Samsung Blu-ray-speler aansluiten

Home > Samsung Blu-ray > Samsung Blu-ray-speler aansluiten

Samsung Blu-ray-speler aansluiten

Hoe sluit je een Samsung Blu-ray-speler aan op je TV? En wat is eigenlijk het grote voordeel van Blu-ray? Deze verbeterde versie van dvd gaat alweer een hele tijd mee, toch zijn er nog altijd veel vragen over het Blu-ray-formaat. In dit artikel voor Blu-ray-beginners proberen we een aantal antwoorden te geven.

Wat is Blu-ray?

Blu-ray is een optisch diskformaat dat wordt gebruikt om HD-video en -games op te slaan. Deze disks zijn de nieuwe generatie dvd's met Full HD-beeldkwaliteit. Ze lijken qua uiterlijk op dvd's en zijn dus even makkelijk in gebruik. Bovendien lijken ook de menu's van beide formaten heel erg op elkaar en dus kunnen Blu-rayspelers uw hele verzameling zilverkleurige disks afspelen, zowel cd's als dvd's.

Samsung Blu-ray-speler aansluiten op TV: wat heb je nodig?

Je wilt een Samsung Blu-ray-speler aansluiten op je TV. Je hebt het meeste voordeel van de beeldkwaliteit van Blu-ray als je hem op een HD TV of een UHD TV aansluit. Waar je op moet letten als je een Blu-rayspeler koopt voor bij een iets oudere HD TV is dat de aansluitingen van de speler en de TV overeenkomen.

Aansluiten Blu-ray-speler op TV met HDMI- of componentingang

Blu-ray en HD TV's zijn letterlijk voor elkaar ontworpen. De beste en eenvoudigste manier om een Blu-rayspeler aan te sluiten op een TV, is via een HDMI-aansluiting. Dit geeft de allerbeste signaalkwaliteit via een enkelvoudige kabel met een platte connector. Alle Blu-rayspelers zijn voorzien van HDMI-uitgangen en alle nieuwere HD TV's hebben HDMI-ingangen.
Als er geen HDMI-ingang op je HD TV zit, dan is het alternatief een iets oudere componentingang, wat nog steeds voor een uitstekende HD-kwaliteit zorgt vanaf je speler. Componentvideoaansluitingen maken gebruik van drie ronde kabels met een rode, blauwe en groene stekker naast elkaar. Elke HD TV zonder HDMI heeft één of meerdere componentingangen. Als je bij jouw TV gebruik moet maken van een componentaansluiting, let er dan op dat de Blu-rayspeler die je koopt een componentuitgang heeft (sommige nieuwere Blu-rayspelers hebben die namelijk niet).

Een beter beeld met Blu-ray

Blu-raydisks geven de best mogelijke beeldkwaliteit weer voor een HD TV. Nog beter zelfs dan HD-kabel- of satellietuitzendingen. De resolutie is maar liefst zeven keer hoger dan bij dvd. Kortom, alles ziet er scherper uit. De kleinste details, zoals huid of haar, stiksels op kleding en zelfs de gezichten van personen op de achtergrond, worden haarscherp weergegeven. Daarnaast is ook de kleurenweergave veel nauwkeuriger bij Blu-raydisks, waardoor de beelden veel voller en levensechter zijn en bijna driedimensionaal lijken (zonder 3D-technologie dus).

Een beter geluid met Blu-ray

Blu-ray heeft de surroundsound-mogelijkheden, zoals die voor het eerst voorkwamen bij dvd, naar een hoger niveau getild. Dit hogecapaciteitsformaat heeft een dieper geluid en een betere ondersteuning voor extra luidsprekers. Bepaalde van de nieuwe surround sound-formaten die bij Blu-ray worden ondersteund, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, zijn zo goed als identiek aan het originele geluid zoals in de bioscoop.

De enige mogelijke zwakke schakel voor de geluidskwaliteit is dus jouw home theater-systeem of TV. Maar omdat home theater-systemen tegenwoordig verkrijgbaar zijn in elke maat en prijscategorie, kun je jouw installatie makkelijk upgraden en genieten van een volwaardige bioscoopbelevenis bij je thuis.

Hoe werkt Blu-ray?

Ook al hebben Blu-raydisks dezelfde grootte en vorm als dvd's, het hele formaat is vanaf de grond af aan ontwikkeld.
• Nieuwere lasertechnologie voor meer capaciteit: Blu-ray maakt gebruik van blauwe lasers, met een geringere golflengte dan de rode lasers bij dvd's, waardoor de capaciteit van de disk vijf keer hoger is dan bij een dvd van dezelfde grootte.
• Ander materiaal: Blu-raydisks zijn gemaakt uit een harder, krasbestendiger plastic en zijn dus minder kwetsbaar.
• Meer geavanceerde videocompressie: De informatie op Blu-raydisks wordt opgeslagen met behulp van de allernieuwste videocompressietechniek, waardoor meer informatie op dezelfde ruimte past zonder ruis of videoartefacten in het beeld.

Blu-ray: speciale functies

We mogen dan al gewend zijn aan het extra videomateriaal zoals commentaar of 'the making of' bij dvd's, bepaalde Blu-raydisks beschikken over innovatieve nieuwe functies voor de makers van programma's en films. Zo kunnen ze extra audiotracks toevoegen of video-overlays met extra informatie bij de beelden op het scherm.

Apps: nog meer content dan alleen op de disk

De nieuwste Blu-rayspelers maken verbinding met internet om nog meer content aan te bieden dan op de Blu-raydisks zelf staat en ondersteunen apps voor het streamen van video-on-demand vanaf het internet zoals Netflix, Blockbuster en Hulu.

Andere soorten ondersteunde apps zijn bijvoorbeeld internetradio op maat via Pandora en apps voor nieuws- en weersberichten, zoals AccuWeather en de BBC. De ondersteuning van apps hangt af van de uitvoering en het model van de Blu-rayspeler, maar het wordt steeds meer een standaardfunctie, waardoor je met alle gemak toegang krijgt tot steeds meer content.

Blu-ray en breedbandinternet

Zoals eerder vermeld, zijn de nieuwste blu-rayspelers speciaal ontwikkeld voor meer internetmogelijkheden, met speciale internetfuncties bij bepaalde disks, en ondersteuning van videostreaming en andere apps. Voor deze nieuwe software en functies op Blu-raydisks moeten de spelers zichzelf regelmatig kunnen updaten via internet. Als je kabel-, DSL- of glasvezelmodem zich niet in de buurt van je TV bevindt en dus moeilijk via een kabel op je TV aan te sluiten is, kies dan een Blu-rayspeler met ingebouwde Wi-Fi, waarmee draadloos verbinding kan worden gemaakt met je draadloze thuisnetwerk.

Het formaat van nu en straks

Samengevat is Blu-ray dus dé HD-vervanger van dvd. Het formaat benut ten volle de mogelijkheden van HD TV's en internet voor een betere kwaliteit audio en video met betere content, meer functies en meer gebruiksgemak.

Heb je dan echt nog een speler nodig om films en series af te spelen? Nee, het meeste kan tegenwoordig ook via apps zoals die van Netflix. En ook daarvan is de beeld- en geluidskwaliteit steeds vaker heel goed. Maar heb je een HD- of UHD TV of wil je die aanschaffen, weet dan dat een nieuwe Blu-rayspeler de beste beeld- en geluidskwaliteit, de beste speciale functies én het gemak van online-videostreaming biedt.

Een tijdje terug zijn zelfs de eerste films op 4K Ultra HD Blu-ray verschenen. Let wel: hiervoor heb je een Blu-ray-speler (en een TV) nodig, die de 4K-resolutie ondersteunt. Samsung heeft hiervoor de uiterst geavanceerde UBD-K8500 UHD Blu-ray speler ontwikkeld.