HDR staat voor High Dynamic Range. Een van de nieuwe ontwikkelingen om de beeldkwaliteit van tv's nog beter te maken. Samsung rustte zijn nieuwste tv's in het hogere segment al uit met SUHD, waarbij het beeld nog kleurrijker en scherper wordt. HDR is een aanvullende technologie, waarmee een betere kleurweergave en hogere helderheid wordt bereikt. Ook maakt HDR het mogelijk om zowel donkere als lichte kleuren naast elkaar te tonen.

Fotografen kenden het begrip HDR al. Ook op je smartphone zit vaak een HDR-functie waarmee je extra indringende foto's kunt maken. HDR wordt vaak overdreven gebruikt voor een extra dramatisch effect. Maar in handen van professionals kan het een revolutionaire toevoeging aan je filmervaring zijn.

HDR TV: spelen met donker en licht

HDR is een softwarematige toevoeging aan je tv die het mogelijk maakt om de helderheid op specifieke plekken van je tv op te schroeven. Het voordeel is dat alleen de helderheid daar een boost krijgt, waar het moet. Donkere gebieden die donker moeten blijven, blijven dat ook bij HDR. En als dat nodig is, worden ze zelfs nog iets donkerder.

Een klein verschil, denk je misschien? Integendeel. Met HDR TV gaat er een heel nieuw detailniveau voor je open. In donkere scènes kun je veel makkelijker details waarnemen. En lichtere delen op het scherm springen er veel meer uit. Kleuren zijn rijker en levendiger.

Stralende pixels met HDR TV

HDR voegt niet meer pixels toe, zoals 4K Ultra HD, maar laat de pixels die er zijn veel meer stralen. HDR is dan ook niet alleen interessant voor de allergrootste schermen. Ook kleinere schermformaten profiteren van deze nieuwe technologie.
Kort gezegd wordt het beeld met HDR TV veel duidelijker en oogt het beeld als geheel realistischer.

Om content op je HDR TV te kunnen bekijken, moet die content wel in HDR beschikbaar zijn. Vanaf dit jaar worden HDR-Blu-rays uitgebracht. En ook Netflix heeft aangekondigd in HDR te gaan streamen. Wil je meer weten over welke films HDR gebruiken, en wat het doet voor de filmervaring? Bekijk het op Discover, onze blog.

HDR TV: Samsung is er klaar voor

In samenwerking met 4K Ultra HD en SUHD levert HDR TV een beeld dat een lust is voor het oog. Samsung heeft de hele SUHD 4K-serie voor het jaar 2016 al met HDR uitgerust. Ook de Samsung UHD Blu-rayspeler UBD-K8500 beschikt over HDR-technologie.