Wat is augmented reality?

Home > Samsung VR > Wat is augmented reality?

Samsung Gear VR bril bergen

Augmented reality (AR) staat letterlijk voor 'toegevoegde werkelijkheid'. Maar wat is nu eigenlijk augmented reality? We vertellen je alles over de betekenis van augmented reality in dit artikel.

Als het aankomt op gadgets, lijkt alles de laatste tijd wel om augmented reality en virtual reality te draaien. Bij virtual reality sta je zelf in een virtuele werkelijkheid, bijvoorbeeld met zo'n hippe VR-bril op.

Wat betekent augmented reality?

Laten we eerst een kijken naar de letterlijke vertaling van augmented reality. Augmented reality betekent: 'toegevoegde werkelijkheid'. Een werkelijkheid waaraan dus bepaalde (kunstmatige) elementen zijn toegevoegd. Ofwel: een deel van de 'werkelijkheid' is echt en een deel is niet echt. Oké, maat wat kun je er dan precies mee? Er zijn verschillende toepassingen waarin augmented reality nuttig of leuk kan zijn.

Wat kun je met augmented reality?

Een van de oudste toepassingen van augmented reality is die in vliegtuigen. Via een head-up display (HUD) zien (gevechts)piloten toegevoegde elementen zoals een horizon of markeringen van doelen of vijanden. De auto-industrie heeft zich door deze toepassing laten inspireren en maakt inmiddels HUD's waarop bijvoorbeeld de snelheid of de navigatie wordt geprojecteerd. Zo kun je door de voorruit blijven kijken en toch belangrijke informatie vanuit je ooghoeken opnemen.

Er zijn ook nuttige toepassingen waarbij smartphones of tablets omgevingsinformatie kunnen projecteren, wanneer je jouw toestel richt op bijvoorbeeld een bezienswaardigheid of een willekeurige straat. Met andere woorden: via augmented reality herkent je smartphone of tablet de omgeving en voegt daar extra informatie aan toe. Handig als je niet weet waar je bent, of als je toerist bent en je wilt meer weten over de stad die je bezoekt.
Ook professioneel wordt augmented reality gebruikt. Zoals bij operaties in ziekenhuizen of bij reparaties van complexe apparatuur.

Augmented reality-app

Voor veel toepassingen van augmented reality heb je een speciale augmented reality-app nodig. In veel apps zitten AR-toepassingen ingebouwd. Je ziet het ook bij de camera-app van smartphones. Je kunt een foto van iemand maken en die een clownsneus of een snor geven. Of je laat virtueel kabouters door je vakantielandschap lopen. Altijd goed voor de nodige hilariteit.
Een bekende augmented reality-app is Layar. Met deze app kun je een virtuele laag aan (bijvoorbeeld) gedrukte media toevoegen. Via een flyer kun je zo een product bestellen. Of in een boek of tijdschrift kun je een filmpje bekijken. De Layar-app herkent de gedrukte informatie en haalt dan de virtuele laag tevoorschijn.
Veel augmented reality-toepassingen worden opgestart met een QR-code. Dat is een gecompliceerde streepjescode waarin een link of een toepassing zit verwerkt, die na het scannen van de code wordt geactiveerd.

Augmented reality-game

Natuurlijk, augmented reality zou augmented reality niet zijn als er geen games mee te spelen waren. Een AR-game die de afgelopen tijd razend populair is geworden is Pokémon Go. Een spel dat je met je smartphone of tablet speelt en waarbij je in de 'echte werkelijkheid' op zoek gaat naar virtuele monstertjes, de Pokémons. Die zich ook in het parkje bij jou om de hoek blijken op te houden.
Er zijn behalve Pokémon Go veel meer games die de echte en de virtuele werkelijkheid vermengen. Onze wereld blijkt zich goed te lenen om er af en toe een extra laag aan toe te voegen met informatie. Het blijft natuurlijk wel goed opletten dat je geen ongelukken maakt!

INTERESSANT VOOR JOU

Samsung Gear VR bril omgeving

Wat is Virtual Reality?

Samsung Galaxy S7 voorkant achterkant

Samsung Galaxy S7