Een van de belangrijkste zaken bij het kiezen van een nieuwe televisie is de kijkafstand. Niet alleen draagt de kijkafstand bij aan de ideale schermgrootte, maar het speelt ook een rol bij het inpassen in je interieur. Als je nieuwe tv een Samsung Smart TV is, moet je er rekening mee houden dat je verschillende teksten in grotere en kleinere lettertypes van het scherm zult moeten kunnen lezen. In dit artikel helpen we je een eindje op weg met het bepalen van de juiste kijkafstand in jouw thuissituatie.

Ideale kijkafstand televisie bepalen

Het bepalen van de beste Smart TV voor jouw situatie begint vrijwel altijd met het bepalen van de kijkafstand. De kijkafstand bepaalt de schermgrootte en is dus een van de belangrijkste afwegingen die je moet maken. En het kiezen van een bepaalde schermgrootte laat ook al veel andere modellen afvallen, wat je keuze alvast een stuk gemakkelijker maakt. De schermgrootte van tv's wordt weergegeven aan de hand van de beelddiagonaal in het aantal inches. Eén inch is ongeveer 2,54 centimeter.

Een kleine kijkafstand

Weet je al waar jouw nieuwe Samsung Smart TV komt te staan? Meet dan de kijkafstand van de plek waar je zit tot de geplande plek voor de tv. Neem je minder dan twee meter afstand voor je tv plaats? Dan voldoen de modellen met de kleinste schermgrootte: 32 inch. Het voordeel van zo'n compact model is dat het in interieurs met weinig ruimte past en dat je niet meer stroom verbruikt dan strikt noodzakelijk.

Een Smart TV van gemiddelde schermgrootte

In veel gevallen zal de kijkafstand naar je tv rond de twee meter zijn. Iets meer, of iets minder. In deze gevallen kun je het best kiezen voor een toestel met een gemiddelde schermgrootte van 40 tot 43 inch. Is je kijkafstand 2,5 meter van je tv, dan is het advies van Samsung om te kiezen voor een toestel met een schermgrootte van 46 tot 50 inch. Nog niet zo lang geleden waren dit de grotere tv's, maar inmiddels zijn er (veel) grotere schermen op de markt. En zijn die schermgroottes ook nog eens betaalbaar. Daarom noemen we tv's uit de range van 46 tot 50 inch nu beeldschermen van gemiddelde grootte.

Een voorbeeldje uit ons assortiment van een 49 inch Samsung TV is de
QLED TV Q-Serie . Bekijk hem nu!

Samsung 9-Series Smart TV penthouse

Een grote Samsung tv kopen

Als je rond de 3 meter afstand van je tv plaatsneemt, dan adviseren we modellen uit de range van 51 inch tot 58 inch. En heb je zo'n grote kamer dat je kijkafstand meer dan 3 meter van je tv is? Dan kun je terecht bij de echte 'grote jongens' die een beelddiagonaal van meer dan 60 inch hebben. Let er in het geval van een grote tv ook op dat de beeldkwaliteit en resolutie subliem is. Hoe groter het scherm, hoe belangrijker de resolutie voor een perfecte beeldkwaliteit.

Echt op zoek naar een Smart TV groter dan 51 inch? Dan hebben wij onder andere de prachtige Curved UHD TV 6-Serie voor je.

Keuzehulp voor het bepalen van jouw perfecte tv

Ben je op zoek naar de perfecte tv voor in jouw kamer? We helpen je graag op weg. Vraag je niet langer af welke tv past bij jouw kijkafstand, maar doorloop onze eenvoudige keuzehulp voor televisies . Daarmee vind je jouw nieuwe Smart TV in maximaal 4 stappen