heen.

ONTDEK MEER

Speciale effecten

Hoe pak je dit aan? Van het gebruik van prisma’s en leuke lenzen tot het downloaden van specifieke apps, er zijn veel manieren om een wauweffect toe te voegen. Trek dus maar alle registers open. Met de AR-Doodle-modus van de Galaxy Note10 kan je de S Pen gebruiken om je video’s te personaliseren met virtuele tekeningen, effecten en animaties die op hun plaats blijven wanneer je de camera beweegt.

Zo lukt het zeker: Oefenen, oefenen en nog wat meer oefenen. Succesvolle contentmakers filmen dezelfde scène talloze keren om de perfecte opname te krijgen. Dit zou je ook moeten doen. Probeer ook eens te fotograferen tijdens gouden uur voor een 100% natuurlijk cool effect.

Een enkele productfoto met de S Pen van de Galaxy Note10 smartphone die een doodle maakt
AR-Doodle

Teken in 3D en projecteer je creaties over je gezicht en om je heen.

ONTDEK MEER
Drie vrouwen zwaaien met hun armen met een stadsbeeld op de achtergrond
Drie vrouwen zwaaien herhaaldelijk met hun armen met een skyline op de achtergrond terwijl de video een caleidoscopisch effect bevat
Een dame staat op een promenade bij een watermassa. Ze gooit bloemen in de lucht en is halfweg haar beweging.
Een vrouw staat op de promenade en vangt een bos rode bloemen die uit de grond in haar handen vliegen.

Achteruit afspelen

Hoe pak je dit aan? Denk aan een leuke scène met een bewegingselement - iets wat leuk is om te zien als het achteruit wordt afgespeeld. Film je clip met behulp van de Super Slow-mo functie op je Galaxy toestel en kies dan voor achteruit afspelen. Zeker de meer dramatische scènes, zoals iets in de lucht gooien, hebben er baat bij om in slow motion te worden opgenomen. Probeer het maar eens uit!

Zo lukt het zeker: houd bepaalde elementen van de scène stabiel en voeg verschillende bewegende voorwerpen toe, zoals vloeistoffen, voertuigen of zoals in ons geval bloemen.

Een dame die voor een deuropening staat en haar golvende witte jurk vasthoudt
Een vrouw staat voor een etalage en draait in haar witte jurk heen en weer in slow motion.

Super Slow-mo

Hoe pak je dit aan? Ga voor scènes vol beweging die iets unieks laten zien. Zodra je je scène hebt opgesteld, film je de verbluffende actie met de Super Slow-mo-functie.

Zo lukt het zeker: bij slow motion is belichting ESSENTIEEL. Zorg dus voor de optimale belichting van je video. Voor een episch resultaat film je buiten in natuurlijk zonlicht om het flikkerend effect te vermijden dat kunstlicht vaak veroorzaakt.

Een dame staat tegen een gewone muur, ze is halverwege haar sprong en het beeld toont haar in de lucht
Een vrouw in een topje met luipaardprint en zwarte broek springt voor een betonnen muur. Het model verandert halverwege de sprong in een vrouw met een zwart-wit gestreept topje en een bruine rok. Het fragment herhaalt zichzelf.

Slimme bewerkingen

Hoe pak je dit aan? Neem meerdere bewegende clips op terwijl je één element telkens vervangt. Voor de geloofwaardigheid moet je ononderbroken filmen, en de sluitertijd en focus vergrendelen zodat je belichting constant is. Gebruik een geavanceerde bewerkingsapplicatie zoals Adobe Premiere Rush om je clips op hetzelfde punt in elke beweging te knippen, kleur te corrigeren en ze naast elkaar te monteren om een naadloze beweging te creëren. Herhaal dit indien je meerdere wijzigingen in je scène wenst.

Zo lukt het zeker: snellere bewegingen werken meestal beter en helpen om de bewerking geloofwaardiger te maken.

Klaar om coole,
viraalwaardige filmpjes te maken?

Van het vastleggen van geweldige momenten met Super Slow-mo tot het toevoegen van je eigen unieke creatie met AR Doodle, je content is één techniek verwijderd van social media fame.

Vooraanzicht van een Galaxy Note10 Aura glow met een blauwe S Pen die tegen de rechterkant leunt.

Galaxy Note10 | 10+

Voor- en achteraanzicht van een prisma witte Galaxy S10+

Galaxy S10e | S10 | S10+

Paarse pictogram van het Adobe Premiere Rush-logo

Adobe Premiere Rush

Lees de volgende verhalen

*Gelicentieerd onder een Creative Commons licentie.