Wat is Blu-ray?

Home > Samsung Blu-ray > Wat is Blu-ray?

Samsung Blu-ray-speler aansluiten

Blu-ray is een mediaformaat dat meer ruimte en kwaliteit biedt dan een DVD. Het werd al medio jaren negentig ontwikkeld, maar kwam pas rond 2005 op de markt als opvolger van dvd. De twee belangrijkste voordelen van Blu-ray zijn de grote opslagcapaciteit van de disks en de Full HD-beeldkwaliteit. Blu-ray spelers kunnen daarnaast ook je hele collectie andersoortige disks afspelen, zowel cd's als dvd's.

Blu-ray is beter beeld

Met een Blu-ray speler en Blu-ray disks krijg je de beste beeldkwaliteit op je HD TV. Beter dan die bij HD-uitzendingen op TV of via een streamingdienst. De resolutie van Blu-ray is maar liefst zeven keer hoger dan bij DVD. Ruwweg een even groot verschil als eerder tussen VHS en DVD. De kleinste details zoals baardharen op gezichten en de patronen en stoffen van kleding worden met Blu-ray haarscherp weergegeven. Ook is de kleurweergave bij Blu-ray veel nauwkeuriger, waardoor de beelden en levendiger en realistischer uitzien.

Blu-ray is beter geluid

Blu-ray bouwt voort op de mogelijkheden voor surround-sound, zoals die bij DVD werden geïntroduceerd. Met de geavanceerde audio-opties bij Blu-ray en nieuwe surround-soundformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio krijg je een geluid dat in potentie zo goed als identiek is als het geluid in de bioscoop.

Natuurlijk moet je home theater-systeem wel over voldoende capaciteit beschikken. Maar aangezien dergelijke apparatuur in elke maat en prijscategorie verkrijgbaar is, kun je jouw installatie eenvoudig upgraden en genieten van het echte bioscoopgeluid vanaf de bank in je woonkamer.

Wat is een Blu-ray-speler en hoe werkt Blu-ray?

Blu-rays hebben dezelfde vorm en grootte als DVDs, maar het hele formaat is vanaf de grond af aan ontwikkeld. De techniek achter Blu-ray is anders dan die bij DVD. Blu-ray maakt gebruik van een modernere lasertechnologie, die veel voordelen biedt ten opzichte van DVD.
Een aantal van de mogelijkheden van een Blu-ray speler op een rij:

• Hoe werkt Blu-ray? Blu-ray gebruikt blauwe lasers, met een geringere golflengte dan de rode lasers bij dvd's, waardoor de capaciteit van de disk vijf keer hoger is dan bij een dvd van dezelfde grootte.
• Ander materiaal: Blu-raydisks zijn gemaakt van een harder plastic dat minder kwetsbaar is.
• Betere videocompressie: De informatie op Blu-raydisks wordt opgeslagen met behulp van de nieuwste technieken op het gebied van videocompressie, waardoor meer informatie op dezelfde ruimte past en beter geluid mogelijk is zonder in te leveren op beeldkwaliteit.
• Veel Blu-raydisks hebben extra features waarbij gebruik wordt gemaakt van de speciale mogelijkheden die het formaat biedt Zo kunnen de makers van films en series extra audiotracks of video-overlays toevoegen.
• Blu-ray-spelers spelen ook je cd's en dvd's af. Zelfs de beeldkwaliteit van je dvd's wordt beter, doordat de speler het beeld opschaalt.

Blu-ray met een hoofdletter?

Blu-ray wordt vaak met een hoofdletter geschreven, omdat het van oorsprong een merknaam is. Net als Bluetooth. Langzamerhand begint de associatie met het merk Blu-ray te verdwijnen en wordt het steeds meer een 'gewoon' woord. Daarom kom je het nu ook regelmatig met een kleine letter tegen.

Blu-ray en internet

De nieuwste Blu-ray spelers zijn speciaal ontwikkeld om meer uit internet te halen. Sommige apparaten (en disks) hebben internetfuncties en ze ondersteunen videostreaming of andere apps. Voor dergelijke applicaties hebben de spelers een verbinding met internet nodig. Als je modem zich niet in de buurt van je tv bevindt en dus lastig op je Blu-ray speler aan te sluiten is, kies er dan een met ingebouwde Wi-Fi, zodat je draadloos verbinding kunt maken met je thuisnetwerk.

Blu-ray en de toekomst

Kort gezegd is Blu-ray dé HD-vervanger van dvd. Met Blu-ray benut je de mogelijkheden van HD TV en internet voor een betere kwaliteit audio en video, meer functies en meer gebruiksgemak.

Je kunt tegenwoordig natuurlijk ook je films streamen. Maar ben je een echte filmliefhebber en kies je alleen voor de beste kwaliteit beeld en geluid, dan kun je eigenlijk niet om Blu-ray heen. Alle films worden tegenwoordig (ook) uitgebracht op Blu-ray. Ook voor de prijs hoef je het niet meer te laten.

Blu-ray biedt simpelweg de beste beeld- en geluidskwaliteit voor je HD - of UHD TV . Daarnaast is het met sommige van de Samsung Blu-ray spelers mogelijk om TV programma's op te nemen . En de ontwikkelingen gaan door. Kort geleden zijn de eerste films op 4K Ultra HD Blu-ray verschenen. Om deze te kunnen bekijken heb je wel een Blu-ray-speler (en een tv) nodig, die de 4K-resolutie ondersteunt. Hiervoor hebben we bij Samsung bijvoorbeeld de uiterst geavanceerde UBD-K8500 in het productaanbod.